Eurobank-7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έντονη επιδείνωση του ισοζυγίου εμπορευμάτων στο 2μηνο Ιαν-Φεβ 2022, κρίσιμος ο ρόλος του τουρισμού για την αντιστάθμιση του ελλείμματος

Ένα από τα κόστη που ήδη επωμίζεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, είναι η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εμπορευμάτων, δηλαδή του ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων.

Η επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών αναμένεται να αποτελέσει ένα κοινό αποτέλεσμα για τις περισσότερες χώρες που εισάγουν ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνουν. Οι όροι εμπορίου εξελίσσονται προς το δυσμενέστερο, με την τιμή των εισαγωγών να ενισχύεται σε σχέση με την αντίστοιχη των εξαγωγών.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο δείκτης εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας ανέρχεται στο 81,4% (πηγή: Eurostat, στοιχεία 2020) επί του συνόλου των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων (gross available energy) και είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-27 (62,1%  Ευρωζώνη και 57,5% για ΕΕ-27).

Για τις εξωτερικές συναλλαγές της ελληνικής οικονομίας σε όρους εξαγωγών-εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αντλούμε στοιχεία από 3 επίσημες πηγές δεδομένων: από τις εμπορευματικές συναλλαγές της ΕΛΣΤΑΤ, από τους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ και από το ισοζύγιο πληρωμών της ΤτΕ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα €6,1 δισεκ., ενισχυμένο κατά €3,5 δισεκ. ή 131,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε διάστημα 2 μηνών, η προαναφερθείσα επιδείνωση είναι η εντονότερη που έχει καταγραφεί στο σύνολο των διαθέσιμων παρατηρήσεων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ (βλέπε Σχήμα 1).

Λαμβάνοντας υπόψιν, 1ον τη χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή των προϊόντων ενέργειας, 2ον τον χρόνο που απαιτείται για την υποκατάσταση των ακριβών πρώτων υλών με άλλες φθηνότερες και 3ον τη χρονική διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων (σχεδόν 50 μέρες), χωρίς να υπάρχει η προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων της Ελλάδας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά διεύρυνσης τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου. 

Προηγούμενο άρθροΚΙΝ.ΑΛ: Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης
Επόμενο άρθρο«ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: «ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ»