Η εκπροσώπηση όλων των αγροτών αλλά και η αποκατάσταση του κύρους των συνεταιρισμών αποτελούν πρώτες προτεραιότητες του νέου προέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλου Σατολιά σύμφωνα με τα όσα είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια εβδομάδα από την εκλογή του ως επικεφαλής της Ένωσης.
Στις ενέργειες που θα γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα όπως είπε «είναι η ίδρυση ενός γραφείου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες γιατί εκεί βρίσκονται τα κέντρα διαμόρφωσης της πολιτικής και των αποφάσεων για τον αγροτικό τομέα και την οικονομία της χώρα μας» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα λειτουργήσει και προς όφελος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο κ. Σατολιάς σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες «που έχουν να κάνουν με επενδύσεις» σε τομείς καινοτομίας, ψηφιακής γεωργίας κ.α. καθώς «το όργανο δεν έχει μόνο συνδικαλιστικό χαρακτήρα αλλά και οικονομικό».
«Βοηθώντας τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει και η αξία που παίρνει ο τόπος μας από την αγροτική οικονομία» είπε.
Ακόμη ένας στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, είναι να υπερδιπλασιαστούν οι παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε συνεταιρισμούς, να ενταχθούν περισσότεροι στην Ένωση. «Αυτή τι στιγμή τα μέλη μας είναι γύρω στο 20% των αγροτών που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, περί τις 150.000» σημείωσε λέγοντας ωστόσο ότι «από τους 640.000 παραγωγούς που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, οι πραγματικοί αγρότες δεν ξεπερνούν τις 200.000».
Το ποσοστό συμμετοχής των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας που συμμετέχουν στην Ένωση ανέρχεται στο 85% του συνεταιριστικού τζίρου. «Είναι ένα σημαντικό μέγεθος» υπογράμμισε ο ίδιος λέγοντας ότι «στόχος βέβαια είναι αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 100% γιατί έχουν μείνει εκτός μικροί συνεταιρισμοί. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συγκεντρώσουν υπό τη σκέπη μας όλους τους συνεταιρισμούς της χώρας».
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω των συνεταιρισμών «περνάει» το 10% της αγροτικής οικονομίας κάτι το οποίο όπως σημείωσε, θα πρέπει να αυξηθεί με τη δημιουργία νέων συνεταιριστικών σχημάτων και με τη συμμετοχή περισσότερων αγροτών σε αυτούς, για να φτάσει η χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο ορό που βρίσκεται κοντά στο 45%.
«Είναι μακρόπνοο σχέδιο αλλά πρέπει σίγουρα να στοχεύουμε προς τα εκεί» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σατολιάς επισημαίνοντας πως «πρέπει να μεγαλώσουμε τη συμμετοχή της συνεταιριστικής οικονομίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για το εισόδημα του αγρότη όσο και για το τελικό προϊόν και τον καταναλωτή».
«Έχουμε πάρει μαθήματα από το παρελθόν»
Την περασμένη εβδομάδα όταν και έγιναν οι εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, το κλίμα όπως σημειώνει ο κ. Σατολιάς ήταν αισιόδοξο λόγω των λαθών που έγιναν κατά το παρελθόν. «Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από την εσωστρέφεια και τις παθογένειες που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξε μεγάλη ζημιά και αυτό είναι κάτι που κανένας δεν θέλει να επαναληφθεί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και συμπλήρωσε ότι «τα αφήνουμε όλα πίσω μας για να μην κάνουμε τα λάθη που έγιναν τότε, λάθη όπως ο εναγκαλισμός του κράτους με τους συνεταιρισμούς, ο κακός χειρισμός κ.α. Πλέον έχουν στενέψει τα περιθώρια».
Μιλώντας για το πώς θα χρηματοδοτηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ ανέφερε ότι υπάρχει «υπόσχεση του ΥΠΑΑΤ να λάβουμε μια υποτυπώδη χρηματοδότηση για να λειτουργούμε». Χρήματα τα οποία θα οδηγηθούν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών, όπως τα γραφεία σε Αθήνα και σε Βρυξέλλες, ενώ και σε επιστημονικά γραφεία με τον κ. Σατολιά να υπογραμμίζει ότι «εμείς θέλουμε να παράξουμε έργο, αν είναι να μαζευόμαστε και να βγάζουμε ανακοινώσεις δεν έχει νόημα. Θέλουμε να παράξουμε πολλαπλασιαστική αξία για τους αγρότες της χώρας μας και για την εθνική μας οικονομία».
Αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, ο κ. Σατολίας είπε πως «είχαμε προτάσεις να καταθέσουμε και έχουν γίνει προτάσεις προς την κυβέρνηση, οι οποίες δεν εισακούστηκαν» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «υπήρχαν προβλήματα επικοινωνίας με τους εθνικούς φορείς» κάτι το οποίο θέλει να αλλάξει.
«Θέλουμε να έχουμε μια καλή επικοινωνία με την πολιτεία και να έχουμε καλές και εποικοδομητικές προτάσεις επάνω στο τραπέζι, να έχουμε ρεαλιστικές λύσεις που θα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τη αγροτική παραγωγή» επισήμανε.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το Πάσχα θα γίνει μια συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά «όπου θα του παρουσιάσουμε ακόμη περισσότερες προτάσεις, να δούμε τι μπορεί να εφαρμοστεί από όλα αυτά για να μπορέσουμε να βγούμε αλώβητοι από όλη αυτή την κρίση» συμπληρώνοντας πως «σίγουρα το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας δεν είναι απεριόριστο, το γνωρίζουμε αυτό».
«Να πηγαίνουμε κάθε μέρα ένα βήμα πιο μπροστά»
Με τον κ. Σατολιά να αναλαμβάνει το «τιμόνι» της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όσο διαρκεί και η θητεία του ευελπιστεί να γίνουν όλες οι ενέργειες έτσι ώστε το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας να εξελιχθεί. «Θα είμαι πολύ ικανοποιημένος εάν έχουμε πάει λίγο πιο μπροστά» είπε και τόνισε: «Θα είμαι πού χαρούμενος εάν ξέρω ότι έχει γίνει αυτό γιατί ξέρω ότι αυτά που λέμε δεν είναι πολύ εύκολα».
Για την επίτευξη αυτού του στόχου σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και χρειάζεται χρόνος για να αλλάξουν πολλά πράγματα σε μία κοινωνία».
«Να πάμε λίγο καλύτερα και μπορούμε να πάμε λίγο καλύτερα ως κλάδος γιατί υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα, υπάρχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί που παρεμβαίνουν στην αγορά, στηρίζουν τα εισοδήματα των παραγωγών, που είναι οικονομικές οντότητες με ισχυρούς ισολογισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ