Πληθωρισμός και ακρίβεια είναι βασικοί παράμετροι που θα κρίνουν τα μεγέθη και κυρίως την οικονομική αποδοτικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων φέτος σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επίσης ο κ. Ρέτσος στάθηκε στο θέμα και της αύξησης του μισθολογικού κόστους αλλά και της έλλειψης διαθέσιμου προσωπικού ιδιαίτερα στην αιχμή της σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στάθηκε στην πιθανή αύξηση του δανειακού κόστους των επιχειρήσεων, λόγω του παρατεταμένου πληθωρισμού και την πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι «τα πάντα λοιπόν μεταβάλλονται ραγδαία, κάτω από το βάρος και την αλληλεπίδραση των τριών κρίσεων που βιώνουμε. Της υγειονομικής, της ουκρανικής και της οικονομικής». Σε σχέση με την πανδημία σημείωσε ότι «και σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετεξέλιξης και μερικής ύφεσης του φαινομένου. Όλοι ελπίζουμε, ότι σταδιακά θα μπούμε σε μια ενδημική φάση, που θα επιτρέψει να γυρίσουμε επιτέλους σε μια περίοδο κανονικότητας».
Πάντως όπως είπε ο κ. Ρέτσος ο ελληνικός τουρισμός, έχει τη γνώση, τα εργαλεία και κυρίως την ωριμότητα να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και γρήγορα αντανακλαστικά και αυτή την πολλαπλή κρίση. «Με αυτή τη λογική και κοιτώντας πάντα τη μεγάλη εικόνα, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε πρόσφατα τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης». Σε αυτή τη μελέτη, τίθενται στόχοι για τουριστικά έσοδα 27 δισ. ευρώ, 50 εκατ. επισκέψεις και 307 εκατ. διανυκτερεύσεις έως το έτος 2030. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφησή του, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα Πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι και με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης, μπορούμε να δούμε την Ελλάδα να κατακτά υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη μεταξύ των δημοφιλών προορισμών του παγκόσμιου τουρισμού. Η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης, σε ένα νέο δημιουργικό κύκλο ανάπτυξης. Ο τουρισμός, σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.
Αβεβαιότητα
Πάντως η ΤτΕ στην έκθεσή της, αναφερόμενη στην πορεία του τουρισμού σημειώνει ότι θα έχει ανοδική πορεία φέτος, ωστόσο επισημαίνει ότι «υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις στις τουριστικές εισροές, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός έντονου αισθήματος ανασφάλειας». Παράλληλα τονίζει ότι το ενεργειακό κόστος θέτει προσκόμματα όπως και η συγκυρία της πανδημίας όπως και του πολέμου ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει την ανάγκη “θεραπείας” προβλημάτων όπως η εποχικότητα, η πολλαπλές ταχύτητες σε προορισμούς, η αναβάθμιση της μέσης δαπάνης.