Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά δεν έχουν προηγούμενο. Πρόκειται για πρωτοφανείς αυξήσεις που σε ορισμένα προϊόντα ξεπερνούν το 30% και 40%.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι πότε θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η οικονομική κρίση έτσι ώστε να πάρουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο ανάγκη έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πλέον οι ανακατατάξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ισχυρές αλλάζοντας τις ισορροπίες και στην προμήθεια πρώτων υλών και προϊόντων από ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αναζητούν νέες αγορές για να εξασφαλίσουν την επάρκειά τους.
Οι εταιρείες καταστρώνουν τα σχέδιά τους αναζητώντας αφενός νέες αγορές για να προμηθευτούν κυρίως πρώτες ύλες που εισήγαγαν από την Ρωσία και την Ουκρανία και αφετέρου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να συγκρατήσουν το κόστος σε επίπεδα που θα μπορούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πρόκειται για μια δισεπίλυτη εξίσωση καθώς πλέον ακόμη και χώρες που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα σε πρώτες ύλες έχουν διακόψει ή έχουν περιορίσει αισθητά τις εξαγωγές τους προκειμένου να διασφαλίσουν την δική τους επάρκεια σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν όμως και προϊόντα, όπως το αλεύρι για υπάρχουν μεγάλα αποθέματα σε αρκετές χώρες σε όλον τον κόσμο, με την τιμή τους να είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή. Σε κάθε περίπτωση ούτε οι διεθνείς κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία θα αρθούν ταυτόχρονα με την πολυπόθητη λήξη του πολέμου ούτε η ουκρανική αγροτική παραγωγή θα επιστρέψει στα προ πολέμου επίπεδα.
Συνεπώς, θα συνεχισθούν οι υψηλές τιμές σε βασικές πρώτες ύλες που οι ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι αναγκασμένες να εισάγουν από ξένες αγορές, που είναι ποιο ακριβές από την ουκρανική.