“Ολα πλέον έχουν αλλάξει, κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη, κανένας δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτα, ούτε καν βραχυπρόθεσμα”. Αυτό έλεγε την Πέμπτη το πρωί χρηματιστηριακός παράγοντας, περιγράφοντας το οικονομικό και επενδυτικό τοπίο.
Είναι όντως γεγονός, ότι με αδηλες μεταβλητές και πολλές αβεβαιότητας βαδίζει η ελληνική οικονομία στη δεδομένη συγκυρία με την ακρίβεια και τα ενεργειακά ζητήματα να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου. Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο την προσεχή εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δις ευρώ ,ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα που έλαβε ή ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το μακροοικονομικό σενάριο που θα κατατεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τον Απρίλιο στη Κομισιόν
Όπως ανέφερε, ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας χθες σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM, “η χώρα με μεθοδικότητα και σοβαρότητα ενισχύει και θα ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό του εφικτού.” Παράλληλα σημείωσε ότι “το ότι αυξάνουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 2 δις δεν σημαίνει αυτομάτως αύξηση του ελλείμματος κατά 2 δις διότι μπορεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού όπως έχει φανεί να είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ή η επίδραση του 2021 στο 2022, η πολύ καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και γενικότερα της πορείας της οικονομίας το ’21, να βοηθάει το ‘22.Έχουμε συνεπώς τις δυνατότητες και τα ταμειακά διαθέσιμα να ενισχύσουμε περαιτέρω τον προϋπολογισμό προκειμένου να υλοποιήσουμε μέτρα που ήδη έχουμε ανακοινώσει ή να είμαστε έτοιμοι μέσα από ένα νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον.”
Ο “κουμπαράς”
Πάντως όπως είπε υπάρχει ασφάλεια σε σχέση με τα αποθέματα λόγω του περίφημου “μαξιλαριού” ρευστότητας. “Ο κουμπαράς είναι 40 δις, ουσιαστικά «ακουμπάμε» από αυτά τα 40 δις γιατί παίρνουμε χρήματα από τον κουμπαρά προκειμένου να κάνουμε δαπάνες. Άρα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλές επίπεδο και χρησιμοποιούμε από αυτούς τους πόρους για να αυξήσουμε δαπάνες” ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Τα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι από τα 2 δισεκ. ευρώ των νέων δαπανών που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, ένα μέρος θα πάει στο επίδομα των 200 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ένα άλλο στην παράταση του προγράμματος ΣυνΕργασία για 2 ακόμη μήνες, ήτοι για τον Απρίλιο και για τον Μάιο ενώ πόροι θα διατεθούν και για άλλα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα όπως αυτά για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα .
Οι προβλέψεις
Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τα δίχτυ προστασίας που καλείται να απλώσει σε ευάλωτες ομάδες, προχωρά και αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων. Δηλαδή των στόχων για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό. Είναι προφανές, ότι οι εκτιμήσεις που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Νοέμβριο ΑΕΠ δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα καθώς μόνο στο μέτωπο της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα χαθεί μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Δε λείπουν και οι προβλέψεις που αναφέρουν ότι οι απώλειες είναι πιθανό να διευρυνθούν έως και δυόμιση μονάδες. Ανάλογα και στον πληθωρισμός ακόμη και προβλέψεις για πάνω από 6% είναι πιθανό να γίνουν πράξη από το 0,8% (εναρμονισμένος δείκρης) που είχε καταγραφεί.
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα είπε στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή, θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το μέγιστο της επίπτωσης δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί. Σε κάθε περίπτωση «Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση μέχρι αρχές Μαΐου . Το κακό να συμβεί πολύμηνη παράταση του πολέμου και της αβεβαιότητας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Πέραν της επιβράδυνσης στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι και το έλλειμμα θα πιεστεί λόγω των μέτρων που καλείται η κυβέρνηση να πάρει. Όπως ανέφερε βέβαια ο Πρωθυπουργός στο Φόρουμ στο μέτωπο του ελλείμματος δεν αναμένεται προς ώρας μια μεγάλη αναθεώρηση. Έτσι τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα αναθεωρηθεί στο 1,8% από 1,4% ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση αυξήσει τις δαπάνες το επόμενο διάστημα για επιπλέον ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα διευρυνθεί περαιτέρω βάζοντας και νέες δύσκολες μεταβλητές στην πορεία για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και επιστροφής στην κανονικότητα.
Κλίμα επενδύσεων
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο OT Forum ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να πληγεί και το επενδυτικό κλίμα, (όπου ποντάρει πολλά η κυβέρνηση) λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, σημειώνοντας ότι έχουν επηρεαστεί και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, σημείωσε ότι ένας από τους ενδεχόμενους κινδύνους είναι και το σενάριο της ενδεχόμενης διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση «Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση μέχρι αρχές Μαΐου . Το κακό να συμβεί πολύμηνη παράταση του πολέμου και της αβεβαιότητας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.