Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη προκάλεσαν οι κατηγορίες του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ότι η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ψήφισε την άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ.
Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ ενώ καταλόγισε σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενόψει των επικείμενων εκλογών των γιατρών.
«Ξαφνικά το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα πριν από τις εκλογές των γιατρών. Μην πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Ο νόμος ισχύει από το 2003 και το μόνο που προστέθηκε είναι η επαναδιατύπωση του άρθρου. Γραφή και ανάγνωση χρειάζεται, όχι νομικές γνώσεις. Δεν καταργείται καμία νομιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός επέμεινε ότι με τη νέα διάταξη αίρεται η μονιμότητα. «Το νέο άρθρο αναφέρει ρητά ότι στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται. Μας δουλεύετε; Ή έχετε κάνει νομοθετική πατάτα και είστε βαθύτατα εκτεθειμένοι και πρέπει να φέρεται νέα ρύθμιση αλλιώς αυτός ήταν ο σχεδιασμός σας, να ψηφιστεί λάθρα και στα μουλωχτά», αντέτεινε ο κ. Ξανθός.
Περαιτέρω διευκρινήσεις ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς όπως είπε «έχουν δημιουργηθεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ερμηνεία της επαναπροκήρυξης των θέσεων στο τέλος της πενταετίας».
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ζήτησε την απόσυρση της διάταξης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με ύπουλο τρόπο αίρει την μονιμότητα των γιατρών, δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους γιατρούς, όχι μόνο αυτούς που είναι ήδη εν υπηρεσία, να τις διεκδικήσουν.
«Δεν καταργήθηκε ποτέ η μονιμότητα. Ισχύει κανονικά ο νόμος του 2009 και η νομοθετική πρωτοβουλία με τις αλλαγές που έγιναν αφορούν αποκλειστικά την προϋπηρεσία. Η μη επαναπροκήρυξη των θέσεων συνεχίζει να ισχύει κανονικά. Άρα το θέα έχει λήξει. Ο νόμος του 2009 είναι κανονικά σε ισχύ, δεν ανοίγει κανένα παράθυρο για άρση της μονιμοποίησης απλώς μπαίνει το θέμα της προϋπηρεσίας», ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Θωμά