Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ότι ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρηνική δυστοπία αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμη συνωμοσία για να καταστρέψει τη Ρωσία.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός “ξεπερασμένου παιχνιδιού” μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
“Σημαίνει πως η Ρωσία πρέπει να ταπεινωθεί, να περιοριστεί, να κομματιαστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί”, ανέφερε ο 56χρονος Μεντβέντεφ σε μια δήλωση 550 λέξεων.
Οι απόψεις του Μεντβέντεφ, που θεωρείτο κάποτε ένα από τα λιγότερο πολεμοχαρή μέλη του κύκλου του Πούτιν, δίνουν μια ιδέα για το πώς σκέπτονται στο Κρεμλίνο καθώς η Μόσχα έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά την κρίση των κουβανικών πυραύλων το 1962.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει κατ΄επανάληψη πως δεν επιθυμούν την κατάρρευση της Ρωσίας και πως τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται τα μέγιστα από μια εύπορη, σταθερή και ανοικτή Ρωσία.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ την καταστροφή της Ρωσίας, αλλά προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι αν επιτύχει τους ολέθριους σκοπούς της, όπως τους χαρακτήρισε, ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μια δυστοπική κρίση που θα κατέληγε σε μια “μεγάλη πυρηνική έκρηξη”.
Περιέγραψε επίσης μια εικόνα του κόσμου μετά τον Πούτιν, που θα ακολουθούσε την κατάρρευση της Ρωσίας, με περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η καταστροφή της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο από άποψη έκτασης, είπε ο Μεντβέντεφ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασταθή ηγεσία στη Μόσχα “με έναν μέγιστο αριθμό πυρηνικών όπλων που θα σημαδεύουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη”.
Η κατάρρευση της Ρωσίας, είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πέντε ή έξι χώρες με πυρηνικά όπλα σε όλη την περιοχή της Ευρασίας υπό την ηγεσία “τρελαμένων, φανατικών και ακραίων”.
“Είναι αυτή μια δυστοπία ή κάποια τρελή μελλοντολογική πρόβλεψη; Είναι Pulp fiction; Όχι”, είπε ο Μεντβέντεφ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ