Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σχετικά με τα ηλικιακά όρια και την υποχρεωτική αποστρατεία για τους Επαγγελματίες Οπλίτες

«Το ζήτημα της ενδεχόμενης παραμονής των Επαγγελματιών Οπλιτών πέραν του 50ού έτους της ηλικίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας, έχει ήδη απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το όλο ζήτημα ευρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της επιτελικής μελέτης».

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Περικλής Μαντάς με θέμα «Ηλικιακά όρια και υποχρεωτική αποστρατεία για τους Επαγγελματίες Οπλίτες».

Παράλληλα, υπενθύμισε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις προτάσεις του ΥΠΕΘΑ προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δυνατότητα αναγνώρισης πέντε ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας σε μονάδες εκστρατείας, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, για το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανέφερε στην απάντησή του:

– Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α’ 120), τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Τα όρια των ετών υπηρεσίας που θέτουν οι προαναφερθείσες συνταξιοδοτικές διατάξεις ισχύουν για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού που πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται, ανεξάρτητα από την προέλευσή του (ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ). Τυχόν τροποποίησή τους προς το ευνοϊκότερο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα πρέπει να αφορά στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και προκειμένου να συμπληρωθούν τα προαναφερθέντα όρια ετών υπηρεσίας, έχει διαβιβάσει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πρόταση για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 11 του ν. 4609/2019 (Α’ 67) που αφορούν στη δυνατότητα αναγνώρισης πέντε ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας σε μονάδες εκστρατείας, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, για το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, προτάθηκαν τα εξής:

α. Η υπόψη 5ετία να προσμετράται επιπλέον του χρόνου που αναγνωρίζεται στο διπλάσιο ή τριπλάσιο σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.

β.Το δικαίωμα αναγνώρισης να ανατρέχει σε υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας των δικαιούχων και ανεξάρτητα από την ημερομηνία διορισμού τους, ήτοι πριν ή μετά τις 30-09-1990.

γ. Για την καταβολή των εισφορών αναγνώρισης όπως τυγχάνουν πλήρους εφαρμογής οι σχετικές οδηγίες των Αρ.Πρωτ.: Φ.10042/οικ.13567/329/08 Ιουν 18/ΥΠΕΚΑ&ΚΑ (ΑΔΑ: 7ΑΛ2465Θ1Ω-Α46) και Αρ.Πρωτ.: Φ.10042/40444/1053/21 Μαϊ 19/ΥΠΕΚΑ&ΚΑ (ΑΔΑ: 7Μ6Ξ465Θ1Ω-ΦΒΖ) εγκυκλίων (σ.σ ΥΠΕΚΑ&ΚΑ υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

δ. Δικαίωμα αναγνώρισης του υπόψη χρόνου να χορηγείται και σε στελέχη που τελούν ήδη σε αποστρατεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε δάσκαλος πολεμικών τεχνών για αποπλάνηση ανήλικης μαθήτριάς του
Επόμενο άρθροΠηγές ΕΕ: Κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας