Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 και ώρα 18.00 θα μεταδοθεί διαδικτυακά η μαγνητοσκοπημένη συνεδρία υποδοχής ως Ξένου Εταίρου στην Ακαδημία Αθηνών, του κ. Gérard Mourou, κατόχου Βραβείου Νόμπελ Φυσικής έτους 2018, Καθηγητή στο Haut Collège της École Polytechnique Γαλλίας και Επίτιμου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ΗΠΑ.
Ο Καθηγητής Gérard Mourou έχει επιδείξει σημαντική προσφορά στο πεδίο της Φυσικής με την επιστημονική του δραστηριότητα, η οποία διαχρονικά εστιάσθηκε στην επίτευξη όλο και υψηλότερων εντάσεων ακτινοβολίας laser, παρουσιάζοντας καινοτόμες εφαρμογές. Σε αυτό το πλαίσιο και για τη μέθοδο ενίσχυσης παλμών μικρής χρονικής διάρκειας βραβεύθηκε το 2018 με την ύψιστη διάκριση του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι εφαρμογές του εξελίχθηκαν από μη γραμμικές αλληλεπιδράσεις laser-ύλης σε μη διαταρακτικές αλληλεπιδράσεις, σε σχετικιστικές αλληλεπιδράσεις και τώρα εργάζεται στη μη γραμμική Κβαντική Ηλεκτροδυναμική.
Παράλληλα, έχει παρουσιάσει ενδιαφέρουσες προτάσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος αναφορικά με τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων μέσω της απενεργοποίησής τους σε αποδεκτά όρια μέσω transmutation (Μεταστοιχείωση μέσω neutron capture, νετρονίων που παράγονται με αλληλεπίδραση στερεών στόχων με ακτινοβολία laser). Στο ίδιο πλαίσιο, έχει εισηγηθεί μία εξαιρετική εφαρμογή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος laser, το LIDAR (LIght Detection And Ranging). Επιπλέον, έχει ασχοληθεί εκτεταμένως με ιατρικές εφαρμογές των laser και ειδικά με τη διαθλαστική χειρουργική των υψηλότατων εντάσεων της ακτινοβολίας laser.
Ο Καθηγητής Mourou έχει συνεργασθεί με πολλές ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα, όπως με το ΙΤΕ και το νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ειδικότερα μέσω του προγράμματος ELI (Extreme Light Infrastucture). Το ELI είναι άμεσα συνδεδεμένο στην Ελλάδα με την εθνική ερευνητική υποδομή Hellas-CH, η οποία παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες τόσο στην ευρωπαϊκή υποδομή όσο και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Μέρος του Ηellas-CH είναι και οι εργασίες αποκατάστασης με λέιζερ των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτών της Ακρόπολης.
Κατά τη διεξαγωγή της διαδικτυακής τελετής υποδοχής του, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αντωνίου Ρεγκάκου, ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας, κ. Χρήστος Ζερεφός θα παρουσιάσει τον Καθηγητή Gérard Mourou, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο “Passion Extreme Light”.
Η διαδικτυακή συνεδρία θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του κατωτέρω συνδέσμου:
http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20220322
Στον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών είναι διαθέσιμο εκτενές βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή Mourou.