Το ασφαλές καταφύγιο των κρίσεων και το πληττόμενο ευρώ: Οι άλλες πλευρές του πολέμου

 

Μπορεί στην Ελλάδα να είχαμε εορταστικό τριήμερο, οι διεθνείς αγορές όμως λειτούργησαν κανονικά, γιατί Καθαρή Δευτέρα έχουμε μόνο στην Ελλάδα.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Έτσι παρακολουθήσαμε μια νέα κατρακύλα στις αγορές διεθνώς, την ηλεκτρική ενέργεια να καλπάζει, τα χρηματιστήρια να “τρέχουν αίμα” και τις τιμές των ορυκτών καυσίμων να σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά. Την ίδια ώρα παρατηρούμε το ευρώ να σημειώνει μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, ή αντίθετα το δολάριο να καταγράφει νέα άνοδο σε επίπεδα 1/1,088 με το ευρώ.

Οπως έχουμε και πρόσφατα αναφέρει, σε περιόδους προβλημάτων και αναταραχών και μάλιστα τέτοιου μεγέθους, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια και τώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία,     αυτά τα καταφύγια περιλαμβάνουν κυρίως τον χρυσό και το δολάριο.

Αυτό είναι κάτι σαν ειρωνεία, δεδομένου ότι τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία συχνά κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Αλλά όχι τώρα. Αυτό τονίζουν διεθνείς αναλυτές.

Ο δείκτης δολαρίου Bloomberg, ο οποίος μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι 10 βασικών νομισμάτων, έφτασε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Και ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια την ουγγιά τη Δευτέρα, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο του από τον Αύγουστο του 2020, πριν υποχωρήσει ξανά στα 1.993 δολάρια στην πρόσφατη διαπραγμάτευση. συνεχίζει να αυξάνεται κατά 1,15% από την Παρασκευή.

Ένας φάρος κατά τη διάρκεια κάθε αναστάτωσης

Ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, το δολάριο αντιπροσωπεύει έναν φάρο σε περιόδους γεωπολιτικής αναταραχής. Χρησιμοποιείται επίσης για την αγορά χρυσού και χρεογράφων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν άλλο ένα ασφαλές καταφύγιο. Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για το νόμισμα.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να βλάψει την οικονομία της Ευρώπης περισσότερο από αυτήν των ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη έχει στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία από ό,τι οι ΗΠΑ.

Πέρυσι, η Ρωσία ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος εισαγωγών, σύμφωνα με τη Eurostat. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ήταν μόλις ο 23ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για τις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως η σχέση της Ρωσίας με τις οικονομίες της Δύσης είναι διαφορετική και ποικίλει.

Όσο για την πτώση του ευρώ, αυτό δεεν είναι απαραίτητα κακό για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών οικονομιών, άρα και της Ελλάδας. Οι εξαγωγές και ο τουρισμός, διευκολύνονται, καθώς γόνονται πιο ανταγωνιστικά, κάτι που κατά μια έννοια αντισταθμίζει τις απώλειες λόγω των αυτονόητων κινδύνων.
Θα επανέλθουμε…

Προηγούμενο άρθροΣχοινάς Ημαθίας: Νεκρός νεαρός οδηγός ΙΧ από σύγκρουση με φορτηγό – Βίντεο – φωτο
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας