8 Μαρτίου – Γιορτή της Γυναίκας – Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη

Στις 8 του Μάρτη κάθε χρόνο όλη η ανθρωπότητα τιμά τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στη δουλειά, ισότιμη συμμετοχή στα κοινά, κοινωνική αλληλεγγύη και παγκόσμια ειρήνη .

Το ξεκίνημα των αγώνων έγινε στις 8 Μάρτη του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη .Όλοι οι αγώνες, διαχρονικά, εξελίχτηκαν σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Αυτό το κίνημα αναβάθμισε και το ρόλο της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία, κυρίως όμως σε νομοθετικό πλαίσιο όπου το 1952 οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται.

Στον καιρό της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, σωματικής και ψυχολογικής, αυξάνονται επικίνδυνα ενώ η έλλειψη δομών υποστήριξης είναι μεγάλη. Είναι ανάγκη να ακουστεί η φωνή της γυναίκας. Καμία σιωπή στις καταγγελίες που αφορούν εργοδοτικές επιθέσεις, εκβιασμούς, σεξουαλική παρενόχληση και βία .

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας τιμά και στηρίζει τον καθημερινό αγώνα των γυναικών, παρέχοντας διευκολύνσεις που θα τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στους δύσκολους και σύνθετους ρόλους της γυναίκας – μητέρας, εργαζόμενης, συζύγου και ενεργού πολίτη στην κοινωνική ζωή του τόπου. Οι Δημοτικοί παιδικοί Σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των φύλων, η Κοινωνική Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας με παράρτημα Ρομά, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το ΚΑΠΗ, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών είναι δομές που βρίσκονται κοντά στις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και τις στηρίζουν.

Σήμερα η φρίκη του πολέμου απλώθηκε και πάλι στην Ευρώπη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει καταστροφές, θάνατο και ξεριζωμό. Η σκέψη μας σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι στις χιλιάδες μετανάστριες που με τα παιδιά στην αγκαλιά τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και έχουμε χρέος να κάνουμε τον σεβασμό προς τη γυναίκα πράξη, χωρίς καμία διάκριση.

Η οικοδόμηση μιας ειρηνικής και δίκαιης κοινωνίας είναι άρρηκτα δεμένη με την ισότητα των γυναικών. Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μελλοντικής κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής. Ας κάνουμε τον 21ο αιώνα, αιώνα των γυναικών. Χρόνια Πολλά στη γυναίκα μάνα, σύζυγο, κόρη, αδελφή, εργαζόμενη, άνεργη, με την ευχή να αναγνωριστεί η προσφορά της στην κοινωνία και στην ίδια τη ζωή .

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Προηγούμενο άρθροΚατανομή κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία των 1.410 νέων κρουσμάτων κορονοϊού
Επόμενο άρθρο«Γιατί γυναίκα σημαίνει αγωνίστρια»