Aυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει”, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες και τόνισε την ετοιμότητα για λήψη επιπλέον μέτρων εάν «ο Πούτιν δεν σταματήσει».
«Χάρη σε αυτόν τον συντονισμό (μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ), σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μαζί σε χρόνο ρεκόρ, ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει το τίμημα», υπογράμμισε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε ότι «με αυτά τα μέτρα, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό μερίδιο των αποθεμάτων της για να υπερασπιστεί το ρούβλι, που τώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια στο 20%, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Σημαντικές εμπορικές τράπεζες είναι αποκομμένες από τις παγκόσμιες αγορές και από το SWIFT, περιορίζοντας την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία. Το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από την αρχή της εβδομάδας. Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές εταιρείες ανακοινώνουν τα δικά τους μέτρα».
«Η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της αποτελεσματικής απάντησης» επισήμανε. Επίσης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «141 χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ, υποστήριξε το ψήφισμα καταδικάζοντας τη Ρωσία για τη βάναυση εισβολή της. Μόνο 4 χώρες από τις 193 στάθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας: Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία και Ερυθραία».
«Ο Πρόεδρος Πούτιν απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια κοινότητα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε ότι «μπροστά στις διαμαρτυρίες του κόσμου, ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει. Βομβαρδισμοί και επιθέσεις με πυραύλους σε μη στρατιωτικούς στόχους εντείνονται».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και τους θαρραλέους ανθρώπους της και την ηγεσία της». Τέλος, αναφέρθηκε τόσο στην ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία των προσφύγων όσο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Παρέχουμε 500 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας. Δουλεύουμε γρήγορα για τη δημιουργία κόμβων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία» είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Για “επίθεση σε κάποιες πολύ βασικές αρχές, που δημιουργήσαμε μαζί, μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους” μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν
Για «επίθεση σε κάποιες πολύ βασικές αρχές, που δημιουργήσαμε μαζί, μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δούμε άλλον» μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στις δηλώσεις που παραχώρησαν με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι «αν αφήσουμε αυτές οι αρχές να παραβιαστούν ατιμώρητα, ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας σε κάθε γωνία του κόσμου, ώστε αυτό να γίνει ξανά και ξανά».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ταχύτητα λήψης αποφάσεων σημειώνοντας ότι «ήταν σχεδόν εντυπωσιακό να βλέπουμε πόσο γρήγορα, πόσο αποτελεσματικά έδρασε μαζί η ΕΕ μπροστά σε αυτή την επίθεση. Πράγματα που κανείς μας δεν πίστευε ότι ήταν δυνατά πριν μερικές εβδομάδες, είναι τώρα πραγματικότητα. Διότι αυτή η Ένωση είναι ισχυρή, ενωμένη και δρα. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αυτή την εταιρική σχέση διότι κάνει τη διαφορά».
Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στη φωτογραφία του πατέρα που στέκεται πάνω από το νεκρό παιδί του και την οποία έδειξε στους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα που συμμετείχε μέσω βίντεο.
«Μαζί μας ήταν μέσω βίντεο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Κατά την ομιλία του, μας έδειξε κάποιες φωτογραφίες. Μία από αυτές, που νομίζω δημοσιεύθηκε και στα ΜΜΕ, δείχνει έναν πατέρα, που πενθεί πάνω από το νεκρό παιδί του, με αίμα να υπάρχει ακόμη στο σκέπασμα. Αποτελεί υπενθύμιση ότι, ακόμη και όταν μιλάμε για βαριά θέματα πολέμου και ειρήνης, στην πραγματικότητα αυτό αφορά τις ζωές γυναικών, ανδρών και παιδιών. Εκατοντάδες, χιλιάδες προσωπικές ανθρώπινες τραγωδίες που προκάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η επιλογή του για πόλεμο επί της Ουκρανίας και του λαού της».
«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να μην τελειώσει σύντομα» συμπλήρωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι «γι’αυτό τις προσπάθειες που κάνουμε μαζί, πρέπει να τις διατηρήσουμε. Να χτίσουμε πάνω σε αυτές. Μαζί αλλά και με τόσες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, που είναι ενωμένες στην αποστροφή τους για αυτό που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Πούτιν. Πρέπει να τις διατηρήσουμε μέχρι να τελειώσει, μέχρι ο πόλεμος να σταματήσει, οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρήσουν και οι Ουκρανοί ανακτήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ