ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση επί θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις κάτω από κομματικά στεγανά. Αυτά που είπε κ. Φάμελλος και οι προηγούμενοι προλαλήσαντες συνάδελφοι, η κυρία Αντωνίου, ο κ. Αποστόλου και η κυρία Καφαντάρη είναι πολύ σημαντικά. Δηλαδή και αυτό με τα Σχέδια Προσαρμογής και με τον Κλιματικό Νόμο και με την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Αλλά, εδώ για να φανούμε κι εμείς ως Ελληνική Λύση όσο μπορούμε χρήσιμοι εποικοδομητικοί και ουσιαστικοί, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσουν και το έργο του συγκεκριμένου Υπουργείου. Επιτέλους να έχουμε μια καλύτερη οργάνωση.
Τα προβλήματα της Πυροσβεστικής είναι λίγο πολύ γνωστά. Είναι 4.500 ελλείψεις διαβάζω, έχουμε τους περίπου 1.500 εθελοντές, τους 5.500 εποχικούς. Υπάρχει μια πολύ ωραία έκθεση του πρώην αρχιστράτηγου του κ. Κουρουμπάτση, τον οποίο βέβαια τον διαβάζω με μεγάλη προσοχή καθώς έχει γνώση. Τα γνωρίζει προφανώς και ο Υπουργός και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος το θέμα των δασικών πυρκαγιών και είναι καλό να ακούμε αυτούς τους επαΐοντες με το επίσταμαι μέσα τους, την ειδική γνώση που έχουν για το θέμα των πυρκαγιών.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ)
Το 1998 αυτές οι αρμοδιότητες που φύγανε και πήγαν από τη Δασική υπηρεσία στην Πυροσβεστική ήταν «χίλια μύρια» προβλήματα. Είναι διαχρονικό το ζήτημα του προβλήματος της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών από όλα τα κόμματα που ήταν στην εξουσία την τελευταία τουλάχιστον 25ετία. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι πολλές πυρκαγιές που πενταπλασιάστηκαν,οι 50 νεκροί που θρηνεί η Πυροσβεστική μετά το 1980.
Πρέπει όμως να γίνουν επί της ουσίας κάποιες κινήσεις, το προλαμβάνειν πάντα καλύτερο του θεραπεύειν μια καλή οργάνωση και να διδαχθούμε μέσα από τα λάθη του παρελθόντος για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Τώρα η συνεργασία αυτή, να φανταστείτε ότι η Δασική υπηρεσία με την Πυροσβεστική, κύριε Υπουργέ, είχα να συναντηθούν 19 ολόκληρα χρόνια, άρα λοιπόν υπάρχει θέμα συντονισμού, δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία, ελπίζουμε να μπουν τώρα σε ένα άλλο «μετερίζι», σε ένα άλλο επίπεδο να μπορούν να συνεργαστούν.
Πριν από χρόνια, γιατί πρέπει να κάνουμε και ως Ελληνική Λύση κάποιες προτάσεις και θέλω να σας μεταφέρω κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ και προς τον Αρχηγό, η Πυροσβεστική είχε κάνει μια πρόταση να δημιουργηθεί ένα τμήμα Ειδικών Ορεινών Διαδρομών, οι οποίοι θα παρατηρούν και θα καταγράφουν, θα χαρτογραφούν περιοχές με τα προβλήματά τους. Επικουρικά θα συνδράμουν μαζί με την ΕΜΑΚ. Για δείτε το λοιπόν αυτό αν μπορεί να γίνει ένα ευέλικτο τμήμα Ορεινών Διαδρομών που είχε ζητήσει, αν θυμάμαι καλά, το 1998 η ίδια η Πυροσβεστική υπηρεσία και δεν έχει ευόδωση.
Το δεύτερο κομμάτι, είπε κάτι ο κύριος Αποστόλου προηγουμένως, ότι δεν έχουμε το ίδιο γεωλογικό ανάγλυφο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγώ θέλω να πω και να ρωτήσω και να προτρέψω τον Υπουργό, μετά τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές που είχαμε του καλοκαιριού ήταν παράδειγμα προς μίμηση οι Ρουμάνοι.
Οι Ρουμάνοι λοιπόν με τα Droun, με το στρατηγείο, με τις μάνικες, με τα ευέλικτα σώματα και τα άλλα κράτη που συνέδραμαν και βοήθησαν την Ελλάδα, ήταν ένα πρότυπο η γειτονική Ρουμανία, δεν μπορεί να υπάρχει μια πιο στενή συνεργασία με τη Ρουμανία και μια εκπαίδευση στο γειτονικό κράτος της βαλκανικής εδώ που είμαστε κοντά για να εκπαιδευτούν και οι δικοί μας πυροσβέστες, καθώς οι Ρουμάνοι μετά τις πυρκαγιές της Μπαΐα Μαρε έχουν αλλάξει όλο το statusτης Πυροσβεστικής και έχουν μια φοβερή οργάνωση που το είδαμε στην Εύβοια, οι άνθρωποι ήταν παράδειγμα προς μίμηση, «μας έβαλαν τα γυαλιά», ευέλικτες ομάδες, Droun, στρατηγεία, καταγραφή, μάνικες ειδικές να περνάνε το δρόμο σε χρόνο ταχύτητας. Άρα λοιπόν η Ρουμανία είναι ένα καλό φροντιστήριο για μας, να το αποδεχτούμε, είναι πιο μπροστά από εμάς, για να εκπαιδευτούν δικοί μας πυροσβέστες.
Πριν πάω σε ένα άλλο θέμα που αφορά τους Δασοκομάντος, θέλω να πω αυτό που το ξέρει ο κ. Αποστόλου, ο κ. Φάμελλος και οι λοιποί, η έκθεση τουΓιόχαν Γκολντάμερ, που είναι αυτή; Πώς μπορεί να υλοποιηθεί; Γιατίο Γερμανός αυτός που τον έφερε ο κ. Τσίπρας και συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης γιατί ο κύριος Γκολντάμερ είχε βάλει μία σημαντική παράμετρο κύριε Υπουργέ, ότι έπρεπε να συμφωνεί και η αντιπολίτευση για να υλοποιηθεί. Ο άνθρωπος είχε πει ότι εμπλέκονται 45 διαφορετικοί φορείς.
Στο θέμα της κατάσβεσης είπε ότι «είναι 17 φορείς με 11 διαφορετικές αρμοδιότητες μόνο για την κατάσβεση από έξι διαφορετικά υπουργεία». Ο λαός λέει «όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει», ο όποιος Γκολντάμερ τι άλλο έχει πει «να γίνει ένα ειδικό επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο θα συνδράμει για να βοηθήσει την κατάσβεση και θα έχει ένα συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό,επιστημονικό χαρακτήρα και θα ονομάζεται ΟΔΥΠΥ». Αυτό διαβάζω στην έκθεση Γκολντάμερ. Γιατί λοιπόν δεν υλοποιείται η έκθεση Γκολντάμερ;
Πάμε τώρα, θερμικές κάμερες, το έχετε μελετήσει καθόλου το ζήτημα; Να πάτε στο δάσος της Δαδιάς που ως δημοσιογράφος πριν χρόνια έκανα πολύ ωραία ρεπορτάζ εκεί, οι οποίοι τι έκαναν; Έχουν βάλει θερμικές κάμερες, είναι συνδεδεμένες με τα τερματικά στην Πυροσβεστική Διδυμοτείχου, μπήκανε σε πρόγραμμα …..με το δήμο Χάσκοβο της Βουλγαρίας και το κόστος δεν είναι μεγάλο. Άρα λοιπόν μπορούμε να το δούμε με τις θερμικές κάμερες εκμεταλλευόμενοι και κάποια ΕΣΠΑ ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα …επ αυτού; Δείτε το λίγο, πρότυπο είναι κύριε Υπουργέ μου η Δαδιά του νομού Έβρου.
Τώρα, θα σας μιλήσω ως άνθρωπος των Ειδικών Δυνάμεων και ως Αλεξιπτωτιστής που υπηρέτησα, αυτό με τους Δασοκομάντος που είπε και η κυρία Αντωνίου, είναι πολύ σημαντικό, ότι τα περισσότερα κίνητρα πρέπει να τα έχουν οι άνθρωποι που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, όχι ότι οι άλλοι υστερούν, αλλά είναι ένα βήμα μπροστά, γιατί η εκπαίδευση ήδη θα είναι έτοιμη σε αυτούς. Όμως είναι καλό να έρθετε σε επαφή με τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Φλώρο που είναι άνθρωπος των Ειδικών Δυνάμεων και θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τμήμα Δασοκομάντος καθαρά αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να είναι «ελεύθερατζήδες», ξέρει ο κύριος Φλώρος τι εννοώ, θα είναι «μονόστατικού»,τι γίνεται όμως;
Με το ΕΤΑ, το Επίλεκτο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών του στρατού θα μπορούσε οι Δασοκομάντος εθελοντικά, βεβαίως με κίνητρα που θα τους δώσουμε στη συντήρηση, στα πτητικά τους, στον μισθό τους, στην επικινδυνότητα να δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα Δασοκομάντος, ενδεχομένως και ελευθέρας πτώσης, όπου θα μπορεί όταν έχουμε ένα μέτωπο πυρκαγιάς με ελικόπτερο Σινούκ να πηγαίνουν και να κάνουν ρίψεις, όπου θα μπορεί να είναι ζώνη ρίψεως και όπου μπορούν οι άνθρωποι για να δημιουργούν ανάχωμα σε χρόνο «αστραπή» ως αλεξιπτωτιστές Δασοκομάντος, προσέξτε αυτό μπορεί να αποτελέσει και πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα, για να κάνουν τα πρώτα οχυρωματικά έργα για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Αυτό όμως θέλει να έρθετε σε επαφή με τον κύριο Παναγιωτόπουλο, τον κ. Φλώρο και να δείτε σε συνεργασία με τη σχολή αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, το ΕΤΑ, να μπορεί να δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα. θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι ως αλεξιπτωτιστές Δασοκομάντος θα προλαμβάνουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς ή τουλάχιστον θα την περιορίζουν.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πάρα πολλές ώρες για το θέμα της Πυροσβεστικής, πρέπει όμως να πάμε σε συγκεκριμένες λελογισμένες και έξυπνες ενέργειες, προκειμένου να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος που πολλοί αξιωματικοί της Πυροσβεστικής τα έχουν εντοπίσει, αλλά δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια όπως φέρνω παράδειγμα τον καιρό …..να μην τα έχουν υλοποιήσει οι πολιτικοί. Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει, δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις, για διαξιφισμούς, είναι ώρα να πάμε επιτέλους να οργανώσουμε και τις κοινωνίες, εγώ θα συμφωνήσω και με τον κύριο Κοτσό, πρέπει να περάσει και στο θέμα της εκπαίδευσης αυτό για τα καιρικά φαινόμενα, όπως είναι η αντισεισμική προστασία, να γίνει πλέον βίωμα, να γίνει κατήχηση στα παιδιά, να αλλάξει το επίπεδο, η κουλτούρα όπως και η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο για να μπορεί να συνδράμει στην πρόληψη και στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.
Τέλος η συγκεκριμένη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος που ηγείται η κυρία Αυγερινοπούλου, θα το πω για μια ακόμη φορά, δεν μπορεί να κόπτεται η κυβέρνηση να φρονεί, να ευαγγελίζεται, να μεριμνά για κλιματική αλλαγή, η Επιτροπή αυτή έπρεπε να είναι Διαρκής Επιτροπή, να έχει Νομό προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για να μπορέσουμε επιτέλους μέσω της κλιματικής αλλαγής, της κυκλικής οικονομίας και της κυκλικής μετάβασης η συγκεκριμένη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος έπρεπε να έχει πιο ενεργό και πιο ουσιαστικό ρόλο για το έργο του κοινοβουλευτισμού.