Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημαντικό νομοσχέδιο, αλλά ελλοχεύει πάλι ο κίνδυνος να ανοίξει η κερκόπορτα, ο ασκός του Αιόλου σε πάρα πολλά προβλήματα, σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο χώρο της δημόσιας υγείας.
Αυτό βέβαια που μας προβληματίζει ως Ελληνική Λύση και πρέπει να προβληματίσει και τους Έλληνες τώρα είναι η εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της υγείας σε όλο της το μεγαλείο.
Γιατί φτάσαμε με ένα δυσθεώρητο χρέος σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας; Ήταν μόνο η κακή πολιτική σε ό,τι αφορά τις τιμολογήσεις και τις υπερτιμολογήσεις; Ήταν και αυτό. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Τα προβλήματα τα συσσωρευμένα στην υγεία -πρέπει να το καταλάβετε- δεν είναι μόνο η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά είναι η έλλειψη χρηστής διοίκησης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει να απαξιώνουμε τους δημοσίους υπαλλήλους. Πόσοι πτυχιούχοι, που έχουν φοιτήσει σε λογιστές, που είναι εξειδικευμένοι για ιδιωτικές κλινικές, απορροφούνται από τους ιδιώτες και μένουν στρατιές ανέργων που δεν τους παίρνουν τα νοσοκομεία; Όσοι είστε γιατροί εδώ μέσα, οι διευθυντές κλινικών τα τελευταία χρόνια, που ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία και έπρεπε και ο ΣΥΡΙΖΑ να πατάξει το φαινόμενο, υποδέχονταν τους ιατρικούς επισκέπτες έξω από τα γραφεία τους και αντί να είναι στις κλινικές τους με το «επίσταμαι», με την ιατρική τους, επιστημονική γνώση, παζαρεύανε τα υλικά με τους ιατρικούς επισκέπτες. Άρα λοιπόν το πρόβλημα στην υγεία είναι η διοίκηση, η χρηστή διοίκηση και η διαχείριση.
Κάναμε το παρατηρητήριο τιμών, μέρες που είναι, στην ακρίβεια. Είδατε εκεί πόσες παραβιάσεις έχουν γίνει καταγεγραμμένες από το ειδικό παρατηρητήριο τιμών τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία; Πάρα πολλές. Γιατί το έκαναν αυτό; Με την ανοχή κάποιων. Όπως για παράδειγμα στον Ειδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σκουριάζουν από κάτω τα αυτοκίνητα που τότε εξυπηρετούσαν κάποιους σκοπούς που παραγγέλθηκαν το 2010-2011 κ.λπ..
Όταν σήμερα μιλάμε για κυρώσεις με τις χορηγίες, πού αποβλέπει ο χορηγός; Δίνει το μηχάνημα δωρεάν, αλλά το σέρβις θα είναι συγκεκριμένο από αναλώσιμα από κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες που έχει αγαστή σχέση ο χορηγός. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Καλές οι χορηγίες, αλλά εκεί που το πάτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, σε λίγο για τις BELHARRA ή τα RAFALE μπορεί να βάλουμε και κάνα ταμπελάκι χορηγού. Ευτυχώς δεν υπάρχει ακόμη. Δηλαδή δεν μπορούμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να μιλάμε για το ύψιστο αγαθό της υγείας.
Ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα έξω; Λέει ο κόσμος -ρωτήστε παντού- «Αν δεν έχω 20.000 ευρώ μετρητά στην άκρη και μου συμβεί κάτι κακό, την έβαψα», για να το πω στην καθομιλουμένη.
Μιλάτε, λοιπόν, σήμερα -που το είπε και ο κ. Βιλιάρδος και ο κ. Χήτας, φωνάζει και η κ. Αθανασίου- για περιουσία του ΕΦΚΑ. Ιερό πράγμα, δημόσιο. Εκεί, όμως, δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία. Πόσα είναι αυτά τα κτήρια; Έχουμε κάνει χαρτογράφηση; Έχουν αποτιμήσει την αξία αυτών των ακινήτων από την περιβόητη Εταιρεία Ακινήτων του ΕΦΚΑ;
Ξέρετε σήμερα ότι υπάρχει, κύριοι, κτήριο στη Θεσσαλονίκη από όπου εδώ και τέσσερα χρόνια έφυγε το ΙΚΑ και επειδή ο ΕΦΚΑ δεν έχει να βάλει το αρχειακό υλικό, δεν φεύγει από το κτήριο, το έχει μεταβάλει σε αποθήκη και τα ενοίκια τρέχουν και τα πανωτόκια; Όσοι είστε νομικοί το καταλαβαίνετε, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι σπίτι ιδιωτικό, κτήριο ιδιωτικό. Είναι του ελληνικού λαού και σου λέει «αφού είναι του ελληνικού λαού, άστο να τρέχει, να πληρώσει ο φουκαράς, το κορόιδο ο ελληνικός λαός».
Όμως, κύριοι, εδώ θέλει προσοχή. Δεν πας με μάνατζερ των 8.000 και κάτι ψιλών, όταν σήμερα η ρήτρα αναπροσαρμογής τον μήνα στους περισσότερους αγρότες είναι 8.000 χιλιάδες για το περιβόητο μίγμα αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα.
Και μην κόπτεσθε, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι δεν μπορούσατε να το έχετε προβλέψει αυτό. Να το δεχτώ για την πανδημία covid, ότι δεν μπορούσατε να το έχετε προβλέψει. Όμως, δεν ξέρω ποιους μέντορες έχει ο κ. Μητσοτάκης να του πουν ότι, όταν έγινε το δόγμα του Χένρι Κίσινγκερ στην κρίση του πετρελαίου του 1973 -και αν δείτε μέσα στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τότε με τον ΟΠΕΚ που έγινε- ήταν ακριβώς τα ίδια γεγονότα όπως έχουμε τώρα την Ουκρανία και ό,τι συμβαίνει εκεί. Τότε ήταν αναμεμειγμένα τρία κράτη -Αίγυπτος, Συρία και Ισραήλ- που εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου. Και μην τα ρίχνουμε όλα στη Ρωσία, γιατί ο Πούτιν έλεγε «κάντε μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα συμβόλαια με τη GAZPROM». Δεν το έκαναν οι Ευρωπαίοι, δεν το έκανε ούτε η Ελλάδα.
Και όταν φώναζε και ο Κυριάκος Βελόπουλος «γεμίστε τα διυλιστήρια να βγάλουμε τον χειμώνα», με βάση την ιστορία, δεν μας ακούσατε. Και όταν η Σαουδική Αραβία -γιατί οι μέντορες αυτόν τον ρόλο έχουν- κάλεσε τη Ρωσία να κάνουν έναν μίνι ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα πάμε σε ενεργειακή κρίση, με βάση τα ιστορικά στοιχεία.
Ο κ. Χατζηδάκης -που δεν είναι εδώ, να του το μεταφέρετε- έλεγε ότι τα συσσωρευμένα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ είναι 351 εκατομμύρια ευρώ. Δεν λέει, όμως, η ΔΕΗ, που ήταν μέτοχος και εταίρος της ΛΑΡΚΟ, πόσο χρέωνε μηνιαίως τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Τέσσερις φορές πάνω!
Όμως, να πείτε του κ. Χατζηδάκη, όταν έλεγε ότι θα έχουμε πέναλτι για τα 100 εκατομμύρια στα όρια του ανταγωνισμού -αυτό, κύριε Υπουργέ, για τη ΛΑΡΚΟ- ότι υπάρχει το Πρωτόκολλο της Βιέννης του 2015, που λέγεται «Οι φίλοι της Βιομηχανίας της Ευρώπης», όπου δεκαοκτώ χώρες υπογράψαμε και λέμε ότι, όταν μια βιομηχανία παράγει ένα ορυκτό που είναι αναγκαίο προκειμένου η γηραιά Ευρώπη να μην είναι εξαρτημένη από Ασία, Κίνα, Ρωσία, μπορείς να τη χρηματοδοτήσεις. Και αυτό ήταν και το κοβάλτιο σε Φινλανδία και Ελλάδα, όπου μάλιστα, η Ελλάδα μέσα από λατερίτες το βγάζει.
Αυτά να τα λέμε και να την ψάχνουμε περισσότερο από τους μνηστήρες της ΛΑΡΚΟ, που μέχρι τώρα είναι άγονοι. Δύο μνηστήρες εμφανίστηκαν. Όμως, εμείς, στην Ελληνική Λύση, περιμένουμε τον Steinmetz και έχουμε αναφερθεί στο ποιος είναι ποιος ο Steinmetz.
Για να ξέρει ο κόσμος, κάνετε κάτι που δεν ξέρω αν είναι νομικό. Αυτό και τα νομικά τερτίπια θα τα δουν οι νομικοί σας, αλλά, κύριοι, είναι αντικοινωνικό. Η πολιτική πρέπει να έχει έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική, ευαίσθητη στο κοινωνικό σύνολο. «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι, ότι ανθρώπων άρχει, ότι κατά νόμους άρχει, ότι ουκ αεί άρχει».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Λοιπόν, τι κάνατε στον νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον φίλο, τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τις λαϊκές αγορές, τις τηλεαγορές και όλα αυτά -τότε ήταν και του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή- κάνατε κάτι τελείως αντικοινωνικό. Και σήμερα το λέει η κοινωνία. Είναι το άρθρο 206 του ν. 4820/2021, σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στους εργαζομένους και φορείς του δημοσίου τομέα στους οποίους έχει επιβληθεί αναστολή άσκησης καθηκόντων και μέχρι την άρση αυτής, δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής, η άσκηση ή/και η χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, καθώς και η χορήγηση πάσης φύσεως αδειών.
Δηλαδή, είμαι εγώ ο τραυματιοφορέας, ο νοσοκόμος, ο γιατρούς σε αναστολή…
Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει να κάνει με την κοινωνία μας. Έχει να κάνει με ανθρώπους, έχει να κάνει με τον ελληνικό λαό!
Ακούστε τι νομοθετήσατε, κύριοι: Απαγορεύετε στον άνθρωπο που είναι σε αναστολή να πάει να δουλέψει για να ταΐσει την οικογένειά του. Το θεωρείτε δίκαιο; Το θεωρείτε κοινωνικό να του απαγορεύσετε; Αυτός που έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί. Ένας άλλος δημόσιος υπάλληλος μπορεί. Σε αυτόν δεν του επιτρέπετε. Τα παιδιά του, η οικογένειά του τι θα γίνουν; Για τους δικούς του λόγους -αναφαίρετο το δικαίωμα, το έχουμε πει, ελεύθερη η βούληση- δεν θέλει να το κάνει, αλλά να πάει να δουλέψει κάπου αλλού. Σερβιτόρος θα είναι; Ντελιβεράς θα είναι; Για τα προς το ζην!
Του κόβετε και το προς το ζην, όχι απλώς το ευ ζην.
Να κατατεθεί στα Πρακτικά, για να φρεσκάρουμε τη μνήμα ως προς το συγκεκριμένο άρθρο.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.