ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΑΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για τη στόχευση της κυβέρνησης σε σχέση με την πράσινη ενέργεια αλλά και για το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών  συσκευών με καινούριες μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» και στο δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε της επιλογής απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης τονίζοντας πως «δεν κλείσαμε κανένα εργοστάσιο που δεν ήταν η ώρα του να κλείσει»

Έως αρχές Μαΐου σε λειτουργία η πλατφόρμα για αντικατάσταση παλιών συσκευών

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας στόχος του υπουργείου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων οικιακών συσκευών με καινούριες πολύ πιο αποδοτικές.  «Όπως ανακοίνωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσουμε σε πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών κλιματιστικών και ψυγείων και θα διαθέσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ κάτι που αφορά 200.000 νοικοκυριά στο ξεκίνημα του προγράμματος και θα αντικατασταθούν όπως εκτιμούμε 400.000 συσκευές».

Ο υπουργός σημείωσε πως εφόσον βρεθούν επιπλέον χρήματα «θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό» τονίζοντας πως η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να περνάει και το 30% σε ετήσια βάση.  Ο κ. Σκρέκας είπε ότι έως τις αρχές Μαΐου θα είναι σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα αυτό. Και θα επεκταθεί, εάν υπάρχει επιτυχία. Διευκρίνισε επίσης ότι  η έκπτωση θα γίνεται κατευθείαν στο κατάστημα από το οποίο ο καταναλωτής θα αγοράζει τη νέα συσκευή: «Μόλις ο πολίτης επιλέξει τη συσκευή που θέλει στο κατάστημα, απευθείας θα αφαιρείται από την τιμή των συσκευών που επιθυμεί να αντικαταστήσει».

Στόχος, να γίνει η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

«Στηρίζουμε τη δυνατότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με Αίγυπτο, Ισραήλ και φυσικά την Κύπρο» τόνισε ο κ. Σκρέκας επισημαίνοντας ότι με την Αίγυπτο επιδιώκεται η εισαγωγή πράσινης ενέργειας από εκεί όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι πιο ανταγωνιστική λόγω μεγαλύτερης ηλιοφάνειας. Τόνισε μάλιστα πως είναι «ψηλά στην ατζέντα» και του προέδρου Σίσι.

Αυτό, σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χώρα μας θα οδηγήσει  «να μπορέσει η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της να γίνει καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας προς τις Βόρειες και Κεντροευρωπαϊκές  χώρες» Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κυβέρνηση επιδιώκει το 2030, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ήλιο, άνεμο, βιοαέριο, βιομεθάνιο. Και το 2050 «να παράγουμε διπλάσια ποσότητα από όσο καταναλώνουμε και να εξάγουμε στις Βόρειες χώρες».

Πανάκριβη η ενέργεια από το λιγνίτη-Δεν κλείσαμε κανένα εργοστάσιο που δεν ήταν η ώρα του να κλείσει

«Το να παράγει σήμερα κάποιος ενέργεια από λιγνίτη είναι 5 φορές ακριβότερο από την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, λόγω του φόρου άνθρακα που έβαλε η Ευρώπη» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα προκαλεί την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της που νιώθουμε όλοι. Τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αγοράσει ενέργεια από λιγνίτη από την Ελλάδα γιατί «ο δικός μας λιγνίτης έχει μισή θερμική απόδοση» . «Η ΔΕΗ έμπαινε  400 εκατομμύρια μέσα το χρόνο από  τη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων. Γι’ αυτό πρέπει να τα αποσύρουμε σταδιακά» επισήμανε ο υπουργός.

Δείτε τι είπε ο κ. Σκρέκας:

Προηγούμενο άρθροΣε λειτουργία το Open Car για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με οχήματα
Επόμενο άρθροΜιχάλης Κατρίνης: H Ελλάδα είναι πιστός σύμμαχος, αλλά όχι δεδομένος. Καμία έκπτωση στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα