Η Γαλλία θα αναπτύξει χιλιάδες αστυνομικούς μέσα και γύρω από το Παρίσι σήμερα και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και θα στήσει σημεία ελέγχου σε σταθμούς διοδίων σε μεγάλες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να κρατηθούν μακριά οι οδηγοί του «Κονβόι της Ελευθερίας», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.
Παρά την εντολή να μην εισέλθουν στο Παρίσι, αυτοκινητιστές που διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών της COVID-19 κατευθύνονται στη γαλλική πρωτεύουσα από διάφορες πόλεις σε όλη τη Γαλλία, έχοντας ως έμπνευσή τους τις διαδηλώσεις με τα κορναρίσματα που πραγματοποιούνται στον Καναδά.
Οι γαλλικές διαδηλώσεις με το «Κονβόι της Ελευθερίας», ωστόσο, φαίνεται να συγκεντρώνουν μια ετερόκλιτη ομάδα κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, με ανθρώπους που συμμετείχαν στον αντικυβερνητικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» το 2018-19 και ορισμένους ακροδεξιούς πολιτικούς να στηρίζουν τους αυτοκινητιστές.
«Κάνουμε κύκλους για τρία χρόνια. Είδαμε τους Καναδούς και είπαμε ‘είναι υπέροχο αυτό που κάνουν’. Σε οκτώ ημέρες, μπαμ…κάτι ξεκίνησε», δήλωσε ο συνταξιούχος Ζαν-Μαρί Αζαΐς, που κατευθύνεται προς το Παρίσι από το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οι διαμαρτυρίες των οδηγών έρχονται σε συνέχεια διαδηλώσεων με αφορμή τους κανόνες του εμβολιαστικού πιστοποιητικού στη Γαλλία –που απαιτούν από τους πολίτες να επιδεικνύουν αποδεικτικά στοιχεία του εμβολιασμού τους έναντι της COVID για να μπουν σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους.
Ενώ στον Καναδά οι διαδηλώσεις έχουν συνασπίσει τους οδηγούς φορτηγών που έχουν εξοργιστεί από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους για να διασχίσουν τα σύνορα, στη Γαλλία είναι οι απλοί άνθρωποι, οργισμένοι με τους περιορισμούς της COVID, που παίρνουν τα αυτοκίνητά τους για να διαμαρτυρηθούν.
Στην Τουλούζη, ένα κονβόι από βαν, τροχόσπιτα και αυτοκίνητα ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, από χώρο στάθμευσης, ενώ τους αποχαιρέτισε πλήθος που φορούσε τα χαρακτηριστικά «κίτρινα γιλέκα» που κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις του ομώνυμου κινήματος.
Τα διαφορετικά κονβόι αναμένεται να φθάσουν έξω από το Παρίσι αργότερα σήμερα. Οι αριθμοί τους είναι ασαφείς. Στην πόλη Λε Μαν στη κεντρική Γαλλία, ένα από τα σημεία συνάντησης ήταν σήμερα έρημο.
Αρνούμενοι ότι προτίθενται να αποκλείσουν δρόμους, οι συμμετέχοντες ελπίζουν να συγκεντρωθούν το βράδυ κοντά το Παρίσι και να περάσουν τη νύχτα εκεί, και στη συνέχεια να συμμετάσχουν το Σάββατο σε διάφορες εκδηλώσεις κατά του εμβολιαστικού πάσου, του οποίου ζητούν την απόσυρση, καθώς και εναντίον κάθε μέτρου περιορισμού ή καταπίεσης που σχετίζεται με τον εμβολιασμό –πέρα από τις διεκδικήσεις τους για την αγοραστική δύναμη, που έχει γίνει σημαντικό θέμα της εκστρατείας δεδομένου του πληθωρισμού και της ανόδου των τιμών των καυσίμων.
Ορισμένοι θέλουν στη συνέχεια να προσπαθήσουν να κάνουν πορεία προς τις Βρυξέλλες για μια «ευρωπαϊκή συγκέντρωση» η οποία προγραμματίζεται για τη Δευτέρα. Οι βελγικές αρχές έχουν, ωστόσο, αποφασίσει να τους απαγορεύσουν την πρόσβαση στην πρωτεύουσα. Στο Παρίσι, η αστυνομία εξέδωσε χθες εντολή για την απαγόρευση της κινητοποίησης καθώς υπάρχει «κίνδυνος διατάραξης της δημόσιας τάξης». Σήμερα το απόγευμα, διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού θα εξετάσει προσφυγή κατά της απαγόρευσης αυτής.
«Εάν ο κόσμος θέλει να διαμαρτυρηθεί με φυσιολογικό τρόπο, μπορούν να το κάνουν. Εάν θέλουν να μπλοκάρουν την κυκλοφορία, θα επέμβουμε», δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.
Η ανάπτυξη της αστυνομίας θα περιλαμβάνει μέλη των δυνάμεων άμεσης επέμβασης με μοτοσικλέτες και ειδικό εξοπλισμό για τη διάλυση των αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων με τα οποία οι διαδηλωτές αποκλείουν τους δρόμους.
Κάποιοι υποστηρικτές από τα «Κονβόι της Ελευθερίας» είπαν ότι οι διαδηλωτές δεν θα αποθαρρυνθούν από την εντολή της αστυνομίας να παραμείνουν εκτός των ορίων της πόλης του Παρισιού.
«Οι αρχές δεν μπορούν να μπλοκάρουν τους πάντες», είπε μία γυναίκα που επευφημούσε τους οδηγούς στην Τουλούζη. «Τα κονβόι πρέπει να το επιβάλουν, πρέπει και πάλι να προσπαθήσουν να μπουν».
Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» συντάραξε την προεδρία του Μακρόν για πολλούς μήνες και αποκάλυψε μια βαθιά ριζωμένη οργή έξω από τις μεγάλες πόλεις για το υψηλό κόστος διαβίωσης και την αστική ελίτ που θεωρείται ότι είναι αποκομμένη από τις καθημερινές δυσκολίες των απλών ανθρώπων.
Με το σπιράλ των ενεργειακών τιμών και την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη να οδηγούν υψηλότερα τον πληθωρισμό, τα νοικοκυριά νιώθουν και πάλι οι προϋπολογισμοί τους να συμπιέζονται, με την κυβέρνηση να λαμβάνει αποσπασματικά μέτρα για να περιορίσει την απογοήτευση των ψηφοφόρων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ