ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ , σύμφωνα µε το άρθρο 148 του Κανονισμού της Βουλής, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».
Κυρίες και κύριοι, έχετε καταλάβει τι συζητάμε σήμερα, μετά από μια Εξεταστική Επιτροπή εξπρές μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα; Μιλάμε για χρήματα του ελληνικού λαού. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Μιλάμε για το πώς έγινε η διαχείριση δημοσίου χρήματος από το κάματο των Ελλήνων. «Ά μη έθου μη ανέλη», έλεγε ο Σόλωνας. Ό,τι δεν έχεις βάλει, δεν μπορείς να το πάρεις, δεν είναι δικό σου. Και εδώ μιλάμε για μια εξεταστική επιτροπή εξπρές κλισέ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 68, απλά ήταν τύποις στον νέο κοινοβουλευτικό Κανονισμό.
Και το λέω αυτό, διότι δεν άνοιξε η βεντάλια κλήτευσης μαρτύρων, καθώς η εξεταστική μπάντα είναι ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου. Προέκυψαν καινούργια πρόσωπα. Δημιουργήθηκαν κενά από τους μάρτυρες που εκλήθησαν κατά δική σας υπόδειξη, κύριοι της γαλάζιας παράταξης και της πλειοψηφίας. Απορρίψατε όσους προτείναμε εμείς ως Ελληνική Λύση για να μπορέσει να αποκρυσταλλώσει άποψη η κοινή γνώμη. Έπρεπε -οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση- να ξέρει ο ελληνικός λαός πώς διαχειρίστηκε τα δικά του χρήματα.
Κυρία Παπακώστα, κάνατε μια αναφορά στον Ιδρυτή του κόμματός σας στον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ορθά την κάνατε, συντοπίτης μου ο μεγάλος πολιτικός ανήρ, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής -παν αναγκαίον Παγγαίον, Παγγαιορίτης και εγώ- ο οποίος είχε πει μια ιστορική φράση στον Κωνσταντίνο Τσάτσο το 1975. «Για να αποδώσω και να κυβερνήσω με δικαιοσύνη, στέγνωσε η ψυχή μου». Αυτό είχε πει.
Αυτό πρέπει να κάνετε, δίκαια κριτήρια. Δεν μπορεί σήμερα να μιλάμε για εξεταστική επιτροπή. Έπρεπε να έχει Ερινύες ο κ. Πέτσας. Δεν είχε την ευθιξία. Είναι ένα πρόσωπο είτε το θέλει είτε όχι. Είναι η ευθύνη του πολιτικού άνδρα. Έπρεπε να έχει έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή. Στην κοινή γνώμη η περιβόητη λίστα πώς πέρασε; Πέρασε ως Λίστα Πέτσα. Αυτό δεν λέγαμε; Και δεν ήρθε ο ίδιος ο κ. Πέτσας να μας πει την όλη διαδικασία.
Όχι, το είπαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σχετίζεται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ό,τι συζητάμε σήμερα, κύριοι. Και ως Ελληνική Λύση θα σας πω πού είναι τα κενά, πού είναι οι σκοτεινές δυνάμεις μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, όπου δεν δόθηκαν διευκρινήσεις.
Είπε κάτι η κυρία Παπακώστα και ορθά το είπε. Όταν το 1965 κατηγορήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χωρίς να το έχει χειριστεί αυτός το ζήτημα για τους Υπουργούς για κάτι καταχρηστικές συμβάσεις της ΔΕΗ –για να δείτε ότι η ΔΕΗ είναι ένα διαχρονικό γεγονός του κ. Χατζηδάκη, δεν είναι τωρινό- είχε πει στον Τάκη τον Λαμπρία «καλύτερα δέκα φορές να με είχαν καθαρίσει, να με είχαν δολοφονήσει». Είναι ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το πώς αντιλαμβάνεται ο καθείς της ευθύνες που πρέπει να έχει.
Εμείς τι ζητήσαμε; Ζητήσαμε τους γενικούς διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών. Δεν ήταν στην Επιτροπή. Mega, Alpha, Skai, Star, ANT1, Open, ΕΡΤ. Γιατί το λέμε; Είπε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο του 2017 τον επικαιροποιημένο για το 30% που πρέπει να πηγαίνει στα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό έγινε επί ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980. Αυτό είναι μια αλήθεια. Ποτέ δεν εφαρμόστηκε, διότι τα εκάστοτε Υπουργεία έβγαζαν τον Προϋπολογισμό και έπαιρναν τα χρήματα χωρίς να δικαιολογήσουν ότι το 30% του νόμου πρέπει να πάει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Περιφέρειας. Δεν έγινε αυτό και στην παρούσα φάση.
Εξάλλου έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις οι μάρτυρες. Τώρα δεν θέλω να αναφέρομαι στα Πρακτικά. Θα μπορούσα να πάω στην κυρία Αντωνιάδου από την ΕΣΗΕΑ, θα μπορούσα να πάω στο κ. Μαύρο, θα μπορούσα να πάω στον Πρόεδρο του ΕΣΡ. Τι μας είπε τελικά ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης; Δεν μπορούμε –λέει- να ελέγξουμε τις δημοσκοπικές εταιρείες εάν δεν έχουμε καταγγελία. Τότε πώς γίνεται ο έλεγχος; Και μάλιστα, σύμφωνα με ερωτήσεις της Ελληνικής Λύσης προέκυψε το εξής. Μια και μιλάμε για τις δημοσκοπήσεις, εμείς τι ζητήσαμε; ALCO, FOCUS, GPO, MetronAnalysis, MRB, Pulse, Opinion, Public, Palmos, Prorata.Γιατί τα ζητήσαμε αυτά;
Καταρχάς, μιας και γίνεται πολύς λόγος για δημοσκοπήσεις ποιες είναι οι κρυφές πτυχές; Είναι πώς γίνεται το ερώτημα, σε ποια περιοχή γίνεται; Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Ποια χρονική περίοδο γίνεται; Ακόμα και ο τόνος και η έμφαση της φωνής αυτού ρωτάει, μπορεί να καθορίσει την απάντηση που θα πάρει από τον ερωτώμενο.
Αυτά προέκυψαν μέσα και θα δούμε και το θέμα των δημοσκοπήσεων, κυρίες και κύριοι, διότι εκεί με το pollscenterπου στήνουν οι δημοσκοπήσεις και δεν γίνεται έλεγχος, πολλά μπορούμε να αναγάγουμε ως αποτελέσματα απέναντι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε ούτε το φύλο, αν θέλετε, αλλά ούτε και την ηλικία τους. Αυτό που προέκυψε μέσα από την Εξεταστική.
Εμείς τι είπαμε; Όλα στο φως, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός περιορισμός και χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη λίστα μαρτύρων. Το επαναλαμβάνω, διότι εκεί φαίνεται ότι κάτι θέλετε να κρύψετε, να αποφύγετε. Για ποιον λόγο να μην κληθούν; Ο ένας μάρτυρας με αυτά που έλεγε προέκυπτε ότι πρέπει να έρθει ένα άλλο πρόσωπο που ενδεχομένως αυτά που έλεγε να διαλευκάναν περισσότερο,αν θέλετε, το όλο ζήτημα για να ξέρει πάνω απ’ όλα ο κόσμος, η κοινή γνώμη, το πώς είναι η διαδικασία.
Τι δεν είδαμε σε αυτή την Εξεταστική; Το είπαν οι προλαλήσαντες σε ό,τι αφορά την αλληλογραφία ανάμεσα στο Υπουργείο, στην αναθέτουσα αρχή. Καταρχάς, οι καμουφλαρισμένες διαφημιστικές καμπάνιες, γιατί αυτό θύμισε περισσότερο μια εμπορική διαφημιστική καμπάνια παρά μια κοινωνική αύρα ενός μηνύματος ενημέρωσης προς τον κόσμο, είναι οι εντολές διαφήμισης. Οι εντολές διαφήμισης, όπου πολλοί μάρτυρες και σε ερωτήσεις της Ελληνικής Λύσης δεν ήξεραν ακριβώς πώς δόθηκε εντολή για διαφημιστική καμπάνια.
Τι θέλω να πω; Δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες ώρες μετάδοσης μηνυμάτων. Ζώνες. Δεν υπήρχαν τα διάφορα κρόουλ, ενδεχομένως. Αυτά, δηλαδή, τα γράμματα που μπορούσαν να περνούν μπροστά από εκπομπές, οι λεγόμενες τιτλέζες.
Είναι τα backgroundκάποιων εκπομπών, όπου εκεί οι καναλάρχες τι κάνουν; Με αυτά τα τερτίπια–είμαι πάνω από μία τριαντακονταετία στον χώρο- μπορούν να δικαιολογήσουν χρήμα, για να πουν ότι το ένα κανάλι ή το ένα ραδιόφωνο ή η μία ιστοσελίδα πήρε περισσότερα χρήματα από την άλλη. Είναι είναι τα λεγόμενα, λοιπόν,«κολπάκια» ή «κόλπα», αν θέλετε, μέσα στη διαδικασία μιας διαφημιστικής καμπάνιας για το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα.
Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί δεν γνώριζαν -γιατί όλα έπρεπε να συνοδεύονται από εντολές διαφημίσεις- τον τρόπο της διαφημιστικής αυτής ενημέρωσης που θύμιζε περισσότερο ότι έχει έναν εμπορευματικό χαρακτήρα, κάποιος διερωτάται ποια ήταν τα κριτήρια, πώς έγινε η κατανομή, γιατί δεν εφαρμόστηκε το 30% στα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί μια εταιρεία είχε σχέσεις με την άλλη εταιρεία, ναι μεν αυτόνομη, αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν ίδιο, και πάει λέγοντας.
Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες και τι ποσά έλαβαν τηλεοπτικοί σταθμοί από το δημόσιο, τους δημόσιους φορείς, τις ΔΕΚΟ, τους δημόσιους οργανισμούς, αυτά είναι ερωτήματα που έπρεπε να έχουν απαντηθεί από μία μεγάλη, θα λέγαμε, γκάμα μαρτύρων, γιατί -αυτό που είπαμε στην αρχή- οι τοποθετήσεις των μαρτύρων ήταν γενικές, ήταν αφηγηματικού χαρακτήρα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ήξεραν να απαντήσουν, διότι δεν το γνώριζαν. Και σας φέραμε ως απτό παράδειγμα τις εντολές διαφήμισης και το τι μπορεί να κρυβόταν πίσω από αυτή τη διαχείριση-διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε ό,τι αφορά αυτή τη μεγάλη ενημερωτική καμπάνια.
Όταν, λοιπόν, σύμφωνα με αυτόν τον κοινοβουλευτισμό που έχουμε εδώ, για να υπάρξει το ιδεατό ενός δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος που θέλουμε να θεσπίσουμε βάζοντας μία θωράκιση, το παν είναι να μην είναι ανενημέρωτοι οι πολίτες. Έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν πού πήγαν τα λεφτά τους, πώς τα διαχειρίστηκαν και να μπορεί, για ένα γόνιμο, εποικοδομητικό, ουσιαστικό, δημοκρατικό έργο, η μειοψηφία, εν πάση περιπτώσει, να ελέγξει την πλειοψηφία.
Αυτό δεν το είδαμε. Όταν από την αρχή βάζεις όρους, κανόνες και λες ότι «αυτοί θα είναι οι μάρτυρες» και όχι αυτοί που προτείναμε εμείς ως Ελληνική Λύση και τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, και μόνο από αυτό μπαίνουν μέσα –εύλογο είναι- ερωτηματικά, γιατί αυτοί και όχι οι υπόλοιποι.
Θα κρατούσε περισσότερο η εξεταστική; Όταν γίνεται μια εξεταστική κρατάει όσο χρόνο απαιτείται, δεν μπαίνει περιορισμός. Ώσπου να ξεκινήσει αυτή η εξεταστική επιτροπή πριν τις γιορτές έκλεισε αμέσως, εξπρές. Αυτό, λοιπόν, δημιουργεί προβλήματα, δημιουργεί ερωτηματικά.
Αλληλογραφία. Εδώ θύμισαν σε πολλές περιπτώσεις και οι ερωτήσεις της Ελληνικής Λύσης προς τους αντίστοιχους μάρτυρες τα περιβόητα σαρανταπεντάρια, θα μου επιτρέψετε. Ξέρετε, κύριοι της αυτοδιοίκησης, για επείγουσες διατάξεις το πώς διανέμονται τα χρήματα και πώς δίδεται το σαρανταπεντάρι άνευ διαγωνισμού.
Θα σας θυμίσω ότι εμείς όλο αυτόν τον καιρό -γιατί τα πράγματαεκεί επάνω στα Σκόπια έχουν πάρει άλλη τροπή- ζητάμε εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με τον Κανονισμό, ως Ελληνική Λύση, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και για την τραγωδία στο Μάτι και για το θέμα των Σκοπίων, που δεν τολμάτε οι «γαλάζιοι» να το φέρετε προς κύρωση. Εμείς το ζητάμε. Δεν το υλοποιεί η Βουλή. Γιατί; Δεν πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος; Δεν είναι δημοκρατικό αυτό;
Δεν είναι εύλογο; Δεν είναι θεμιτό; Το ζητάμε. Γιατί το στερείτε, όχι από την Ελληνική Λύση, που το φέρνει ως κομματικός φορέας και το ζητάει. Γιατί εμείς εδώ θα είμαστε, κύριοι, να σας ελέγχουμε, ναλέμε τη γνώμη μας, να αποκρυσταλλώνει άποψη ο κόσμος, να έχουμε εμπεριστατωμένες μελέτες για θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία προς βελτίωση της ποιότητας ζωής. Και όταν εμείς κρίνουμε ότι ένα θέμα είναι εθνικού χαρακτήρα, θα πρέπει να το συζητήσουμε, θα πρέπει να μάθει η κοινή γνώμη.
Ξέρετε –και κλείνω με αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας- τις τελευταίες μέρες στα Σκόπια; Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ήρθε σε επαφή με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, τον Ρούμεν Ράντεφ, και την Ιοτόβα, την Αντιπρόεδρο, και υπεγράφη, κυρίες και κύριοι, σιδηρόδρομος που θα συνδέει τη Σόφια με τα Σκόπια, αφού αποδέχθηκε ο Κοβάτσεφσκι ότι υπάρχουν Βούλγαροι μακεδονικής καταγωγής της «Μεγάλης Μακεδονίας του Πύρρου και τουΊλιντεν»;
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Πέρα από τους εθνικούς λόγους, που είναι μια τραγωδία αυτό,θα είναι επιζήμιοκαι για τον εμπορικό χαρακτήρα. Σε απευθείας σύνδεση θα έρχονται τα εμπορεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βάρνα στη Σόφια, από Σόφια θα πηγαίνουν Σκόπια. Πού είναι η Ελλάδα, για να πηγαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη; Γι’ αυτό ζητήσαμε εξεταστική επιτροπή και για το θέμα των Σκοπίων, κυρίες και κύριοι, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.
Εν κατακλείδι, όταν κάνετε μια εξεταστική επιτροπή, κύριοι της Κυβέρνησης, θα αποδέχεστε ότι επειδή είναι ένα ζωντανό κύτταρο ενός διαλόγου όπου το ένα πρόσωπο μπορεί να δημιουργήσει την τάση να έρθει ένα άλλο πρόσωπο να καταθέσει, δεν θα βάζετε περιορισμό. Η «βεντάλια» θα είναι ανοιχτή προς τέρψη, ενημέρωση του ελληνικού λαού, για να είναι μία εξεταστική επιτροπή της εξέτασης και όχι της «συγκάλυψης»-εντός εισαγωγικών-και του καμουφλαρίσματος, γιατί αυτό είναι απαίτηση, το χρήμα είναι δημόσιο. Δημόσιο χρήμα ίσον ιερό. Για να ξέρει το μεροκάματό του, το υστέρημά του ο ελληνικός λαός πώς το διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση.