«Προτάσεις – Δράσεις στο πλαίσιο της νέας αλιευτικής πολιτικής περιόδου 2021- 2027».

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προτάσεις – Δράσεις στο πλαίσιο της νέας αλιευτικής πολιτικής περιόδου 2021- 2027».

 

Καλησπέρα σας, κ. Πρόεδρε και κ. Υπουργέ. Καλησπέρα και σε όλους τους συναδέλφους που παρίστανται σε αυτή την σημαντική Επιτροπή,την Επιτροπή Περιφερειών,της οποίας ηγείστεκαι είστε επικεφαλής,κύριε Πρόεδρε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα, διότι απέναντι σ΄αυτό το εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα το 2027 δίνεται μία βαρύτητα ως γνωστόν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στο κομμάτι της αλιείας, που και αυτή στον πρωτογενή τομέα είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τον εθνικό μας πλούτο,  αλλά είναι και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διευθετηθεί το πρόβλημα, για να ελεγχθεί, αν θέλετε, η όλη κατάσταση.

Ξεκινώντας για παράδειγμα θα έλεγα για την ιχθυοκαλλιέργεια. Οι τελευταίες μελέτες λένε ότι το επισιτιστικό πρόβλημα θα το  βιώσουμε και λόγω της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού αλλά και λόγω έλλειψης ειδών στα ψάρια, όπως λένε τουλάχιστον κάποιοι επαΐοντες επιστημονικοί φορείς. Άρα η ιχθυοκαλλιέργεια, λένε οι ειδικοί,  θα αποτελέσει από δω και πέρα, μελλοντικά, το 70% της διατροφής των καταναλωτών και στην Γηραιά Ήπειρο. Άρα εκεί πρέπει να δοθεί μία βαρύτητα στην ιχθυοκαλλιέργεια και στις σχολές ιχθυοκαλλιέργειας.

Το λέω αυτό διότι η Σχολή Ιχθυοκαλλιέργειας στη Νέα Μηχανιώνα αλλά και στο Μεσολόγγι του νομού Αιτωλοακαρνανίας είχε ένα πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις σχολών. Δεν δεχόταν  το Πανεπιστήμιο Πατρών την Σχολή Ιχθυοκαλλιέργειας του Μεσολογγίου κ.ο.κ.. Είναι και θέμα καθαρά του Υπουργείου Παιδείας να δώσει μια βαρύτητα, η κυρία Κεραμέως και η ηγεσία, στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης των σχολών.

Νομίζω το έθιξε και ο συνάδελφος ο κ. Δημοσχάκης και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως μιλάμε για το κομμάτι της κτηνοτροφίας, για  τις λεγόμενες τυροκομικές σχολές ή τις λεγόμενες γεωργικές σχολές ή της τράπεζας σπόρων, αν θέλετε, στον αγροτικό τομέα,παράλληλα θα έπρεπε να μιλάμε και για αντίστοιχες σχολές αλιείας, δηλαδή, να εκπαιδευτούν με ένα άλλο επίπεδο, με μια άλλη κουλτούρα  οι νέοι αλιείς, οι οποίοι και γνώσεις έχουν και ευαισθησία θα έχουν γύρω από το περιβάλλον.

Σε σχέση με τις αλιευτικές ζώνες θα ήθελα να θυμίσω πως με τον επικεφαλής μας, τον ΚυριάκοΒελόπουλο, ως Ελληνική Λύση, πέρυσι, ακριβώς τέτοιον καιρό, είχαμε καταθέσει μια επίσημη ερώτηση για τις αλιευτικές ζώνες η οποία έπρεπε να κατατεθεί  με καταληκτική ημερομηνία, κύριε Υπουργέ, κ. Κεδίκογλου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021,γιατί είναι πολύ σημαντικές οι  αλιευτικές ζώνες, διότι κατοχυρώνουν και τα αλιευτικά μας και  τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Η γειτονιά μας, όμως, δεν είναι καλή και το γνωρίζετε. Για παράδειγμα να θυμίσω μια μελέτη του κυρίου Καμενίδη, που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο της Κρήτης,  αναφορικά με το κόλπο του Αλί Αγά που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη, όπου εκεί οι Τούρκοι διαλύουν το 2% του παγκόσμιου στόλου. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, κύριοι,  αν αναλογιστούμε τα χιλιάδες καράβια που διαλύονται, τις  αμμοβολές που γίνονται και μάλιστα λέγεται ότιστην Τουρκία και στον συγκεκριμένο κόλπο του Αλί Αγά, σύμφωνα με την έκθεση του πανεπιστημιακού καθηγητή,  το  10% παραγωγής scrap είναι από την διάλυση των πλοίων.

Αυτό το λέω αυτό διότι οι Τούρκοι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Βασιλείας, όπως για παράδειγμα παραβιάζεται και η φιλανδική συνθήκη για το θέμα του πυρηνικού αντιδραστήρα Ακούγιου στη Μερσίνα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτά τα τοξικά και τα βαρέα μέταλλα ρέουν στη Μεσόγειο. Οι ειδικοί λένε ότι θα διαταραχθεί γενικότερα όλο το οικοσύστημα και ο θαλάσσιος πλούτος και αυτό, αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας,να γίνουν οι καταγγελίες που πρέπει να γίνουν, να παρθούν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα οικοσυστημάτων τα επόμενα χρόνια με αφορμή και τον Κόλπο του Αλί Αγά, αλλά κι άλλες …………. που γίνονται στην περιοχή γενικότερα του Αιγαίου, του Ιονίου και γενικότερα της Μεσογείο

Είμαι από το νομό Σερρών. Εδώ έχουμε το μεγάλο πρόβλημα στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα. Λόγω της αύξησης του πυθμένα της λίμνης της Κερκίνης, αλλά και του πυθμένα του ποταμού λόγω των πολλών φερτών υλών που έρχονται από την Βουλγαρία που γειτνιάζουμε, άλλα και της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων από εμάς και από τους βαλκάνιους, διαταράσσεται όλο το οικοσύστημα στις εκβολές του Στρυμονικού κόλπου. Ένας Στρυμονικός κόλπος, ο οποίος καταλαμβάνει με την ακτογραμμή πάρα πολύ μεγάλη απόσταση σε αρκετούς νομούς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα και με είδη ψαριών τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους εδώ στο βορειοανατολικό Αιγαίο που επεκτείνονται μέχρι τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τον Αϊ Στράτη, τη Λήμνο και τα λοιπά. Άρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να παρθούν μέτρα σε ότι αφορά κάποιες συνθήκες με βάση την Ε.Ε. διακρατικής φύσεως, με τις άλλες όμορες βαλκανικές χώρες για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Σας φέρνω ως παράδειγμα τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα, για το δέλτα του Έβρου ή του Νέστου.

 Το άλλο κομμάτι είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία χαρτογράφηση με την προστασία της Ε.Ε. και με βάση του Συμβουλίου Επιστασίας των Θαλασσών. Είναι ένα Συμβούλιο το οποίο μεριμνά για την προστασία της θάλασσας. Να πάρει σάρκα και οστά, να έχει απτά αποτελέσματα για τα λεγόμενα αλιευτικά καταφύγια, στα οποία είναι και τα θαλασσοπούλια μην το ξεχνάμε αυτό. Διότι, αν διαταραχθεί γενικότερα η ισορροπία αντιλαμβάνεστε δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις πέραν της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλασσών, πέρα από τις μολύνσεις είτε από το Γιβραλτάρ είτε από τον ισθμό του Σουέζ, γιατί η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, αλλά και αν θέλετε και η μεγάλη μόλυνση που υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα που έχουν γίνει αναλύσεις και μετρήσεις και έρχεται αυτή η μόλυνση από τα Δαρδανέλια και τα στενά του Ελλησπόντου.

Τώρα, σε ότι αφορά τους νέους αλιείς, θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα φαντάζομαι, όπως και για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών. Στους νέους αγρότες δίνονται κάποια εχέγγυα. Ανάλογα εχέγγυα θα πρέπει να δοθούν σε νέους αλιείς, να γίνουν και κάποιες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, για να μπορέσει η αλιεία στην Ελλάδα να γίνει πιο οργανωμένη.

Για το θέμα που αφορά τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, θα πρέπει να το δούμε αυτό σε ένα νομικό πλαίσιο, για να μπορέσουν να γίνουν μικροί εποικοδομητικοί, ευέλικτοι συνεταιρισμοί με ένα νομικό πλαίσιο που θα τους κατοχυρώνει, να μπορούν να προστατεύουν τα δικαιώματά τους, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά κυρίως οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί, η ισχύς εν τη ενώσει με το συνεταιρίζεσθαι, θα προστατεύσουν τις τιμές από κάποιους τυχάρπαστους, κάποιους εμπόρους που λυμαίνουν το χώρο και στην παράνομη αλιεία.Πιστεύουμε ότι οι συνεταιρισμοί, όπως στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, έτσι και στον τομέα της αλιείας θα βοηθήσουν ταμάλα για να προστατευθεί το εισόδημα των αλιέων.

Τώρα, στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, διότι εκεί αποβλέπουμε όλοι με βάση τη βιομηχανική ρύπανση. Θυμίζω, διαβάζοντας, ότι πέρα από το πολύ πλαστικό που έχουμε και στις ελληνικές θάλασσες και που το ξέρετε, αν δεν ξεκινήσει ένα γενναίο πρόγραμμα σε ότι αφορά να μπορούν τα πλαστικά που έρχονται στα δίχτυα των ψαράδων να μην ξαναπετιούνται στη θάλασσα, αλλά να παραδίδονται. Θα είναι μια γενναία προσπάθεια να τη διογκώσουμε, να δώσουμε τα κίνητρα και να επεκταθεί. Διαβάζοντας αυτό που κατάφερε ο ΛευτέρηςΑραπάκης στο Αμοργόραμα είναι πολύ σημαντικό, διότι από ότι διαβάζω 25 λιμάνια συνδέθηκαν και πάνω από χίλιοι αλιείς κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 235.000 κιλά πλαστικά. Το λέω αυτό, διότι αν δώσουμε περισσότερα κίνητρα στο θέμα συλλογής πλαστικών από τα δίχτυα των ψαράδων, αντιλαμβάνεστε η καθαρή θάλασσα σημαίνει ποιοτικά αλιευτικά σκευάσματα και με αυτό θα προστατέψουμε πάνω απ’ όλα την ποιότητα των δικών μας ψαριών.

Είπαμε για το θέμα με τα αλιευτικά σκάφη, αλλά τα καινούργια αλιευτικά σκάφη σίγουρα θα πρέπει να έχουν σύγχρονα μέσα. Πάνω απ’ όλα να προστατεύσουνε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την παραδοσιακή ναυπηγική, από την παραδοσιακή τράτα, το παραδοσιακό γρι-γρι. Γιατί, εδώ μπορεί να έρθει σύμφωνα με προτάσεις και από τον κ. Αραπάκη, αλλά και από άλλους αλιείς, ο λεγόμενος αλιευτικός τουρισμός. Δηλαδή, με τα παραδοσιακά σκάφη, τα παραδοσιακά καΐκια που είναι σήμα κατατεθέν για μας τους Έλληνες που είμαστε ένας λαός με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία ως θαλασσόλυκοι και με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και με τα περισσότερα νησιά, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να επενδύσουμε και στο θέμα του αλιευτικού τουρισμού. Δηλαδή,στα σκάφη να μπαίνουν επισκέπτες για να δουν πώς θα κινείται το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά.  Το αποτέλεσμα θα είναι να ανεβάζουν το εισόδημα τους οι δικοί μας οι ψαράδες, ενδεχομένως και να δουλεύουν και λιγότερο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως έχουμε τον λεγόμενο αγροτουρισμό, να μπορέσουμε να έχουμε και τον λεγόμενο αλιευτικό τουρισμό.

Για το θέμα που είπα για τις αλιευτικές ζώνες, αυτό που κάναμε εμείς ως Ελληνική Λύση πριν από ένα χρόνο, το καταθέσαμε για να προστατεύσουμε τη χαρτογράφηση των ελληνικών θαλασσών. Υπήρχε μια απάντηση από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου,του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που δεν μας ικανοποίησαν ως Ελληνική Λύση, γιατί η ημερομηνία ήταν καταληκτική 31 Μαρτίου του 2021. Διότι, εκτός από τη μάχη της τσιπούρας, που ξέρετε πάρα πολύ καλά και κυρίως στις περιβόητες βραχονησίδες γύρω από τα Ίμια, είναι ότι αυτό κατοχυρώνει. Διότι, έχουμε καμουφλαρισμένα αλιευτικά πλοία από πλευράς της Τουρκίας τα οποία χαρτογραφούν τον βυθό μας και για άλλους λόγους με κάποια οικοσυστήματα που έχουν. Γίνεται καταγραφή, λοιπόν, του βυθού, δηλαδή παίρνουν και για κατασκοπικούς λόγους πέρα από το πρόβλημα που έχουμε γενικότερα με τα ψάρια που είναι ανεξέλεγκτη αυτή η αλιεία. Μάλιστα, μετά εκτελωνίζονται αυτά τα ψάρια, διάβασα κάποιες μελέτες, παίρνουν το όνομα τουρκικό ψάρι, εκτελωνίζονται από την ίδια την Ελλάδα, διότι εδώ είναι η είσοδος της Ε.Ε.. Είναι κάτι που πρέπει να το τονίσουμε, να υπερθεματίσουμε επ’ αυτού, να ζητήσουμε την προστασία γενικότερα των αλιευτικών ζωνών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Διότι, ναι μεν έχουμε το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά εδώ πρέπει να δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε θαλάσσιας περιοχής. Είναι άλλες οι ανάγκες στο Κρητικό Πέλαγος, άλλες οι ανάγκες στο πέλαγος έξω από τα Κύθηρα, στα Δωδεκάνησα, είναι διαφορετικές οι ανάγκες στο Βόρειο Αιγαίο με το Νότιο Αιγαίο. Πρέπει, λοιπόν, να γίνεται μια χαρτογράφηση και μία αναλυτική ιχνηλάτηση για τα είδη των ψαρικών, για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν στις θάλασσες για να δούμε πως κάποια είδη θα τα προστατεύσουμε από την υπεραλίευση που υπάρχει και να προστατέψουμε το γόνο. Διότι, συμβαίνει το εξής, το Εθνικό Μητρώο της ερασιτεχνικής αλιείας, κύριε Υπουργέ, θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για να ξέρουμε πραγματικά ποιοι είναι οι επαγγελματίες και ποιοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς. Δεν μπορούμε να έχουμε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση.Ξεκίνησε μια προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

 Ολοκληρώνοντας θα πρέπει γενικότερα να προστατεύσουμε την ιχθυοκαλλιέργεια και να την οργανώσουμε, διότι εκεί είναι το μέλλον της χώρας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Προηγούμενο άρθροΜάθετε τα πάντα για τα Όσπρια
Επόμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Κίνδυνος ερημοποίησης της χώρας και αναδάσωση κατεστραμμένων δασικών περιοχών