Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν σήμερα ότι δεν σκέπτονται να επιβάλουν νέους περιορισμούς κατά της επιδημίας της Covid-19, παρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα αυτή όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.
“Το σύστημα υγείας αντέχει, η θνητότητα δεν είναι πιο αυξημένη από άλλες περιόδους αυτά τα δύο τελευταία χρόνια”, δήλωσε η Άννα Ποπόβα, επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής για την προστασία της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor. “Και, σήμερα, δεν βλέπουμε λόγους για ιδιαίτερους περιορισμούς”, συνέχισε, σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Από την αρχή της πανδημίας, η Ρωσία έχει καταγράψει περισσότερους από 680.000 θανάτους, έναν από τους χειρότερους απολογισμούς στον κόσμο, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο Govov, που επικαλείται επίσημα στατιστικά στοιχεία. Όμως οι αρχές αρνήθηκαν να εισαγάγουν νέους δραστικούς περιορισμούς μετά το πρώτο κύμα της άνοιξης του 2020, προκειμένου να μην επιδεινωθεί μια ευάλωτη οικονομία.
Με την εμφάνιση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες με μια ‘εντυπωσιακή’ αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Στις 29 Ιανουαρίου, ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 100.000 νέες ημερήσιες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Σήμερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τις 141.883, έναντι περίπου 30.000 δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ο αριθμός των νέων θανάτων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, παραμένει ωστόσο περιορισμένος με 678 νέους θανάτους να ανακοινώνονται σήμερα, έναντι σχεδόν 1.200 στο πιο υψηλό σημείο κατά το προηγούμενο κύμα το φθινόπωρο.
Οι Ρώσοι είναι ωστόσο πιο εκτεθειμένοι στον ιό λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών, με ποσοστό λιγότερο του 48% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με το Govov. Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού εξηγείται κυρίως από τη δυσπιστία των Ρώσων απέναντι στις αρχές και τους δισταγμούς των τελευταίων που μέχρι στιγμής δεν έχουν εισαγάγει το υγειονομικό πιστοποιητικό.
Απέναντι σε αυτό το νέο κύμα, οι υγειονομικές αρχές χαρακτήρισαν “πολύ δύσκολη” την κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αγία Πετρούπολη. Περίπου 300 κλίνες αναμένεται να είναι διαθέσιμες σε ένα προσωρινό νοσοκομείο και τα σχολεία θα περάσουν σε τηλεκπαίδευση από σήμερα έως και τις 13 Φεβρουαρίου για τους μαθητές ηλικίας 13-17 ετών.
Μεγάλες ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες μπροστά σε νοσοκομεία στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Η Ναταλία Γιακόβλεβα, 49 ετών, πήγε στο νοσοκομείο γιατί είχε πυρετό. “Ήταν γεμάτο ασθενείς, χρειάστηκε να περιμένω πολύ ενώ όλοι έβηχαν ο ένας πάνω στον άλλον”, είπε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ