Τοποθέτηση στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου έκανε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, κάνοντας αρχικά αναφορά στην επικίνδυνη πρακτική που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Βουλή με το κλείσιμο των μικροφώνων.
“Η στέρηση της ελευθερίας έκφρασης των βουλευτών μάς γυρίζει πίσω, σε άλλες εποχές, και θέλει μεγάλη προσοχή από όλους μας, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Γι’ αυτό οφείλουμε, σύσσωμο το Σώμα, να καταδικάσουμε το κλείσιμο των μικροφώνων στον συνάδελφό μας Παύλο Πολάκη” υπογράμμισε σχετικά ο βουλευτής.
Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης έκανε αναφορά στο σκάνδαλο NOVARTIS και στην τεχνική ένταση που σκόπιμα δημιούργησε αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αλήθεια: Tο σκάνδαλο NOVARTIS στην Ελλάδα υπάρχει! Και συνέχισε: “Προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα από την πολλαπλή ήττα που υπέστη η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης δυσπιστίας. Προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα από την ακρίβεια, η οποία κατατρώει το εισόδημα των πολιτών, από την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα τρόφιμα, στα αγροεφόδια, στις ζωοτροφές, παντού.
Προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα από τους 24.000 νεκρούς, πολλοί εξ αυτών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν η ιδεοληψία σας στην άρνηση της στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας δεν σας είχε οδηγήσει εκεί. Προσπαθείτε να ξεφύγετε από τον βούρκο του σκανδάλου “Φουρθιώτη-gate”, το οποίο βουλιάζει τη μισή Κυβέρνηση. Αλλά αυτά είναι ξεπερασμένα επικοινωνιακά τρικάκια και δεν πιάνουν πια στην κοινωνία”.
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα ανάπτυξης που θίγει το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο βουλευτής επέμεινε στην στόχευση της Κυβέρνησης ν’ ανατρέψει τη φιλοσοφία του Αναπτυξιακού Νόμου που έφερε το 2016 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να γυρίσει πίσω στη λογική του 2011.
Ο νόμος του 2011 έθετε στο περιθώριο της χρηματοδότησης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς όφελος των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Έρχεται το 2016 ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει αυτήν τη βασική στόχευση του αναπτυξιακού του 2011 και να ξαναβάλει στο παιχνίδι της κρατικής ενίσχυσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το μέγεθος των υπαχθέντων φορέων στον αναπτυξιακό νόμο του 2016 αναλύεται σε 42% πολύ μικρές επιχειρήσεις, 29% μικρές, 19% μεσαίες επιχειρήσεις -σύνολο 90%- και μόλις 10% μεγάλες επιχειρήσεις.
Δυστυχώς, οπως υπογράμμισε ο κ.Αραχωβίτης, τα στοιχεία αυτά ισχύουν και για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα: Το 98% των επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα ανήκουν στις μικρομεσαίες, στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ξανά σε δυσμενή θέση.
Κι εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες συνολικά στη χώρα. Ιδιαίτερα η αγροβιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της μεταποίησης. Επίσης η πρωτογενής παραγωγή και η βιομηχανία τροφίμων, η μεταποίηση και η βιομηχανία τροφίμων βρίσκονται συνήθως εκεί που υπάρχει πρωτογενής παραγωγή. Άρα συμβάλλουν στην περιφερειακή συνοχή. “Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο αγροτοδιατροφικός τομέας, και γι’ αυτό ήταν μεγάλη και αδικαιολόγητη παράλειψη να μην κληθεί και να αποκλειστεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο από τη συζήτηση στην ακρόαση των φορέων” συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών, και δεδομένου ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαμε πάρα πολλές, εκτεταμένες, φυσικές καταστροφές που έπληξαν και τη Λακωνία, επηρεάζοντας την οικονομία συνολικά του Νομού, ο βουλευτής τόνισε ότι θα πρέπει να δίνονται αυξημένα κίνητρα σε αυτές τις περιοχές σε επίπεδο νομού.“Επίσης, δεν είναι προς όφελος της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας ο μεγάλος αριθμός υπουργικών αποφάσεων και το ότι πολλά ορίζονται σε υπουργικές αποφάσεις, αντί να είναι σαφή μέσα στον νόμο, πέραν του ότι υπάρχει και ζήτημα καλής νομοθέτησης” πρόσθεσε.
Τέλος, ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε κάποια δεδομένα:
Το 2018, είχαμε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών στον κλάδο της αγροδιατροφής, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο. Επίσης, οι διεθνείς συμφωνίες που έγιναν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσαν πλήρως -full protection- τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σε αντιδιαστολή με τις συμφωνίες που έγιναν πριν το 2014, χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε με τη CETA στον Καναδά. Ευτυχώς όμως, από ό,τι φαίνεται, μάλλον η Συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί.
Τέλος, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε αγορές που ήταν αγορές-στόχοι για πολλά χρόνια, όπως η Κίνα, η Ινδία και αλλού και σε προϊόντα, όπως τα μήλα, τα ακτινίδια, ο κρόκος Κοζάνης και το ελαιόλαδο.
“Όλα αυτά έγιναν μέσα από μια στρατηγική για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Δεν έγιναν τυχαία” επισήμανε κλείνοντας ο βουλευτής.