Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
Για την τουρκική προκλητικότητα
Η Ελλάδα είναι ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Η εξωτερική της πολιτική εδράζεται πάνω στους διεθνείς κανόνες, στις διεθνείς συμβάσεις, στο Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας είναι ισχυρή. Έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα, την αποτρεπτική της ικανότητα. Το έχει αποδείξει στο πεδίο πολλές φορές. Δεν προκαλεί, αλλά δεν κάνει και εκπτώσεις ούτε στα δικαιώματά της, ούτε σ’ αυτά που προέρχονται από την ιστορική μνήμη, από γεγονότα που έχουν αναγνωριστεί και από άλλες Δημοκρατίες. Τις γενοκτονίες, τις δολοφονίες αμάχων που συνέβησαν στο παρελθόν, δεν πρέπει να τις λησμονούμε, πρέπει να τις τιμούμε, δεν πρέπει να τις ξαναζήσουμε. Ο πολιτισμός, η ανθρωπότητα έχουν κάνει άλματα και αυτό πρέπει να το σέβονται λόγω και έργω όλοι. Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι το σέβεται. Το ίδιο απαιτούμε και από τους γείτονές μας.
Έχουμε αποδείξει τα τελευταία δυόμιση χρόνια ότι η εξωτερική μας πολιτική, η πολιτική ασφάλειας της χώρας, είναι τέτοια που δεν μας εγκλωβίζει σε περίεργα διλήμματα της στιγμής. Μεθοδικά, σχεδιασμένα, ψύχραιμα, πάντοτε βασιζόμενοι στους Κανόνες του Δικαίου, η χώρα έχει οικοδομήσει συμμαχίες με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας σκηνής και της γειτονιάς μας και έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες. Τις απόψεις μας στα ζητήματα αυτά τις συμμερίζονται όλες οι μεγάλες χώρες και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, οι αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία, με τις Η.Π.Α. έχουν δυναμώσει τη χώρα μας πολύ. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που οι Η.Π.Α. μετά την στροφή της εξωτερικής τους πολιτικής προς τον Ειρηνικό, επιλέγουν την Ευρώπη σαν κεντρικό σύμμαχο, συνεργάτη, με σημείο αναφοράς την Ελλάδα. Όλα αυτά είναι φυσιολογικό να δημιουργούν ανασφάλεια και αναστάτωση απέναντι. Η Ελλάδα, όμως, ήταν και παραμένει μια ειρηνική χώρα, που σε κάθε περίπτωση οφείλει -και το κάνει αυτό- να λαμβάνει τα μέτρα της σ’ όλα τα πεδία -και στο πεδίο της διπλωματίας και στο πεδίο το αποτρεπτικό- για να περιφρουρήσει τα δίκαιά μας, τα σύνορά μας, που, άλλωστε, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Εκλογές το 2023
Πάμε σε εκλογές το 2023. Και μέχρι τότε έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ξεδιπλώσουμε όλο μας το σχέδιο, όλο μας το προεκλογικό πρόγραμμα, για να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία, στις προκλήσεις και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζει: Την πανδημία και τις παρεπόμενες κρίσεις της. Ο Πρωθυπουργός, όπως το έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, το κάνει και τώρα, και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Θα βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους, θα βρίσκεται εκεί που χτυπά η καρδιά της επιχειρηματικότητας, εκεί που είναι τα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας, η υγεία, η ασφάλεια του πολίτη. Δίπλα στους ανθρώπους.
Θα συνομιλεί με τους νέους, με τους επιχειρηματίες, με τους συνταξιούχους. Ο Πρωθυπουργός είναι ο ίδιος κοινωνός των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, γι’ αυτό και η πολιτική μας σε αυτούς στοχεύει. Η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός. Τα νούμερα και οι δείκτες δεν είναι για να βλέπουμε τα Excel και τις εκθέσεις και να χαιρόμαστε. Είναι για να γίνονται κοινωνικό πλεονέκτημα. Είναι για να γίνονται παραπάνω χρήματα στον κατώτατο μισθό.
Είναι για να γίνονται στήριξη για να αντιμετωπίσει ο κόσμος τις κολοσσιαίες αυξήσεις στο ρεύμα. Είναι για να γίνονται πολιτικές που επιτρέπουν στον κόσμο να πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, να δυναμώνει το εισόδημά του. Είναι για να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδύσεις, για να βρίσκει ο κόσμος δουλειά. Αυτός είναι ο σκοπός της πολιτικής μας. Όχι οι δείκτες και τα νούμερα.
Για τη στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση
Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει δώσει αναλογικά τόσα χρήματα, από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, για τη στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Έχουν δοθεί 1,3 δισ.. Μόνο για τον Ιανουάριο είναι 400 εκατ., για να μειώσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στην ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το μηδενίσαμε; Όχι. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες, ένα 70-90% των αυξήσεων θα επιδοτηθεί από το Κράτος τον Ιανουάριο. Και όσο η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, η Κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης, θα είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων.
Για τον κ. Πολάκη και την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην Δικαιοσύνη
Η καθεστωτική αντίληψη του κ. Πολάκη είναι γνωστή. Το περιστατικό αυτό στο Μοσχάτο, σύμφωνα με τα γεγονότα, που δεν έχουν διαψευστεί από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα αυτή. Ο κ. Πολάκης αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος μπορεί να ερμηνεύει, να εφαρμόζει τους νόμους κατά το δοκούν, να απειλεί και να εκβιάζει. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και δεν είναι το πρώτο. Το σοβαρό, όμως, και το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης.
Το σοβαρό πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μια ενορχηστρωμένη επίθεση, με πρώτο τον κ. Πολάκη, απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, απέναντι σε βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και την επίθεση αυτή την στηρίζει ηθικά και πολιτικά ο κ. Τσίπρας. Θεωρώ ότι μάλλον την στηρίζει το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνολο των κοινοβουλευτικών του, των στελεχών του. Και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Είναι απίστευτες οι απειλές του κ. Πολάκη προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους δικαστές, σε μια κομματική εκδήλωση. Το ηχητικό είδε το φως της δημοσιότητας. Απειλεί ευθέως τους δικαστές, απειλεί ευθέως την Ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή, σε μια φιλελεύθερη Δημοκρατία. Και το μεγάλο ερώτημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Είναι αν ο κ. Τσίπρας -που και αυτός με σημερινή του αρθρογραφία, στηρίζει ηθικά και πολιτικά- συμμερίζεται τις απόψεις αυτές. Έχουμε ή δεν έχουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα;
Το πιστεύουμε αυτό ή όχι; Πιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος -το Ανώτατο Δικαστήριο- δρα με βάση το Σύνταγμα και του νόμους ως ανεξάρτητη εξουσία, όπως είναι βασική προϋπόθεση λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ή όχι; Γιατί πάνε ορισμένοι να δημιουργήσουν ένα σκηνικό, να δηλητηριάσουν, να διχάσουν; Το κάνουν για να υπηρετήσουν τις δικές τους καθεστωτικές αντιλήψεις, τις δικές τους παλαιοκομματικές απόψεις. Η Ελλάδα είναι φιλελεύθερη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Επιχείρησαν κάποιοι στο παρελθόν να το καταλύσουν αυτό με την εργαλειοποίηση των θεσμών, αλλά βρήκαν απέναντί τους την κοινωνία, βρήκαν απέναντί τους τις θεσμικές αντιστάσεις της Δημοκρατίας. Είμαστε Κράτος Δικαίου και ελευθερίας. Δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας να απειλεί δικαστές και να αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επειδή δεν τον βολεύουν οι αποφάσεις ή οι κινήσεις της. Η χώρα είναι ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Πολάκη και του κ. Τσίπρα. Οφείλουν να τοποθετηθούν με καθαρό τρόπο απέναντι σε αυτό, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές και χωρίς να μπερδεύουν πράγματα άσχετα μεταξύ τους.