Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τις οποίες ζητούσαν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Τσακλόγλου για τη μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε εξ’ αρχής ότι, παρά την αντίθετη ερμηνεία που είχε δοθεί με την εγκύκλιο του Υπουργείου το Δεκέμβριο του 2016, η ηγεσία του Υπουργείου μειώνει μέχρι και 268,8 ευρώ τη μηνιαία σύνταξη όσων λαμβάνουν μία σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και μια σύνταξη λόγω θανάτου.
Επεσήμανε επίσης, ότι η εθνική σύνταξη δεν είναι μία προνοιακού τύπου προσθήκη στην απονεμόμενη σύνταξη, αλλά ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της σύνταξης και συνδέεται άρρηκτα με αυτήν και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης.
Υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με μοναδικό κριτήριο, εαν έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν ή μετά την 1.1.2022 και ζήτησε απάντηση από τον αρμόδιο Υφυπουργό εάν προτίθεται το Υπουργείο να δεχτεί την πρότασή του Κινήματος Αλλαγής να αποσύρει στο σύνολό της την εγκύκλιο της 30-12-2021.
Τέλος, ρώτησε εάν η ηγεσία του Υπουργείου σχεδιάζει να τροποποιήσει επί το δυσμενέστερο τις διατάξεις που διέπουν την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση του σκληρού πυρήνα του νόμου 4387/2016, έρχεται σήμερα, με την εγκύκλιο Τσακλόγλου να τον εφαρμόσει επί τα χείρω για τους συνταξιούχους.
Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε ότι η ΝΔ νομοθετεί δια των εγκυκλίων, αμφισβητώντας τον εαυτό της, αφού εδώ και 2,5 χρόνια εφαρμόζει κατά γράμμα την εγκύκλιο του 2016, καθώς παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του νόμου Κατρούγκαλου.
Ο Υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη εγκύκλιος εφαρμόζει τον νόμο 4387/2016, ενώ επιμελώς, απέφυγε να απαντήσει εάν η Κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει προς το χειρότερο διατάξεις της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.
Από τη συζήτηση προκύπτει ξεκάθαρα αφενός η εμμονή της Κυβέρνησης στη μείωση των συντάξεων, αφετέρου ο σχεδιασμός για περαιτέρω αποψίλωση της κοινωνικής ασφάλισης με τροποποίηση επί το δυσμενέστερο των διατάξεων που διέπουν την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.