Ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη έσπασαν ρεκόρ κατά τη χρονιά που πέρασε.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καταιγίδες και καύσωνες, ενώ οι αγρότες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα από την ξηρασία και σε κάποιες περιπτώσεις επλήγησαν από ακρίδες.
Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρες πόλεις.
Πολλά από αυτά τα γεγονότα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έπεται συνέχεια και θα είναι χειρότερη καθώς η ατμόσφαιρα της Γης θα εξακολουθήσει να θερμαίνεται για την επόμενη δεκαετία και πέραν αυτής.
Ακολουθούν ορισμένα από τα γεγονότα που κατέγραψε το Reuters την περασμένη χρονιά:
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ένα δριμύ κύμα ψύχους έπληξε το συνήθως θερμό Τέξας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 125 άνθρωποι σ’ αυτή την αμερικανική πολιτεία και εκατομμύρια άλλοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν η κλιματική αλλαγή προκάλεσε το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, αλλά η υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί πιο απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Η Κένυα και άλλα τμήματα της ανατολικής Αφρικής επλήγησαν από ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιδρομές από ακρίδες εδώ και δεκαετίες με τα έντομα να καταστρέφουν τις σοδειές και τους βοσκοτόπους. Οι επιστήμονες λένε ότι ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή, προκάλεσαν τις ιδανικές συνθήκες για την επέλαση των εντόμων.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ο ουρανός του Πεκίνου έγινε πορτοκαλί και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στη διάρκεια της χειρότερης αμμοθύελλας της τελευταίας δεκαετίας που έπληξε την κινεζική πρωτεύουσα
Λεωφορεία με δεκάδες εθελοντές φθάνουν κάθε χρόνο στην έρημο για να φυτέψουν δέντρα, τα οποία μπορούν να σταθεροποιήσουν το χώμα και να λειτουργήσουν ως “ανεμοθραύστες”. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την ερημοποίηση, καθώς τα θερμότερα καλοκαίρια και οι πιο ξηροί χειμώνες μειώνουν τα επίπεδα της υγρασίας.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Σχεδόν ολόκληρες οι δυτικές ΗΠΑ επλήγησαν από ξηρασία που εμφανίστηκε στις αρχές του 2020. Οι αγρότες εγκατέλειψαν τις σοδειές τους, οι αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα και η στάθμη των υδάτων στον ταμιευτήρα του Φράγματος Χούβερ έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει ότι, στο διάστημα των 20 μηνών που προηγήθηκαν, το νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ είχε τις λιγότερες βροχοπτώσεις εδώ και πάνω από έναν αιώνα και αυτή η ξηρασία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια ενός σφοδρού καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που έπληξε τις ΗΠΑ και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και τμήματα του Καναδά, για τον οποίο οι επιστήμονες κατέληξαν ότι θα ήταν “σχεδόν αδύνατο” να σημειωθεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Στη διάρκεια πολλών ημερών έλιωσαν καλώδια και υποχώρησαν δρόμοι. Οι πόλεις, που παλεύουν να αντεπεξέλθουν στον καύσωνα, άνοιξαν χώρους δροσιάς για να προστατευτούν οι πολίτες. Στη διάρκεια του καύσωνα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ για τα δεδομένα της περιοχής 46,7 βαθμών Κελσίου.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων στην κεντρική κινεζική επαρχία Χενάν όταν ποσότητα βροχής που αναλογεί σε έναν χρόνο έπεσε σε μόλις τρεις ημέρες.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η κλιματική αλλαγή κατέστησε 20% πιθανότερο να σημειωθούν πλημμύρες.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Καύσωνας ρεκόρ και ξηρασία στις δυτικές ΗΠΑ προσέφεραν πρόσφορο έδαφος για δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια και το Όρεγκον και καταγράφηκαν ως οι μεγαλύτερες στην ιστορία και των δύο πολιτειών.
Οι επιστήμονες λένε ότι η αυξανόμενη συχνότητα και η ένταση των δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη ξηρασία και στα συχνότερα κύματα υπερβολικής ζέστης από την κλιματική αλλαγή.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Μεγάλα τμήματα της Νότιας Αμερικής υποφέρουν από παρατεταμένη ξηρασία. Ενώ η Χιλή βιώνει την μεγαλύτερη ξηρασία της δεκαετίας, που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτή τη χρονιά η Βραζιλία βίωσε μια από τις πιο ξηρές χρονιές του αιώνα.
Στην Αργεντινή, η στάθμη των υδάτων του Παρανά–του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Νότιας Αμερικής–βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1944.
Σε όλο τον κόσμο, οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι και σφοδρότεροι.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Στη Μεσόγειο, ένα θερμό και ξηρό καλοκαίρι προκάλεσε έντονες πυρκαγιές και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αλγερία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Οι φωτιές, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 65 ανθρώπων στην Αλγερία και δύο στην Ελλάδα, σημειώθηκαν εν μέσω ενός σφοδρού καύσωνα και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 46 βαθμούς.
ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Σχεδόν όλοι οι ορεινοί παγετώνες λιώνουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στις Άλπεις, οι εργαζόμενοι στους ελβετικούς χειμερινούς προορισμούς τοποθέτησαν προστατευτικά καλύμματα πάνω στους παγετώνες κατά τους θερινούς μήνες για να προστατεύσουν τους εναπομείναντες πάγους.
Η Ελβετία έχει ήδη χάσει 500 από τους παγετώνες της και πιθανόν να χάσει το 90% από τους 1.500 συνολικά που θα έχουν παραμείνει μέχρι το τέλος του αιώνα αν οι εκπομπές παγκοσμίως συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ο κυκλώνας Ίντα, που έπληξε την Λουιζιάνα ως κυκλώνας κατηγορίας 4, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στις ΗΠΑ και προκάλεσε ζημιές ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Καθώς ο Ίντα μετακινούνταν στην ενδοχώρα, οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στο πυκνοκατοικημένο βορειοανατολικό τμήμα, αυξάνοντας σημαντικά τον απολογισμό των νεκρών.
Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τους κυκλώνες προκαλώντας περισσότερες βροχοπτώσεις σε μια περιοχή καθώς εξελίσσονται. Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι κυκλώνες αυτοί γίνονται συχνότεροι στον Βόρειο Ατλαντικό.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Υποδομές και σπίτια στη Ρωσία βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος λιώνει και παραμορφώνει το έδαφος κάτω από τα κτίσματα.
Το παγωμένο υπέδαφος ήταν κάποτε μια σταθερή βάση για οικοδόμηση, αλλά οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες απειλούν τα στρώματα πάγου, εδάφους, βράχων, άμμου και οργανικής ύλης.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών στο Νότιο Σουδάν έχουν επηρεάσει περίπου 780.000 ανθρώπους ή έναν ανά 14 κατοίκους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Κάθε χρόνο η χώρα περνάει μια περίοδο βροχοπτώσεων, αλλά οι πλημμύρες έχουν καταγράψει ρεκόρ τριετίας στη σειρά. Οι καταστροφές πιθανόν να αυξηθούν καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, όπως λένε οι επιστήμονες.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Μία μεγάλη καταιγίδα στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας προκάλεσε μέσα σε δύο ημέρες βροχοπτώσεις με ποσότητες νερού που καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα και είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις που κατέστρεψαν δρόμους, σιδηροδρόμους και γέφυρες παρότι οι αρχές ακόμη εκτιμούν τις ζημιές.
Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η βροχή προήλθε από ένα “ατμοσφαιρικό ποτάμι”, δηλαδή μια περιοχή στην ατμόσφαιρα όπου συγκεντρώνεται σημαντική ποσότητα υδρατμών, που αναδύονται από τα ζεστά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού και ταξιδεύουν σε ύψος άνω των δύο μιλίων πάνω από τη θάλασσα.
Τα “ατμοσφαιρικά ποτάμια” αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερα–και πιθανόν πιο καταστροφικά–εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, λένε οι επιστήμονες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ