Η Ελλάδα της σύνεσης ευγνωμονεί τον Κάρολο Παπούλια – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος το είπε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο: Ο Κάρολος Παπούλιας είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας! Δώδεκα  λέξεις που αποτυπώνουν όλη τη ζωή του εκλιπόντος κι αντικατοπτρίζει τη διαρκή του αφοσίωση στα ιδανικά της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ναι, ο Κάρολος Παπούλιας, που εκείνο το εκκολαπτόμενο ακροδεξιό φασιστάκι μούντζωνε κι οι Αριστεροί έβριζαν ως… προδότη στην παρέλαση του 2011 στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της δημοκρατίας μας. Αντιστάθηκε στους Γερμανούς, αντιστάθηκε στη χούντα, οραματίστηκε τη φιλελεύθερη δημοκρατία και συνετέλεσε για να στεριώσει, κράτησε πάντα ψηλά τη σημαία του ρεαλισμού και της αλήθειας απέναντι στη χυδαιότητα και τον λαϊκισμό.

Ναι, ο Κάρολος Παπούλιας ήταν ένας ευγενής οραματιστής. Ένας αθλητής κι ιδιαιτέρως αξιοπρεπής και καλλιεργημένος άνθρωπος. Όταν μιλούσες μαζί του, μόνο οφέλη αποκόμιζες.  Βαθύτατα ουμανιστής, λαϊκός κοσμοπολίτης, ανιδιοτελής, με μετριοπαθή και συνετή εκφορά λόγου, σφράγισε τη διπλωματία της χώρας. Δημιούργησε την μετριοπαθή «σχολή Παπούλια» και διεύρυνε με πραγματιστικό πνεύμα τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας, εξομαλύνοντας τη σχέση με τις γειτονικές χώρες. Ταυτοχρόνως και πέραν των επιτυχημένων χειρισμών του στις ελληνοτουρκικές κρίσεις ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε, το 1994, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ ενώ ξεκίνησε ως υπουργός Εξωτερικών τη σημαντική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ήταν ο πρώτος που το επισκέφθηκε ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Προηγουμένως ήταν ο άνθρωπος που χωρίς φανφάρες πρωταγωνίστησε στην αποκατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που είχαν πληγεί ιδιαίτερα με την ταξιδιωτική Οδηγία από την Διοίκηση Ρέηγκαν, το 1985, ενώ είχε συμβάλει στην καθιέρωση στενών σχέσεων με τον αραβικό Κόσμο, μέσω της διάσωσης χιλιάδων Παλαιστινίων – όπως και του ίδιου του Γιασέρ Αραφάτ, το 1983.

Ήταν ο ευπατρίδης που συνετά υπηρέτησε τον τόπο και στο τέλος της πολιτικής του διαδρομής τίμησε τα μέγιστα το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ένας ακόμη μεγάλος Ηπειρώτης, στον μακρύ κατάλογο σπουδαίων συντοπιτών του που το εθνικό συμφέρον κι η ανιδιοτελής προσφορά υπήρξαν γνώμονες όλης της πολιτικής τους διαδρομής. Ο ίδιος υπήρξε σημαντική μορφή μιας γενιάς Ελλήνων που πρωταγωνίστησαν στα μεγάλα γεγονότα του περασμένου αιώνα. Από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, την αντίσταση, την ανοικοδόμηση της Ελλάδας και την δημιουργία μιας χώρας που σταθεροποιεί όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Δούλεψε πολύ γι αυτό ο Κάρολος Παπούλιας. Ενώ την περίοδο που η Αριστερά του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και του διχασμού διέλυε κάθε ιστό ομοψυχίας κι ανάπτυξης, εκείνος στάθηκε ψηλά! Πολύ ψηλά! Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.  Σε σημείο που η Ελλάδα της σύνεσης να του οφείλει ευγνωμοσύνη!

Καλή ξεκούραση να έχει.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου 2021
Επόμενο άρθροΗράκλειο: Νύχτα με δεκάδες σεισμικές δονήσεις μεταξύ Κρήτης και Κάσου
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.