Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την απόφαση του Ecofin, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να θεσπίσει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καλωσορίζω τον Υπουργό και την Γραμματέα και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Γι’ αυτήν τη συζήτηση η οποία γίνεται και είναι μία επιτυχία, βέβαια, από πλευράς τουEcofin σε ότι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ, θα θέλαμε να υπάρχει μία πιο συνολική πολιτική για τη νησιωτική Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις.
Βέβαια, ο κύριος Μουτζούρης ανέφερε αυτή την ειδοποιός διαφορά, αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν τα νησιά, γενικότερα, του Αιγαίου, καθώς γειτνιάζουν με τους Ίωνες, με τη Μικρά Ασία, με τα παράλια και υπάρχει αυτή η ιμπεριαλιστική τάση και αυτή η επιθετικότητα. Εξάλλου, θα αντιμετωπίσουμε κι άλλα προβλήματα, μελλοντικά, οικολογικής φύσεως, με τα νησιά του Αιγαίου. Βλέπε την έκθεση του κυρίου Καμελίδη, του καθηγητή από το ηράκλειο της Κρήτης, για την παραβίαση της συνθήκης της βασιλείας στον κόλπο του Αλή Αγά με τη διάλυση των πλοίων, από πλευράς των τούρκων. Γιατί εκεί καταστρατηγούνται δικαιώματα και έχουμε τα τοξικά απόβλητα, καθώς σε κοντινή περιοχή διαλύεται το 2% του παγκόσμιου στόλου, για να έχει 10% παραγωγή η Τουρκία σε σκραπ.
Δείτε την περίπτωση Ακούγιου στη σεισμογενή περιοχή της Μερσίνα, με το νέο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος θα λειτουργήσει οσονούπω από τη Ρεσατόμκαι την Τουρκία, που συνεργάζονται επ αυτού, με ότι κινδύνους ελλοχεύει από τον πυρηνικό αντιδραστήρα. Οπότε, τα νησιά αυτά, σύμφωνα με καθηγητές και μελετητές που διαβάζω, από τους επαΐοντες, θα υποστούν, ενδεχομένως, σε περίπτωση ατυχημάτων αυτήν την οικολογική καταστροφή.Ου αι και αλίμονο μας, να το πω έτσι απλά.
Και τα νησιά, όμως, του Ιονίου έχουν μεγάλες ιδιαιτερότητες. Καταρχάς, με μελέτες που έχουν παρουσιαστεί την τελευταία δεκαετία, η ανεργία εκεί καλά κρατεί. Αλλά, αν θυμάμαι, σε κάτι που διάβασα πριν από αρκετό καιρό, υπήρχε μια συνδιάσκεψη γενικής συνέλευσης το 2013 από πλευράς της Ευρώπης, για να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο για την Αδριατική και δη για το Ιόνιο Πέλαγος, μετά τη Βαλτική και τον Δούναβη. Δηλαδή, το είχε συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό – μπορείτε να δείτε τα πρακτικά – και μιλούσε για ένα στρατηγικό businessplan, ένα σχέδιο, ένα actionplan, δεν ξέρω πώς να το πω, αποκλειστικά για την Αδριατική και για το Ιόνιο. Μιλάμε και από Κροατία μέχρι κάτω, όπως κατεβαίνει σε εμάς. Αυτό, θα μπορούσε η κυβέρνηση να το αναμοχλεύσει, να διεκδικήσει, κύριε Υπουργέ και να το δει, τι αποφάσεις, γιατί δεν έχει ευοδώσει το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο;
Τώρα, κάθε μείωση σε φόρο προστιθέμενης αξίας, για να υπάρχει ένας πιο άνετος κύκλος επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή, θέλουμε το επιχειρείν στα νησιά, να παραμείνουν οι άνθρωποι εκεί. Υπάρχουν νησιά σε νευραλγικές γεωγραφικές θέσεις, που ερημώνουν. Αλλά δεν ξέρω λόγω του οικολογικού αποτυπώματος, λόγω της κυκλικής πράσινης ανάπτυξης, μήπως μετά το 2032, γιατί έχουμε αυτά τα φυτοφάρμακα που επηρεάζουν το περιβάλλον, που θα καταργηθεί, έχουμε κάποια συσσωρευμένα προβλήματα; Και βέβαια, ως Ελληνική Λύση, μας προβληματίζει ο μηδενικός ΦΠΑ για αγοραπωλησία ακινήτων, μετά από δύο χρόνια, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι θα έρθουν ξένοι και θα πάρουν αρκετά σπίτια και εκεί στα νησιά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των Ελλήνων.
Μήπως έπρεπε να δώσουμε ένα κριτήριο εντοπιότητας, κυρίως για κατοίκους νησιών,να τους βοηθήσουμε, να τους δώσουμε τα εχέγγυα, τουλάχιστον ναπάνε τα σπίτια και τα χωράφια και τα ακίνητα σε χέρια Ελλήνων και δη εκεί στους ντόπιους; Είναι ένα ερώτημα που μπαίνει. Δηλαδή, έχουμε και κάποιες θα λέγαμε, αν όχι πονηρές, σκοτεινές πλευρές.