Για τη διαγραφή Κουρουμπλή
Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να έχει όρια. Πολλές φορές οι τόνοι ανεβαίνουν. Εμείς πάντοτε επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με βάση επιχειρήματα. Δεν έχουμε πάει σε προσωπικές επιθέσεις. Οποτεδήποτε λέμε κάτι, τεκμηριώνεται από την πραγματικότητα. Καταθέτουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε κάθε αντίθετη άποψη. Αυτό που έγινε χθες ήταν μια κηλίδα. Μια κηλίδα που βαραίνει τον ίδιο τον κ. Κουρουμπλή. Αποκάλεσε «δολοφόνους» τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, αποκάλεσε «δολοφόνους» τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού και αρνήθηκε να ανασκευάσει. Το γεγονός ότι δεν ανασκεύασε, δεν ανακάλεσε, πιστοποιεί ότι αυτό ακριβώς ήθελε να έρθει να πει στη Βουλή. Ότι στην αντίληψη ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνάδελφοί του της Νέας Δημοκρατίας είναι «δολοφόνοι». Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, δεν υπήρχε άλλη στάση, κατά την άποψή μας και αυτό τονίσαμε χθες στη Βουλή. Ή θα ανασκεύαζε ο κ. Κουρουμπλής ή θα οδηγούνταν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό έγινε.
Όμως, αν δούμε την εξέλιξη της ρητορικής της Αντιπολίτευσης, του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, θα διαπιστώσουμε ότι το περιστατικό αυτό δεν ήταν μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Είναι η έκφραση της τοξικής Αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει, με επίκεντρο την πανδημία, να κάνει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζεται από συκοφαντία, από χυδαίους χαρακτηρισμούς, που σιγοντάρει, εάν δεν υιοθετεί, μυθεύματα και κατηγορίες κατά των υγειονομικών, που, έργω και λόγω, δυστυχώς, υπονομεύει την ανάσχεση της πανδημίας, τη λειτουργία της οικονομίας και της εκπαίδευσης, προσβλέποντας στο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εκεί καταλήξαμε χθες. Όμως, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ήταν το αποτέλεσμα του περιεχομένου και του ύφους της αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει να κάνει ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οποτεδήποτε κάποιος από τους συναδέλφους στη Νέα Δημοκρατία ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμα και των σκληρών χαρακτηρισμών, είτε ανακαλείται ο χαρακτηρισμός αυτός από τον ίδιο, είτε υπάρχει αποδοκιμασία, ακόμη και απομάκρυνση. Και αυτό αφορά είτε κοινοβουλευτικούς – έχουμε πρόσφατα παραδείγματα- είτε στελέχη της Παράταξης, που δείχνουν ότι είναι μακριά από το ύφος, τη φιλοσοφία, τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική μας.
Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ανέχεται να εκτρέπεται η πολιτική αντιπαράθεση σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και μάλιστα σε τέτοιου είδους αθλιότητες. Ποτέ δεν έχουμε δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Και δεν υπάρχει περίπτωση να παρασυρθεί η Νέα Δημοκρατία σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση, να αποπροσανατολιστούμε από το βασικό μας στόχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ταυτόχρονα την οικοδόμηση μιας χώρας που θα εξασφαλίζει προκοπή και ευημερία για όλους. Αυτή είναι η δουλειά μας και εκεί είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι.
Για την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα
Η μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε στις 13-14 Δεκεμβρίου, πότε δεν είχε έρθει στον Πρωθυπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η μελέτη μας λέει τρία πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος. Αλλά αυτό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει αναδείξει, όχι μία, τρεις-τέσσερις φορές στο δημόσιο λόγο και αποτελεί κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ., ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας στην ελληνική Περιφέρεια. Δεύτερον, μας λέει ότι από τις 400 νοσηλείες σε Μ.Ε.Θ. και πάνω, αυξάνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό η περίπτωση να έχουμε περισσότερες απώλειες. Και είναι μια πραγματικότητα αυτό. Όσο πιέζεται το Σύστημα Υγείας, όσες περισσότερες διασωληνώσεις έχουμε, όσο περισσότεροι άνθρωποι πάνε στις Μ.Ε.Θ., τόσο περισσότερες, δυστυχώς, είναι οι πιθανότητες να έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Αυτό το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν κάναμε τη δεύτερη προσπάθεια για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Και τρίτον, πως υπάρχει ενδεχόμενο μιας συσχέτισης ενός 87% να έχει περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης θνητότητας, όταν διασωληνώνεται εκτός Μ.Ε.Θ.. Προφανώς και είναι πολύ καλύτερα να διασωληνώνεται κανείς εντός Μ.Ε.Θ., όταν αυτό είναι εφικτό. Όταν δεν είναι εφικτό, σε συνθήκες πολέμου, αναγκάζεσαι να κάνεις και το άλλο. Και η μελέτη λέει ότι δεν έχει ασφαλή συμπεράσματα για να το τεκμηριώσει αυτό, δεδομένου ότι το δείγμα ήταν πολύ μικρό, δεδομένου ότι πρέπει να εξετάσει κανείς σε μεγαλύτερο βάθος το φάκελο του ασθενούς και να το συνδέσει και με διάφορα άλλα πράγματα.
Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε ότι η νοσηλεία διασωληνωμένου μέσα στη Μ.Ε.Θ. είναι ίδια με του διασωληνωμένου εκτός Μ.Ε.Θ.. Είναι αυτονόητο αυτό. Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε αυτός που έχει την ανάγκη να διασωληνωθεί, εκτός -αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι εκείνη την ώρα- να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Προφανώς, μέσα στη Μ.Ε.Θ., είναι πολύ καλύτερες συνθήκες. Και γι’ αυτό κάναμε αγώνα να φτιάξουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τι μας λένε οι επιστήμονες μ΄ αυτή τη μελέτη; Ότι το Σύστημα Υγείας, όσο περισσότερο πιέζεται -δείτε τι γίνεται σε χώρες με πολύ πιο κραταιά Συστήματα Υγείας, από το δικό μας- δυστυχώς οδηγούμαστε σε περισσότερες απώλειες. Καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθήσουμε το Ε.Σ.Υ., όπως μας το παρέδωσαν; Όχι! Υπερδιπλασιάσαμε τις Μ.Ε.Θ., βάλαμε ανθρώπους στο Σύστημα. Κάθε μέρα το ενισχύουμε. Όμως, η λύση για να μην έχουμε περισσότερους θανάτους είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις. Και για να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Η πραγματικότητα είναι ότι αν είχαμε πολύ μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, το Σύστημα Υγείας θα είχε πολύ μεγαλύτερες αντοχές και πολλοί από τους ανθρώπους που θα έφταναν εκεί, ενδεχομένως, να μην κατέληγαν. Οι Μ.Ε.Θ. που έχει το Ε.Σ.Υ. στη διάθεσή του σήμερα είναι οι περισσότερες από ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ.. Έγινε και εξακολουθεί να γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η Έκθεση λέει ότι όταν πάμε πάνω από 400 κλίνες Μ.Ε.Θ., έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Είμαστε σε κατάσταση πολέμου και αξιοποιούμε ό,τι δυνατότητα έχουμε. Γι’ αυτό, φωνάζαμε «εμβολιαστείτε» για να μην έχουμε αυτού του είδους την πίεση.
Κάθε έρευνα, κάθε στοιχείο που κατατίθεται, αξιολογείται. Και αυτοί που είναι καταλληλότεροι να το αξιολογήσουν, σε ό,τι αφορά την επιστημονική του βαρύτητα, είναι οι επιστήμονες. Η Κυβέρνηση αξιολογεί και συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα από το Ε.Σ.Υ., από δημοσιεύσεις, από έρευνες που γίνονται στο εξωτερικό. Είναι σταθερή στη στρατηγική της για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και για τη συνεχή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. παντού. Και πάνω σ’ αυτό, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
Μας λέει ο κ. Τσίπρας: «Είναι 800 γιατροί που περιμένουν σε ειδικότητες και δεν τους προσλαμβάνετε». Μα, αυτοί οι γιατροί στις κρίσιμες ειδικότητες που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας, υπηρετούν ήδη σε αυτό. Καταλαβαίνει κανείς την ανευθυνότητα και την επιπολαιότητα, με την οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη φόρτιση και τον πόνο των ανθρώπων.
Το μείζον και το σημαντικό είναι να δούμε αν η Κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει, αυτά που μπορεί, αυτά που επιβάλλεται. Και η Κυβέρνηση έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να την κατακρίνει. Η βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να απαντά καθημερινά, να δίνει τη μάχη για την πανδημία, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα.