Κτηνοτροφία: Μια σχεδιάστρια κουδουνιών, δερμάτων και κοσμημάτων κτηνοτροφικών ζώων…

Στο Κ. Νευροκόπι, στο βοσκοτόπι του Χρήστου Τσέρνιου συναντήσαμε μια νέα κοπέλα την Αθανασία Σπύρου, που ήρθε να παραδώσει τα περιλαίμια και τα στολίδια για την αγελάδα του, τη Μαρία, μπροστάρισσα του κοπαδιού. Η εμπειρία μοναδική… Η Αθανασία δημιούργησε ένα atelier κτηνοτροφικό, στην καρδιά της Δράμας.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα – Κάμερα: Στέλιος Νίκας

Δείτε το Βίντεο:

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Αθανασία γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κοινωνιολογία έκανε και την εξειδίκευσή της και όταν δημιούργησε τη δική της οικογένεια,  αποφάσισε να «μεταναστεύσει» στη Δράμα, για να εξελίξει το παραδοσιακό λουροτεχνείο του πεθερού της.

Αθανασία Σπύρου κουδούνια δέρματα κοσμήματα κτηνοτροφικών ζώων 4
Η Αθανασία με τον κτηνοτρόφο Χρήστο Τσέρνιο

Μετά από πολλές δυσκολίες έχει κατορθώσει να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα και έτσι τα χειροποίητα δημιουργήματά της από δέρμα, περίτεχνες διακοσμήσεις, χαϊμαλιά, αλλά και κουδούνια να διακοσμούν τους λαιμούς, αλλά και τα κέρατα αγελάδων, κατσικιών, προβάτων, αλόγων, σκύλων σε όλη την επικράτεια.

Αθανασία Σπύρου κουδούνια δέρματα κοσμήματα κτηνοτροφικών ζώων 1

Τα δέρματα προέρχονται από βοοειδή κυρίως και τα κουδούνια είναι χυτά μπρούτζινα ελληνικά αλλά και σφυρήλατα. Οι κτηνοτρόφοι πάντα χρησιμοποιούν κουδούνια στα ζώα που οδηγούν το κοπάδι. Στον τράγο ή το κριάρι ή την αγελάδα αλλά και στα ζώα που οδηγούν τα «φτερά» των κοπαδιών τους, δηλ. τις ομάδες που βρίσκονται στο κοπάδι. Βέβαια κουδούνια και στολίδια δεν έχουν μόνον οι μπροστάρηδες, έχουν και τα μικρά για να μην χάνονται.

Αθανασία Σπύρου κουδούνια δέρματα κοσμήματα κτηνοτροφικών ζώων 2
Η Αθανασία με την δημοσιογράφο μας Σίσσυ Νίκα

Οι κτηνοτρόφοι επειδή καμαρώνουν για τα ζώα τους ζητούν τα περιλαίμια των κουδουνιων να στολίζονται περίτεχνα όπως και τα κέρατα, με σταυρούς, ματάκια, σχήματα καρδιάς και τόσα άλλα. Στους σκύλους του κοπαδιού βάζουν ειδικά περιλαίμια με καρφιά και προστατευτικά για τους λύκους και τις αρκούδες.

Αθανασία Σπύρου κουδούνια δέρματα κοσμήματα κτηνοτροφικών ζώων 5
Η Αθανασία επί το έργον.

Η Αθανασία συζητά μαζί τους και αποφασίζουν το καλύτερο, το οποίο είναι μοναδικό κομμάτι και εντελώς χειροποίητο. 

Αθανασία Σπύρου κουδούνια δέρματα κοσμήματα κτηνοτροφικών ζώων 3
Η Αθανασία επί το έργον.

Στα σχέδιά της δίνει αρχαιοελληνικά ονόματα. Μέσα από το περιλαίμιο μπαίνει χοντρή τσόχα ώστε να μην πληγώνεται ο λαιμός του ζώου, αφού το κάθε κουδούνι είναι από 300 γρ. – 2 ½ κιλά.

Αθανασία Σπύρου κουδούνια δέρματα κοσμήματα κτηνοτροφικών ζώων 6
Η Αθανασία επί το έργον.

Επειδή τα ζώα κατά τη βοσκή μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα στολίδια τους, η Αθανασία πάντα θα τα επισκευάσει και βρει το κατάλληλο κουδούνι για να αντικαταστήσει αυτό που χάθηκε, για να υπάρχει ποιμενική συμφωνία στα κουδουνίσματα, και αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα.

Αθανασία Σπύρου κουδούνια δέρματα κοσμήματα κτηνοτροφικών ζώων 7
Ευχαριστημένος ο κτηνοτρόφος Χρήστος Τσέρνιος συγχαίρει την Αθανασία για το αποτέλεσμα.

Εννοείται ότι η Αθανασία μπορεί να ετοιμάσει κάτι απίθανο για το γατάκι ή το σκυλάκι σας αλλά και δερμάτινα εξαρτήματα για κυνηγούς…

Πληροφορίες:

Atelier Κτηνοτροφικό, Δέρματα και κουδούνια

19ης Μαΐου 20, Δράμα

Τηλ. 25210 332 32, 6946918441

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 5.736 νέα κρούσματα στη χώρα – 700 διασωληνωμένοι – 1.012.659 συνολικά – 19.475 θάνατοι
Επόμενο άρθροΓεωγραφική κατανομή των 5.736 κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ