Αλεξάνδρεια – Πρόσφυγες: Η σημερινή κατάσταση στο 722

Του Βασίλη Σιμόπουλου

Βάσει τελευταίου ρεπορτάζ του Έμβολου, σε ότι αφορά την τωρινή κατάσταση και συνθήκες διαβίωσης των Σύριων προσφύγων στην Αλεξάνδρεια, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:     – Ο ακριβής αριθμός           των προσφύγων ανέρχεται στους 703, εκ των οποίων 247 άνδρες, 170                γυναίκες, 248 παιδιά και 38 βρέφη (ηλικίας κάτω του ενός έτους).                                                        

– Οι σκηνές που φιλοξενούνται οι οικογένειες αριθμούν σε 150 στημμένες, χωρητικότητας 3-8 ατόμων.

– Οι πρόσφυγες πλέον άρχισαν να αποχωρούν ελεύθερα και με προσωπική τους βούληση προς διάφορες κατευθύνσεις της Ελλάδας, μέσω τρένων ή λεωφορείων. Γι΄αυτό και η σταθερότητα του αριθμού τους στο 722 τις τελευταίες ημέρες.                                    –

Συστήνεται η προσοχή των οδηγών ΙΧ ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, διότι οι πρόσφυγες κινούνται κατά ομάδες στις άκρες των οδών και μάλιστα οι περισσότεροι φορώντας σκούρα ρούχα.

prosfig alex

– Εντός των προσεχών ημερών μετά από δημόσιο διαγωνισμό αναμένεται η σίτιση των προσφύγων να ανατεθεί σε «κέτερινγκ».

Βασικά προβλήματα:   

– Ζεστό νερό: Αναμένεται εντός των ημερών η λύση του προβλήματος με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας, με την παροχή κατάλληλων θερμοσιφώνων υγραερίου.

  – Ανεπάρκεια ιατρών: Οι μόλις 2 στρατιωτικοί γιατροί του αεροδρομίου δεν επαρκούν για τόσο πληθυσμό, ενώ παράλληλα έχουν καταπονηθεί στο έπακρο. Προτείνεται η αρωγή και βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας με ενίσχυση επιπλέον ιατρών, για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Ενημέρωση του Κέντρου των «Παιδιών της Άνοιξης» για επιτήδειους
Επόμενο άρθροΟ Έμβολος και ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» (Βίντεο)