Σε υποδομές κυρίως εστιάζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2022. Ο φιλόδοξος στόχος για έσοδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ από, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να γίνει πράξη εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα και ανατροπές, ανάλογες με αυτές των τελευταίων ετών σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες σε συνάντηση με τα ΜΜΕ η νέα διοικητική ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Πολίτη και τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Παν. Σταμπουλίδη.
Η νέα ηγεσία ανέλυσε το όραμά της και τους στόχους της που εστιάζουν στη μεγιστοποίηση της αξίας τόσο των assets που ελέγχει το Ταμείο μέσα από έργα και παρεμβάσεις όσο και στη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση αξίας στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα προγράμματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα ανέλυσε τη στοχοθεσία για το επόμενο έτος.
Έτσι σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα δύο επιτελικά στελέχη του Ταμείου, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει η υπογραφή της συμφωνίας με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αντί 733 εκατ. ευρώ. επίσης αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για την επένδυση του ακινήτου στην παραλία Αφάντου στη Ρόδο με τον ομογενή επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη που έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί το 2014.
Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε επίσης πως έχουν ήδη ανατεθεί τα επτά πρώτα έργα στη νεοσύστατη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ και μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ανατεθούν κι άλλα που πρόκειται να ωριμάσουν ώστε να απορροφήσουν κονδύλια, όχι μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Ανάμεσα στα έργα που πρόκειται να έχουν προτεραιότητα φέτος βρίσκονται:
Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας όπου θα δοθούν 272 εκατ. ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις και χρωματισμούς σε 150 Κέντρα Υγείας
Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες για οκτώ νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλά στην Αττική, ενώ έρχονται ακόμα 72 νοσοκομεία στη συνέχεια, σε ένα έργο που πρόκειται να απαιτήσει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ.
Αναβάθμιση υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης και κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών, με τον κ. Σταμπουλίδη να χαρακτηρίζει πρόκληση το να υλοποιηθούν τα εμβληματικά έργα όπου περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για τη μεταφορά των δικαστηρίων από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο. Αυτό είναι έργο που θα γίνει με ΣΔΙΤ.
Το Σχέδιο Δασικής Προστασίας που αφορά τον καθαρισμό 35 μεγάλων εθνικών δρυμών όπου θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και θα καθαριστούν οι υφιστάμενες.
Ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, που αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα αλλά και μεγάλη πρόκληση καθώς είναι ένα σύνθετο έργο που δεν είχε συντηρηθεί για πολλά χρόνια.
Για το κομμάτι της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως έχει αρχίσει η ωρίμανση του μεγάλου κομματιού που αφορά τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο έτσι ώστε στις αρχές του 2022 να υπάρξει διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού.
Τα λιμάνια
Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, από την διοίκηση του Ταμείου αναφέρθηκε πως μέσα στο 2022 θα έχουν κλείσει οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια. Για την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Όσο αναφορά το λιμάνι του Ηρακλείου, που έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναμένεται πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση για να καταθέσουν προσφορές.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το «πετράδι του στέμματος» σε αυτόν τον διαγωνιστικό κύκλο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η περιοχή που μετατρέπεται σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο φυσικού αέριου και συγκεντρώνει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον. Είναι επίσης και πιο σύνθετη διαδικασία όπως ανέφερε ο κ. Πολίτης. Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τμήμα του λιμανιού. Η Gastrade, εξάλλου, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Ο τοπικός οργανισμός διαχειρίζεται και δύο λιμάνια στη Σαμοθράκη και το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης. Για το λιμάνι έχουν δείξει ενδιαφέρον, η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου (μέσω της Cameron) με τον όμιλο Goldair και τον γαλλικό κολοσσό Bollore, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group.
Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας διαχειρίζεται τα τέσσερα λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Τον Κεντρικό Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», τον Εμπορικό Λιμένα «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη, τον Λιμένα Ελευθερών και τον Λιμένα Κεραμωτής. Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του «Φίλιππος Β» έχουν εκδηλώσει η κοινοπραξία της Imerys με τον όμιλο Goldair, η Quintana, ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Black Summit Financial Group και την EFA Group.
Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις μαρίνες
Η διοίκηση του Ταμείου τόνισε πως το δίκτυο των μαρινών είναι πολύ σημαντικό, με τη δημιουργία της megayacht μαρίνας στην Κέρκυρα να έχει προτεραιότητα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να πιεστεί η αγορά, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη δεξαμενή επενδυτών και δεν θα πρέπει να διασπαστεί το ενδιαφέρον τους.
Πάντως μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Πύλου, για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino. Το Ταμείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός με ένα μόνο στάδιο.
Η μαρίνα υποδοχής megayachts στην Κέρκυρα, θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 98 μεγάλων σκαφών αναψυχής και αξιοποίηση χερσαίας ζώνης 94 στρεμμάτων. Θα παραχωρηθεί τμήμα της περιουσίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Με ξεχωριστό διαγωνισμό προωθείται, πάλι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών στην Κέρκυρα και η δημιουργία μαρίνας στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη).
Ενέργεια
Στο μεταξύ, εναλλακτικά σενάρια εξετάζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Όπως ανέφερε χτες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης «εξετάζονται τρεις τέσσερεις περιπτώσεις», για τις οποίες θα ληφθούν αποφάσεις στις αρχές του έτους. Ένα από τα σενάρια αυτά είναι να «παγώσει» η διαδικασία κι επίσημα μέχρι να εκδικαστεί η διένεξη με την εταιρία ELFE. Εναλλακτικά εξετάζεται η αυτόνομη πώλησης της εταιρίας Φυσικό Αέριο Αττικής.
«Η υπόθεση δικαστική διαμάχη αφορά μια συγκεκριμένη περίοδο και έναν πελάτη. Δεν τελειώνει εκεί καθώς μπορεί κι άλλοι να εγείρουν απαιτήσεις» ανέφερε ο κ. Πολίτης «φωτογραφίζοντας» πιθανές νέες προσφυγές στη βάση του δεδικασμένου με την ELFE. Πάντως το όλο θέμα απασχολεί τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που τόνισε χτες ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι παρκαρισμένη» αλλά αποτελεί προτεραιότητα για το ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν την αφήνουμε και περιμένουμε το δικαστήριο σημείωσε, αλλά μας ενδιαφέρει γιατί όλα τα assets έχουν σχετική αξία σε μια ανταγωνιστική αγορά και οι επενδυτές δεν περιμένουν».
Αποθήκη φυσικού αερίου
Σχετικά με ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ, την υπόγεια αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας ο κ. Πολίτης, σημείωσε ότι η διαδικασία προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και άμεσα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Όπως ανέφερε αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης, ο οποίος είναι μια δύσκολη τεχνική διαδικασία, ωστόσο απαραίτητη για να καταρτίσουν οι επενδυτές τις προσφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean Gas & Oil, η οποία ήδη λειτουργεί το εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου.
Τα ΕΛΠΕ
Σε σχέση με τα ΕΛΠΕ που μετέχουν κι αυτά ως μέτοχοι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού, μια διαδικασία αναβαθμίζει την περιουσιακή βάση του Ταμείου.
Η ΛΑΡΚΟ
Επίσης ένα δύσκολο σχέδιο, όπως αυτό της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, βρίσκεται σε εξέλιξη όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, λόγω νομικών διαδικασιών αλλά και παράλληλων διαγωνισμών, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, που τόνισε, ότι αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται ο τρίτος γύρος σχολίων των τριών επενδυτών