Η στρατηγική σχέση Ελλάδας- Ισραήλ στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ισραήλ

Ανασκόπηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Ισραήλ καθώς και αναζήτηση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας έγινε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ναφτάλι Μπένετ, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου και με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.

Οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν ότι η τριμερής συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία συμβάλλει ουσιαστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέτασαν επίσης τις νεότερες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπένετ συζήτησαν παράλληλα την προοπτική του σχήματος 3+1 και τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής που έχουν την πολιτική βούληση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης εξετάστηκε η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, η πανδημία και η άμυνα.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Ισραήλ για την άμεση ανταπόκριση και την αρωγή προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το περασμένο καλοκαίρι, ενώ σημειώθηκε η σημασία της συνεργασίας και της συλλογικής αξιοποίησης μέσων και δυνατοτήτων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Εποικοδομητική συνεργασία με μακρά ιστορική διαδρομή

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ. Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ισραήλ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την εποικοδομητική συνεργασία που έχουν ως Δημοκρατίες με μακρά ιστορική διαδρομή στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Χέρτζογκ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και το επιχειρηματικό περιβάλλον, μετατρέποντάς την εκτός από ελκυστικό τουριστικό προορισμό και σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χέρτζογκ δώρισε στον πρωθυπουργό μία φωτογραφία του Kωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Χάιμ Χέρτζογκ, πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ (1983-1993) και πατέρα του σημερινού Προέδρου.

«Είναι μια όμορφη φωτογραφία από την επίσκεψη του πατέρα σας στην κατοικία του Προέδρου του Ισραήλ το 1992. Εικονίζονται ο πατέρας σας με τον πατέρα μου, και οι δύο είναι πια στον παράδεισο», ανέφερε ο Ισαάκ Χέρτζογκ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χέρτζογκ για την ευγενική χειρονομία.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην απόφαση που ελήφθη το 1990, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα και στο πώς αυτή η ενέργεια, που συνιστούσε στροφή στην πολιτική της Ελλάδας, οδήγησε στη ραγδαία βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων από τότε.

«Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου τήρησε τη δέσμευσή του για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, αν θυμάμαι καλά, 10 ημέρες μετά την ορκωμοσία του», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Χέρτζογκ να υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή «αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη, θετική αλλαγή, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟ Αν. Λοβέρδος υποστηρίζει τον Ν. Ανδρουλάκη στο β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ
Επόμενο άρθροΠτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από τον ΕΟΔΥ