Αντιμέτωπη με έναν νέο κύκλο βαθιάς ύφεσης βρίσκεται η πραγματική Οικονομία. Χιλιάδες επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας, βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους. Το κλίμα της οικονομικής αβεβαιότητας και η έλευση των νέων σκληρών μέτρων έχουν «παγώσει» την αγορά, η οποία πλέον ελπίζει σε ένα θαύμα προκειμένου να μην…θρηνήσει και νέα θύματα. Όλες οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον εφιάλτη που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και τα νέα μέτρα φοροεισπρακτικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνησης, έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και θα δώσουν τη χωριστική βολή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξάλλου, μετά από 6 μνημονιακά χρόνια είναι ολοφάνερο ότι η επιβολή διαρκώς νέων μέτρων συρρικνώνουν τα εισοδήματα και κάνουν ακόμη δυσμενέστερη τη κατάσταση στην εγχώρια αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό είναι από το 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής η κατανάλωση μειώθηκε κατά 49,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 139,2 δισ. ευρώ από 188,9 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας, τα έσοδα υποχωρούν ενώ η ύφεση βαθαίνει. Η επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα κι αυτό γιατί έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Απόδειξη ότι οι φόροι σκοτώνουν την οικονομία είναι η μείωση της κατανάλωσης και επομένως της φορολογητέος ύλης.
Παρά την αναποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, μέσω των συνεχόμενων αυξήσεων των φόρων, το οικονομικό επιτελείο έχει δρομολογήσει για φέτος νέα μέτρα, με στόχο την είσπραξη επιπρόσθετων 2,2 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα και η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αποτυπώνει το πλήγμα που έχει δεχθεί η πραγματική οικονομία μετά την επιβολή των capital controls τον περασμένο Ιούνιο.
Περίπου 21.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του 2016 με 40.000 έως 45.000 εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία. Από τις αρχές της κρίσης οι καθαρές απώλειες αμιγώς εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινήθηκαν στις 120.000, με τη μεγαλύτερη συσσώρευση λουκέτων τη διετία 2012-2013.