Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την β’ ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των άρθρων του σχεδίου νόμου: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας» ανέφερε τα εξής:
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σήμερα θεωρώ ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση τόσο για την προώθηση των εμβολιασμών όσο και για την επιδημιολογική επιτήρηση μπροστά και στη νέα μετάλλαξη Όμικρον με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα.
Όμως αργήσατε κύριε Υπουργέ. Ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει προ πολλού ώστε να μη φτάνατε σήμερα στο σημείο να επιβάλλετε ακόμη και πρόστιμο για να τον επιτύχετε.
Τον λογαριασμό της ολιγωρίας σας τον πληρώνουν πάλι οι πολίτες.
Αντί η πανδημία να γίνει εφαλτήριο για την αναγέννηση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η κυβέρνηση μένει σταθερή σε μία στείρα διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης.
Η εμβολιαστική ανισότητα πρέπει να σταματήσει και όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να συνηγορήσουν σε αυτό και να αρθούν επιτέλους οι πατέντες των εμβολίων. Αρκετά με την κερδοσκοπία των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι εξαντλημένοι από τα απανωτά κύματα της πανδημίας, ενώ πιέζονται ολοένα και περισσότερο οικονομικά καθώς τα επιδόματα που τους δώσατε, τα φορολογήσατε αυξάνοντας την φορολογική τους κλίμακα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να τα πάρετε πίσω υπό τη μορφή φόρου εισοδήματος.
Το παρόν σχέδιο νόμου είναι ανεπίκαιρο και ανεπαρκές για να δώσει τις λύσεις που ευαγγελίζεται και αυτό διότι δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτό ασφαλιστικές δικλείδες για την επαρκή του στελέχωση, την αξιοκρατική επιλογή της διοίκησής του και την αποτελεσματικότητά του, την οποία μπορούσατε –σε κάθε περίπτωση- να θωρακίσετε με τη νομική του μορφή ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Η νομική μορφή (ΝΠΙΔ) του νέου, υπό σύσταση, μηχανισμού δημιουργεί προϋποθέσεις αδιαφάνειας κι αφήνει βαθμούς ελευθερίας στην επιρροή συμφερόντων.
Δεν προβλέπονται όργανα και διαδικασίες εσωτερικού και –πολύ περισσότερο – εξωτερικού ελέγχου.
Η δυσπιστία μας δε, ενισχύεται από το γεγονός ότι η οικονομική διαχείριση της πανδημίας μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Οι πολιτικές επιλογές σας ενισχύουν την δυσπιστία και την επιφύλαξη, τον διχασμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε καιρούς κατά τους οποίους θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί και να αρθρώνουμε θετικό πολιτικό και επιστημονικό λόγο απέναντι σε κάθε δεισιδαιμονία και προκατάληψη.
Η πολιτική του φόβου πια δεν αποδίδει. Χρειάζονται πολιτικές ελπίδας, με κοινωνικό πρόσημο και με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του δημοσίου συμφέροντος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση το παρόν σχέδιο νόμου είναι ανεπαρκές
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει