Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή Όμικρον και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωσή της, σε μια ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.
«Αυτή η παραλλαγή είναι λόγος ανησυχίας, όχι λόγος πανικού», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Άλλωστε, ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ανάπτυξη ενδεχόμενων σχεδίων, εφόσον χρειαστούν, για την αντιμετώπιση της Όμικρον, επισήμανε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κάλεσε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους, όπως και να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς και σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας πως «αργά ή γρήγορα» αυτή η νέα παραλλαγή θα εμφανιστεί επίσης στις ΗΠΑ.
«Αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής εδώ στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Μπάιντεν.
«Σας παρακαλώ, φοράτε τη μάσκα σας όταν βρίσκετε σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιους χώρους, γύρω από άλλους ανθρώπους».
Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «δεν αναμένει σε αυτή τη φάση» νέους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια ούτε μέτρα λοκντάουν στις ΗΠΑ, μπροστά στη νέα παραλλαγή Όμικρον της Covid-19.
«Δεν το αναμένω αυτό σε αυτή τη φάση», δήλωσε, απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιορισμών, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής.
Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και φορούν μάσκα, δεν υπάρχει ανάγκη καραντίνας».
Ερωτηθείς, στο μεταξύ, για μια ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ για να πετάξει κανείς σε πτήσεις εσωτερικού στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε: «Σε αυτή τη φάση, αυτό δεν αποτελεί σύσταση» της επιστημονικής κοινότητας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι θα παρουσιάσει την Πέμπτη μια λεπτομερή στρατηγική στη μάχη κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «όχι με κλεισίματα ή καραντίνες, όμως με την ενίσχυση του εμβολιασμού, των αναμνηστικών δόσεων, των τεστ».
ΑΠΕ-ΜΠΕ