Μεταξύ των δέκα νοσοκομείων που επιλέχτηκαν για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής,το οποίο εισήλθε στην κύρια φάση υλοποίησης του (επιτήρηση των λοιμώξεων) περιλαμβάνεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση, η πρόληψη και ο έλεγχος των συχνότερων και σοβαρότερων λοιμώξεων που σχετίζονται με την παρεχόμενη φροντίδα υγείας και την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών. Την έναρξη της φάσης αυτής σηματοδότησε η ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και Ιδρυτή του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO, Θεοκλή Ζαούτη.
Το πενταετές πρόγραμμα φέρει την ονομασία «GRIPP» (Greek Infection Prevention Program) και χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο της επιτήρησης και καταγραφής των λοιμώξεων και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής θα παραδοθεί στον ΕΟΔΥ για καθολική χρήση στα ελληνικά νοσοκομεία.
Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων εκπαιδεύτηκε στη μεθοδολογία καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Για την υλοποίηση του προγράμματος εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο το ενιαίο εθνικό σύστημα καταγραφής ώστε η επιτήρηση των λοιμώξεων να γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο.
Όπως τονίστηκε, το πρόγραμμα υλοποιείται σε μια κομβική συγκυρία, κατά την οποία η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής μπορούν να αναδειχθούν σε «κλειδί» για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας. «Για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ αποτελεί στοίχημα η μείωση των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής», ανέφερε ο κ. Ζαούτης.
Το GRIPP SNF αποτελεί την πρώτη πανεθνική σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων μερών για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, συμπεριλαμβανομένων του ΟΔΙΠΥ, του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της ΕΕΕΛ, με διαχειριστή το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO.
ΑΠΕ-ΜΠΕ