Σοβαρή επισιτιστική κρίση απειλεί τις πιο φτωχές κοινωνίες του πλανήτη, λόγω της μεγάλης έλλειψης λιπασμάτων που προκαλεί η υπερβολική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, προειδοποιεί ο CEO της Yara International, νορβηγικής βιομηχανίας χημικών και λιπασμάτων.
Οι τιμές των περισσότερων λιπασμάτων αυξήθηκαν απότομα το τρίτο τρίμηνο του 2021 και συνέχισαν να αυξάνονται στις αρχές Νοεμβρίου, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09. Οι τιμές οδηγήθηκαν από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τις περικοπές της προσφοράς και τις εμπορικές πολιτικές. Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων θα μπορούσαν να ασκήσουν πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια σε μια εποχή που η πανδημία COVID-19 και η κλιματική αλλαγή καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση στα τρόφιμα.
Αυτά αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας αυτό που ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές σε όλο τον πλανήτη. Οδηγούμαστε άραγε σε επισιτιστική κρίση;
Ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτιέρες από τον ΟΗΕ κτυπάει και αυτός με τη σειρά του κώδωνα κινδύνου, αναφέροντας ότι υπάρχει περισσότερο από αρκετό φαγητό στον κόσμο για να θρέψει τον πληθυσμό των 7,8 δις. ανθρώπων.
Σήμερα όμως, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι καχεκτικά – πάνω από 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως. Τα επισιτιστικά μας συστήματα αποτυγχάνουν και η πανδημία του COVID-19 κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι θα υπάρξει μία επικείμενη παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες. Φέτος, περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον μπορεί να περιέλθουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω της κρίσης του COVID-19. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται οξεία επισιτιστική ή διατροφική ανασφάλεια θα αυξηθεί ραγδαία. Κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ σημαίνει 700 χιλιάδες επιπλέον καχεκτικά παιδιά. Αυτά σε αριθμούς με βάση τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ΟΗΕ. Ακόμα και σε χώρες με αφθονία τροφής, βλέπουμε τον κίνδυνο διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.
Αν η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλεί ανατιμήσεις και πληθωρισμό σε καταναλωτικά αγαθά, αυτό έχει τη σημασία του και σημαντικό κόστος. Αν όμως όλο αυτό προκαλεί πείνα, δεν αφορά την οικονομετρία, αφορά τη ζωή.