Όλοι όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Αγγλία από εδώ και πέρα θα χρειάζεται να κάνουν ένα διαγνωστικό μοριακό τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης μέρας από την ημερομηνία άφιξης τους.
Υποχρεούνται δε, να μένουν απομονωμένοι μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι αρνητικό για να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν από λίγο με αφορμή την νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.
Επίσης ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής συγκοινωνίας ξαναγίνεται υποχρεωτική. Πράγμα το οποίο δεν ισχύει όμως για την εστίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα ξημερώματα της Κυριακής τέσσερις ακόμη χώρες της Αφρικής θα μπουν στην κόκκινη λίστα. Πρόκειται για την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια. Την Παρασκευή στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας μπήκαν 6 αφρικανικές χώρες.
Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός ο πρώτος και βασικός στόχος της κυβέρνησης του είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού. «Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο για τους επιστήμονες μας ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την νέα παραλλαγή. Για τους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν και να κάνουν την αναμνηστική δόση αλλά και να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για ένα χειμώνα – πρόκληση», όπως χαρακτήρισε τον χειμώνα που έρχεται.
Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι ακόμη η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει αν τα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν την παραλλαγή Όμικρον αλλά, όπως είπε «έχουμε πολύ σοβαρές ενδείξεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μας εξασφαλίζουν ένα είδος προστασίας».
Κάλεσε τους Βρετανούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και όσους δικαιούνται την αναμνηστική δόση να το κάνουν άμεσα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ζωτικής σημασίας, ίσως όσο ποτέ άλλοτε ο κόσμος να εμβολιαστεί και να κάνει και την τρίτη δόση το συντομότερο δυνατόν». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα εντατικοποιήσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να κάνουν την τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ