Ο εξορθολογισμός των ελέγχων, των πληρωμών των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣΔΕ είναι τρεις άξονες πολιτικής που πρέπει να υλοποιηθούν αν θέλουμε να προχωρήσουμε δυναμικά σε μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε παρέμβασή του στην 12η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που γίνεται υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου στα Γιάννενα.
Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένη καθώς μόνο μέσω αυτών θα εξυπηρετηθούν οι πραγματικοί παραγωγοί.
«Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες που παράγουν και όχι κάποιους που εκμεταλλεύονται το σύστημα και απλά παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να έχουν ουσιαστική παραγωγή. Οι αντιδράσεις είναι κατανοητές καθώς με τις αποφάσεις μας “ξεβολεύουμε το σύστημα”», τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση του συστήματος και θα το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι εξυγιαίνοντας το χώρο θα τον αναπτύξουμε πολύ περισσότερο και θα ανοίξει σε νέους ανθρώπους».
Στο σημείο αυτό ο κ. Λιβανός έκανε αναφορά στη σημασία του προγράμματος Νέων Αγροτών, στο οποίο το ΥπΑΑΤ έχει επενδύσει για την ενίσχυση και ανανέωση του πρωτογενούς τομέα. Το νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι διπλάσιο από το προηγούμενο και φθάνει στα 420 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την Περιφέρεια Ηπείρου ο κ. Λιβανός είπε ότι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 4.863.000 € ενώ το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι 32.200.000 €.
«Αντιλαμβάνεστε ότι η θέση μας υλοποιείται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε, με στόχο να ενισχύουμε νέους ανθρώπους, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν αναπτυξιακούς πυλώνες, στην ελληνική περιφέρεια, από την οποία θα έλθει η ανάπτυξη της χώρας. Τα προγράμματα των Νέων Αγροτών τα οποία συνεπικουρούνται και από άλλα προγράμματα έχουν ως βάση τους την επένδυση στην ποιότητα και τη δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας», είπε.
Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η Ήπειρος «από τελευταία σε ανάπτυξη μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχει εξελιχθεί σε ένα πρότυπο, γιατί κατάφερε να συνδυάσει τον πρωτογενή τομέα, με τη φύση, με τον πολιτισμό, την ιστορία, τις υπηρεσίες τουρισμού και κυρίως με την προσπάθεια επένδυσης στην ποιότητα.
Αυτός ο συνδυασμός της του πρωτογενούς τομέα με την κουλτούρα, με την ιστορία μας, με τον τουρισμό και γενικά με την ύπαρξή μας είναι η βασική φιλοσοφία που έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πρόταση για συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τα αποτελέσματα από τα κοινά μας προγράμματα».
Ένας από τους βασικούς στόχους μας, είπε ο κ. Λιβανός, είναι να δημιουργήσουμε μια στρατηγική στον αγροδιατροφικό τομέα, η οποία θα είναι Εθνική, υπό την έννοια ότι θα υπερβαίνει τη μία ή τις δύο κυβερνήσεις. Θα είναι ένας «μπούσουλας», πάνω στον οποίο θα κινείται η αγροτική μας οικονομία.
Όπως είπε θα υποστηρίζεται από ένα think tank το οποίο θα είναι σύμβουλος όλων των πολιτικών ηγεσιών και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει μια ενιαία πορεία, η οποία θα έχει το «χρώμα» της, ανάλογα με την ιδεολογία του κόμματος που θα κυβερνά, αλλά πρακτικά θα είναι μία εθνική στρατηγική η οποία θα οδηγεί σε αυτό που ήδη κάνει η Ήπειρος, στην ποιότητα στην προστιθέμενη αξία, στη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την γαστρονομία, τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λιβανός τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η υλοποίηση του προγράμματος αρδευτικών έργων «Ύδωρ 2.0», καθώς τα έργα που περιλαμβάνει είναι για τον πρωτογενή τομέα αντίστοιχα των μεγάλων οδικών έργων για τη χώρα. Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι τα έργα αυτά πρέπει να συνδέονται με ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, πρέπει να εξυγιανθούν οικονομικά ώστε να μπορούν να λειτουργούν προς όφελος του συνόλου των παραγωγών και τόνισε ότι στο συγκεκριμένο θέμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις του Περιφερειάρχη.
Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της κτηνοτροφίας είπε προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο νόμος του ΥΠΑΑΤ που ψήφισε χθες η Βουλή, που δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης σταβλικών εγκαταστάσεων. Δίνουμε τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να κάνει άλμα προς τα εμπρός και να νιώσει ότι υπάρχει ένα κράτος που τον στηρίζει.
Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός οι ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία είχαν τη στήριξη της πλειονότητας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ήταν υπερθετικοί στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι αν υπάρξουν περαιτέρω βελτιωτικές προτάσεις είναι πρόθυμος να τις συζητήσει.
Ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε ομάδα για την επεξεργασία της Εθνικής Στρατηγικής για την κτηνοτροφία και πρότεινε η πρώτη της συνεδρίαση να γίνει στα Ιωάννινα.
Στην αρχή της παρέμβασής του ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τους μετέχοντες στη Συνδιάσκεψη για τις ευχές για ταχεία ανάρρωση και μεταξύ άλλων είπε:
«Είναι ένας πολύ σκληρός εχθρός. Μια μέρα πριν από το τρίτο εμβόλιο κόλλησα. Είναι μια πολύ σκληρή εμπειρία. Κόλλησαν επίσης η γυναίκα μου και το τρίτο μας παιδί που ήταν ανεμβολίαστο επειδή δεν έχει κλείσει τα 12. Τα άλλα δύο που είναι εμβολιασμένα τη γλύτωσαν. Κι επειδή οι βιωματικές εμπειρίες είναι οι πιο πειστικές να σας πω ότι στην ίδια παρέα όσοι είχαν κάνει το τρίτο εμβόλιο δεν κόλλησε κανένας. Είναι σημαντικό λοιπόν το εμβόλιο. Είναι το μοναδικό μας όπλο. Άρα πρωταρχικός σκοπός όλων μας και κυρίως ημών που ασχολούμαστε με τα κοινά, είναι να πείσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να κάνει το σωστό και για τον εαυτό του και για την κοινωνία και να εμβολιαστεί».
Γιώργος Στύλιος: Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σε αυτή
«Σήμερα, στον τόπο μου, την Ήπειρο, συζητάμε για τη νέα ΚΑΠ. Ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί αναπτυξιακό θεμέλιο για τη χώρα. Ειδικότερα, η ελληνική κτηνοτροφία, είναι στις προτεραιότητες τόσο της νέας ΚΑΠ όσο και της Κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε χθες στην Βουλή.
Δώσαμε λύση σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας, προκειμένου να μπορέσουν να αδειοδοτήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους. Με την πολιτική μας, ενισχύουμε τον κοινωνικό-οικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως: επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας, εγγειοβελτιωτικά έργα, προστασία των δασών και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σε αυτή, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να εργαστούν στον τόπο τους».
Επί πλέον ο κ. Στύλιος τόνισε ότι η Ήπειρος είναι η έδρα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, καθώς παράγει το 50% του λευκού κρέατος που παράγεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κτηνοτροφία στην Ήπειρο βρίσκεται σε προτεραιότητα, παράλληλα με τις λοιπές καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, το μέλι κλπ
Αλ. Καχριμάνης: Να στηριχθούν οι πραγματικοί παραγωγοί
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καλωσόρισε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο τελευταίο διάστημα με τη στήριξη του Πρωθυπουργού για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με επιστέγασμα την χθεσινή ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Τόνισε ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα των προϊόντων Π.Ο.Π. και Γεωγραφικής Προέλευσης.
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που προσφέρει απλόχερα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να στηριχθούν με τις ενισχύσεις οι πραγματικοί παραγωγοί, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της ταχείας εκπόνησης των χαρτών βόσκησης. «Είμαι βέβαιος ότι με τη θέληση και την αποφασιστικότητα που σας διακρίνει θα γίνουν κι άλλα σημαντικά βήματα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο Υπουργό.