ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟ Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημαντικό το νομοσχέδιο απέναντι στον πρωτογενή τομέα και δη στην κτηνοτροφία και ως Ελληνική Λύση στο πρόγραμμά μας, που είναι εμπεριστατωμένο και ουσιαστικό, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα με επιχειρήματα πάνω στην αναβάθμιση πραγματικά του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου ως πόλο έλξης, αλλά και ως οικονομικής ανάπτυξης.
Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θολώνει τα νερά. Έπρεπε να ακολουθεί ενός άλλου νομοσχεδίου, γιατί άλλα περίμεναν οι κτηνοτρόφοι σήμερα να ακούσουν μέσα από την αναβάθμιση του κτηνοτροφικού κλάδου και δη των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Άρα, λοιπόν, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι ακραιφνές, δεν διευκρινίζει πολλά πράγματα. Υπάρχει το άρθρο 3, το άρθρο 6, το άρθρο 10, το άρθρο 12, το 15, το 16 και το 17 που θα τα αναλύσουμε. Δίνει μία παράταση φωτογραφικής διάταξης στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ πρέπει να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο. Είναι η δική μας άποψη.
Πρέπει να είναι γεωπόνος, κτηνίατρος, να έχει μία διατριβή, για να μπορεί να γνωρίζει, να κατανοεί τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και όχι απλά να είναι ένα κομματικό στέλεχος στα στεγανά διότι διετέλεσε είτε Υπουργός είτε Υφυπουργός είτε υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά τα φωτογραφικά πρέπει να τα κόψετε και όσον αφορά την παράταση της θητείας στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, τον ΕΛΓΑ, που αλλιώς έπρεπε να λειτουργεί από δύο σε τρία χρόνια. Σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι άλλα περίμεναν.
Από το πρώτο ευρώ, κύριε Υπουργέ, φορολογείτε τις κοινοτικές ενισχύσεις. Χάσαμε πολύτιμο έδαφος -Μέτρο 1, Μέτρο 6, Μέτρο 2- συμβουλευτική γεωργία και κτηνοτροφία χάθηκαν. Χάθηκε η εξισωτική, τριάμισι χρόνια καθυστέρηση, έχουμε απώλεια 950 εκατομμυρίων ευρώ. Συμβουλευτική κτηνοτροφία και γεωργία: Χάθηκαν οι διεπαγγελματικές μικρές ενώσεις, ο ευέλικτος συνεργατισμός. Δεν είναι της παρούσης, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τα αναλύσουμε.
Σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περίμεναν από την Κυβέρνηση να τους πει «οι ασφαλιστικές σας εισφορές που έχουν αυξηθεί θα εκπίπτουν από τα έξοδα, για να έχετε κάποια ανάσα φορολογική», «δεν θα πληρώνετε τόσο υψηλό ποσοστό φόρο αλληλεγγύης». Αυξήσατε τον φόρο εισοδήματος, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί από 22% στο 45%.
Και θα επαναλάβω ότι σύμφωνα με εκθέσεις που μπορείτε να βρείτε και από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον χώρο της κτηνοτροφίας πραγματικά, όπως ο κ. Χριστοδούλου που διάβασα, τα στατιστικά δείχνουν ότι η κτηνοτροφία έχει πάρει την κατιούσα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τις εκατόν δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις κτηνοτροφικής δράσης έκλεισαν οι τριάντα μία χιλιάδες.
Αντιλαμβάνεστε, κύριοι, τι γίνεται; Υπάρχει πτώση της τάξεως του 28,86%. Από μια εισαγωγή που κάνουμε –προσέξτε, εισαγωγές, στοιχεία που μπορείτε να τα βρείτε- 6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εισαγωγές μας, 2 δισεκατομμύρια ευρώ εισάγουμε για ζωοκομικά προϊόντα. Ήμαρτον! Το 30% καλύπτουμε, δεν καλύπτουμε, δεν έχουμε αυτάρκεια. Είναι αυτό που λέει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ο Κυριάκος Βελόπουλος, απέναντι στο επισιτιστικό πρόβλημα που έρχεται.
Σήμερα οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να τους πείτε, όπως και οι αγρότες, ότι το ΕΣΠΑ μέχρι το 2027 θα δώσει χρήματα για το κομμάτι της αγροδιατροφής στο μεταποιητικό στάδιο. Είμαστε έτοιμοι, κύριοι, για τις προκλήσεις αυτές, να τους βοηθήσουμε;
Πάμε λίγο στα άρθρα, αλλά όταν υπάρχει αυτή η πορεία της κτηνοτροφίας με τόσες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, πώς μπορεί να ελπίζει ο κτηνοτρόφος ότι το κράτος θα είναι στο προσκεφάλι του αρωγός για να επενδύσει;
Παράνομες ελληνοποιήσεις: Να μην πω τι γίνεται. Σκόνη γάλακτος, ζωοτροφές: Το έχουμε πει στην Ελληνική Λύση, τρεις, τέσσερις φορές επάνω τα μείγματα των ζωοτροφών. Γιατί; Μόνο ο ΦΠΑ; Όχι, οι πρώτες ύλες είναι εισαγωγής. Έχω εργαστεί δέκα χρόνια σε εργοστάσιο ζωοτροφών, έχω την εμπειρία να σας το αναφέρω για τα μείγματα. Ρεγγάλευρο από τη Δανία, οστεάλευρο από τη Γαλλία, από άλλες χώρες της Σκανδιναβικής και όχι μόνο. Όταν οι πρώτες ύλες δεν υπάρχουν, δεν έχει ακόμα μηδική, τριφύλλι, γιοντζέ, που λένε στα μέρη μας οι αγρότες, τι περιμένεις να κάνει το μείγμα για τα γελάδια, τα αιγοπρόβατα και τα χοιρινά;
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι: Τι λέμε εμείς; Κτηνοτροφία, οργανωμένα κτηνοτροφικά πάρκα, φοροαπαλλαγές στους κτηνοτρόφους, όχι σε περιοχές ύποπτες, που θα βάλετε τα φουρφούρια και τα φωτοβολταϊκά σε δασικές περιοχές υψίστου κάλλους, διότι με τον ν. 4685, κύριοι της «γαλάζιας Κυβέρνησης», ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου να έχουμε δραστηριότητες σε περιοχές NATURA.
Το θέμα απόστασης μιας κτηνοτροφικής μονάδας από μια δασική περιοχή εκεί να το συζητήσουμε, για να μην έχουμε χαμένη έκταση σε βοσκήσιμη γη. Τι γίνεται με τα βοσκοτόπια; Μήπως θυμάστε τα πρόστιμα που μας επέβαλαν, διότι παραβιάζαμε το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο; Θα μου πείτε, δικαιωθήκαμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Γιατί, όμως, φτάσαμε μέχρι εκεί και κινδυνεύσαμε να απωλέσουμε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις κτηνοτρόφων για τα βοσκοτόπια;
Πώς λειτουργεί σήμερα ο ΕΛΓΑ, κύριε Υπουργέ; Με καθυστέρηση της καθυστέρησης! Πεθαίνει ένα ζώο, γίνεται κουφάρι, πάει ο κτηνίατρος μετά από δέκα μέρες γιατί δεν υπάρχουν κτηνίατροι στην περιοχή και δεν μπορεί να κάνει την επιστημονική του ιατρική γνωμάτευση από τι πήγε το ζώο. Το έφαγε ο λύκος; Που πρέπει να είναι δέκα για να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος, γιατί με εννιά δεν αποζημιώνεται. Παίρνεις τηλέφωνο τον λύκο, «έλα, φάε μου και το δέκατο!», χαριτολογώντας. Είναι νόμος, κύριοι, είναι τραγελαφικό, αλλά είναι νόμος. Ή αν πέθανε από γαγγραινώδη μαστίτιδα ή από καταρροϊκό πυρετό, που τώρα περιμένουν να πάρουν κάποια χρήματα οι κτηνοτρόφοι.
Μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της κτηνοτροφίας σήμερα, χωρίς οργάνωση κτηνοτροφικών πάρκων; Πού είναι η οδοποιία; Να σας πω και άλλες πονηριές που γίνονται; Παραδόθηκαν βοσκοτόπια, διότι κάθε αγρότης εκ του νόμου πριν χρόνια έπρεπε να αφήνει ένα κομμάτι γης για να πάει για τον ποιμένα, τον τσοπάνη, τον κτηνοτρόφο. Αυτά άλλαξαν πάλι τώρα.
Αυτά τώρα αποχαρακτηρίστηκαν από βοσκοτόπια, βλέπε περιοχή Νιγρίτας, Βισαλτία, βλέπε περιοχή Πέλλας, βλέπε και άλλες περιοχές στον Έβρο, που προχθές στην Αλεξανδρούπολη όλοι οι κτηνοτρόφοι ήταν στους δρόμους γιατί χάνουν το εθνικό τους απόθεμα, το ζωικό τους κεφάλαιο, διότι τα βοσκοτόπια φεύγουν από τον Νομό Έβρου, πάνε στον Νομό Φλώρινας. Από τον Νομό Φλώρινας φεύγουν, πάνε στην Καρδίτσα. Από την Καρδίτσα μπορεί να πάνε σε κανένα νησί των Κυκλάδων. Τι είναι αυτά;
Πρέπει να υπάρχει άμεσα συσχετισμός ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτροφίας, κύριε, συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι μια σχέση ζωής αυτό που έχει ο κτηνοτρόφος –παρακαλώ- με τα ζώα. «Τα φυτά των ζώων ένεκεν εστίν και τα ζώα των ανθρώπων χάριν», έλεγε ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος, δεν είναι τυχαίο.
Πάμε λίγο τώρα στα άρθρα με τις αοριστολογίες.
Στα πρώτα άρθρα, κατ’ αρχάς, περιμέναμε έναν ΕΛΓΑ ο οποίος θα έχει δύο άξονες, φυτικής και ζωικής παραγωγής. Θα αλλάξει όλο το λειτουργικό του μοντέλο.
Στο άρθρο 6 αφήνεται η δυνατότητα εκεί να μπούμε σε κάτι δασικές περιοχές με τον ν. 4685.
Παραβίαση του δάσους ενδεχομένως και στο άρθρο 10.
Στο άρθρο 13 -δεν κατάλαβα- δεν θα υπάρχουν ποινές και διοικητικές κυρώσεις έστω και για ελαφρά αμέλεια, δηλαδή a priori αυτοί θα είναι ανεξέλεγκτοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων; Τα πρόστιμα είναι τιμωρητικού χαρακτήρα.
Αυτά τα πρόστιμα δεν είναι πρόστιμα, από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ πρόστιμα, κύριε Υπουργέ, στην παράγραφο 4γ του άρθρου 13; Πού θα τα πληρώσουν αυτά;
Όσον αφορά τα υλικά, εμείς τι λέμε ως Ελληνική Λύση; Ακούστε: Στο άρθρο 3 λέτε «υλικά συνυφασμένα με το περιβάλλον». Μέχρι εδώ καλά, για να μειωθούν και τα λειτουργικά έξοδα που έχει μια κτηνοτροφική μονάδα. Άμα είναι να βάζουμε και να αλλάξουμε όλο το αρχιτεκτονικό τοπίο της κτηνοτροφίας, χάνουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του αγροτουρισμού, για να δημιουργήσουμε πρότυπες ελληνικές κτηνοτροφικές φάρμες με τα αιγοπρόβατα, με τις φυλές που τείνουν να αφανιστούν, γιατί δεν υπάρχουν ούτε ινστιτούτα γεωργικής έρευνας, με τον ελληνικό ποιμενικό.
Ευτυχώς το προλάβαμε και κάναμε παρέμβαση ως Ελληνική Λύση για τις στειρώσεις στα δεσποζόμενα, για να μπορέσει αυτό να έχει το παραδοσιακό του χαρακτήρα. Αν είναι να αλλάξουμε όλο το αρχιτεκτονικό τοπίο από το παραδοσιακό μαντρί ή τη στάνη ουαί κι αλίμονο.
Άρα τι λέμε; Παραδοσιακά υλικά. Αλλά είμαστε μια χώρα που δεν παράγουμε ούτε άχυρο. Δυστυχώς τρώμε άχυρο, δεν παράγουμε άχυρο. Να μπούνε παραδοσιακά υλικά συνυφασμένα βέβαια στις απαιτήσεις των καιρών για μείωση των λειτουργικών εξόδων, για τη μείωση των ελάχιστων αποστάσεων –το είπα και πριν να το συζητήσουμε- για να μην πηγαίνει χαμένη η έκταση στις αποστάσεις που πρέπει να έχει μια κτηνοτροφική μονάδα από μια δασική έκταση. Και τι ζητάμε; Στο άρθρο 5 είναι διαδικαστικό. Είναι αυτά που πρέπει να προσκομίσει ο κτηνοτρόφος για την άδεια λειτουργίας. Απλοποιείστε τη διαδικασία. Να μην τρέχει από τον Άννα στον Καϊάφα ο κτηνοτρόφος. Πρέπει να απλοποιηθεί σε αυτό που ευαγγελίζεστε και φρονείτε ως ψηφιακό κράτος. Αυτά πρέπει να τα υπερκεράσουμε. Συνέχεια διαδικαστικό και στο άρθρο 6.
Πάμε στο άρθρο 7 για τις εργασίες περαίωσης. Δεν θα είναι «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει». Τελειώνουν οι εργασίες. Πάει ο ίδιος να δηλώσει ότι αποπερατώθηκαν οι εργασίες για να πάρω την αντίστοιχη χρηματοδότηση; Όχι. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Τι θα έχουμε, τυχαία δειγματοληπτικό έλεγχο; Έστω, αλλά πρέπει να υπάρχει έλεγχος κύριοι. Αποπερατώθηκαν οι εργασίες; Ολοκληρώθηκαν; Δεν μπορεί ο καθένας να λέει «τελείωσα εγώ» ο ίδιος, δηλαδή να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος συνάμα.
Υπάρχουν κάτι εξαιρέσεις εκεί στο άρθρο 8 σε ό,τι αφορά παρακαλώ μια τροποποίηση και κάποιες εξαιρέσεις, επιφυλάξεις σχετικά με το ποιος θα εγκρίνει και ποιος θα αποφασίζει την τροποποίηση της άδειας. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην άδεια και στο ζωικό κεφάλαιο. Είναι νομοτεχνικής φύσεως, αλλά εδώ μπαίνει στο άρθρο 8 ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε στον κτηνοτρόφο που βλέπει αυτήν την ώρα. Θα έχει δυνατότητα ο κτηνοτρόφος αν αυτός επιθυμεί, που αν έχει παράδειγμα τριακόσια γίδια να τα κάνει τριακόσια πενήντα; Να το πείτε, διότι εμείς εδώ έχουμε εντοπίσει ότι ενδεχομένως ο κτηνοτρόφος να μην μπορεί να πάει σε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου.
Βέβαια απώτερος σκοπός, το ιδεατό, ποιος είναι; Καθαρόαιμο μητρώο κτηνοτρόφου.
Άρθρο 10. Εδώ τι γίνεται; Πάλι τα φουρφούρια, πάλι τα φωτοβολταϊκά. Δεν πρέπει να διευκρινιστεί -είναι ένα σχόλιο επί του άρθρου- στο άρθρο 10 και να εισαχθεί η απαγόρευση εγκατάστασης πάσης φύσεως ανανεώσιμων πηγών, απαγόρευση κάθε είδους επέμβασης σε δασικές εκτάσεις μετά κυρίως από πυρκαγιές; Μην πάτε στις αμαρτίες του παρελθόντος. Μην πάτε στις αμαρτίες του παρελθόντος. Κάηκε 110.000 δασική έκταση στην Αττική τα προηγούμενα χρόνια μόνο 11.000 κηρύχθηκαν αναδασωτέες, 37.000 παράνομες οικοδομικές άδειες μέσα σε δάσος. Αυτές τις αμαρτίες πληρώνουμε και αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική με τον ν.4685 πολύ φοβάμαι. Ρητά και κατηγορηματικά εδώ, όχι φουρφούρια.
Κάτι άλλο που σας καταγγείλαμε ως Ελληνική Λύση, για ψάξτε το, Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς. Έχει κάνει καταγγελία στη ΡΑΕ, διότι η ΡΑΕ έδωσε το δικαίωμα να μπουν κατασκευάστριες εταιρίες σε φωτοβολταϊκά, έπεισε κάποιους αγρότες στη Στερεά Ελλάδα, 6.400 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά λέει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς. Εμείς αυτά τεκμαιρόμεθα ως Ελληνική Λύση. Αφουγκραζόμαστε και παίρνουμε πηγές από αυτά που λένε. Γιατί είναι παράνομο; Αφού δεν προσκόμισαν τίτλους κυριότητας που απαιτεί ο νόμος οι μισές. Αυτά είναι για τα φωτοβολταϊκά. Το έλα να δεις γίνεται, δηλαδή. Πάρα πολύ ωραία.
Άρθρο 12. Τι είναι αυτό πάλι; Όλα τα αποφασίζει ο Υπουργός. Υπάρχει ρε παιδί μου μια πρεμούρα, μία τάση, να δίνετε έναν συγκεντρωτισμό εξουσίας στον Υπουργό. Να λειτουργεί δηλαδή κρεοντικά, αυτός να αποφασίζει, να τροποποιεί. Το ίδιο έκανε ο κ. Γεωργιάδης στις λαϊκές. Το ίδιο έγινε σ’ αυτό που λέγατε για το επιτελικό κράτος. Ακόμη αυτό το περάσατε και στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για να κάνετε δήμαρχο Κρέοντα. Δεν είναι επί της παρούσης. Δεν έχουμε και χρόνο να το κάνουμε αυτό.
Για να πάμε εδώ πέρα. Έξι χρόνια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις βοσκήσιμες γαίες. Ήμουν νιός και γέρασα. Η καθυστέρηση της καθυστέρησης. Και τι κάνουμε τώρα; Παράταση στην παράταση μέχρι να πεθάνει ο ασθενής. Δεν γίνεται! Επισπεύστε κάθε διαδικασία. Πρέπει να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι τι είναι δάσος τι δεν είναι, τι είναι βοσκότοπος τι δεν είναι. Κάνουν γυροβολιά τα βοσκοτόπια. Φεύγουν από τη μια περιοχή και πάνε στην άλλη. Μόνο διόδια δεν πληρώνουν. Έτσι πάνε. Βάλτε χάρτες. Επιτέλους ολοκληρώστε το. Να συναινέσουμε εν μέρει σ’ αυτήν την παράταση. Αλλά έπρεπε να ολοκληρωθούν το 2015. Έχουμε μια καθυστέρηση για τα βοσκοτόπια πάνω από έξι χρόνια.
Για να πάμε στο άρθρο 15 τώρα. Ολοθούρια ή αγγούρια της θάλασσας, έτσι λέγονται. Αυτά τι είναι; Αποικοδομητές. Αυτά τι κάνουν; Καθαρίζουν και φέρνουν μια ισορροπία στο θαλάσσιο ζωικό βασίλειο. Άρα λοιπόν είναι απαραίτητα για τις ελληνικές θάλασσες. Τι κάναμε εμείς; Υπεραλίευση. Τώρα αν μπήκαν και οι τούρκοι στις ελληνικές θάλασσες που μπαίνουν και παίρνουν τα ολοθούρια, καλά, 4,5 δισεκατομμύρια τζίρο έχει στην Ασία αυτό. Τι κάνουμε; Το προστατεύουμε, γιατί είναι ο ισορροπιστής, ο αποικοδομητής. Υπάρχει δορυφορική κάλυψη και πρέπει να υπάρχει δορυφορική παρακολούθηση στους αλιείς, αλλά μην τα ζητάτε όλα από τους αλιείς. Πού να βρουν τόσα χρήματα να εκσυγχρονίσουν τις τράτες, τα καΐκια, τα ψαροκάικα που πολλά βγαίνουν κομμένα; Βοηθήστε τους. Επιδοτήστε να μπει μια ευταξία.
Χάσαμε και την ευκαιρία να ανακηρύξουμε και τις αλιευτικές ζώνες, αυτό που φώναζε η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κάντε αλιευτικές πραγματικά ζώνες για να υπάρχει μια ευταξία, να μην μπαίνουν και οι άλλοι από απέναντι, που δεν διέπονται κάτω από νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάμε στο άρθρο 16. Παγετός του 2021. Καθυστέρηση της καθυστέρησης. Για να πάρουν τι; Το 40% της προκαταβολής οι αγρότες. Δεν ξέρουν τι να πρωτομπαλώσουν, από τις τρύπες που πρέπει να καλύψουν, από τα ανελαστικά λειτουργικά έξοδα, από τους προμηθευτές που χρωστάνε, τις ζωοτροφές, τα φάρμακα, τον άλλον που τους έφτιαξε τη στέγη γιατί έμπαιζε βροχή. Πότε τα τα πληρώσετε αυτά; Δέκα μήνες καθυστέρηση από το 2021. Αμέσως έπρεπε να πληρώνονται, σε δύο μήνες, τρεις μήνες, τάχιστη επίσπευση διαδικασιών. Θα ψηφίσουμε; Δεν μπορούμε να πούμε «μην πάρετε αποζημίωση» στους αγρότες. Αλλά κύριοι τι έτρωγαν οι αγρότες τόσον καιρό και τι τρώνε; Για να πάρουν τι; Το 40%.
Και πάμε στον ΕΛΓΑ -αυτό που σας έλεγα-, φωτογραφική διάταξη. Κομματικό στέλεχος δικό σας είναι που του δίνετε μια παράταση. Πάλι φωτογραφικές διατάξεις; Κύριε Υπουργέ, βάλτε έναν άνθρωπο που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα, να έχει και τις ανάλογες γνώσεις, να ανήκει στους επαΐοντες, σε αυτήν την ομάδα που θα βοηθήσει. Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας. Καταρχάς το είπαμε και χθες και το είπα και στην Επιτροπή ως Ελληνική Λύση τι λέμε; Καθαρόαιμη η επιτροπή στη Βουλή Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης. Μην την καμουφλαρίζετε μέσα στο Παραγωγής και Εμπορίου.
Δεν μπορεί να είμαστε μια χώρα που επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα και να μην έχουμε μια καθαρόαιμη επιτροπή αγροτικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος, η οποία να συνεδριάζει κάθε μήνα με πολλά και σύνθετα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει. Επενδύστε στη βιολογική κτηνοτροφία, σε καινοτόμες προτάσεις. Πέστροφα. Η ιχθυοκαλλιέργεια θα αποτελεί το 70% της διατροφής λένε οι ειδικοί τα επόμενα χρόνια. Τι κάναμε; Καταργήσαμε σχολές ιχθυοκαλλιέργειας αυτήν τη στιγμή όπως στη Νέα Μηχανιώνα, όπως παράδειγμα στο Μεσολόγγι κ.λπ.
Στρουθοκάμηλος, υπάρχουν κάποιες φάρμες. Βουβάλια, περιοχή Κερκίνης, γαϊδουρινό γάλα που το είχαμε στους φορείς, που έχει νουκλεοτίδια και είναι θεραπευτικό και πάει τα 100 ml 25 ευρώ. Αυτό είναι εισόδημα που μπορεί να έρθει στην Ελλάδα από την κτηνοτροφία, αλλά να υπάρχει ένας στρατηγικός περιφερειακός σχεδιασμός. Μην χάνουμε μέτρα συμβουλευτικού χαρακτήρα. Εδώ χάθηκαν λεφτά και λεφτά. Τρία μία χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια; Αυτό δε μας απασχόλησε καθόλου; Γιατί βάζουν λουκέτο αυτοί.
Τώρα φέρνετε κάποια τροπολογίες -και ολοκληρώνω- εν κατακλείδι πάλι λίγο θολωμένες, σε ό,τι αφορά τις γεωργικές σχολές και τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο. Εμείς τι λέμε ως Ελληνική Λύση; Ναι, αναπτύξτε γεωργικές σχολές, κτηνοτροφικές σχολές, τυροκομικές σχολές. Βοηθήστε μικρούς, ευέλικτους συνεταιρισμούς. Ο συνεταιρισμός, το συνεταιρίζεσθαι, είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχουν συνεταιρισμοί πεζών Κρήτης, Νάξου, Μέτσοβο και άλλοι καλοί συνεταιρισμοί που αποτελούν πρότυπο, μικρούς, ευέλικτους συνεταιρισμούς.
Για το άλλο με τους εργάτες γης εμείς τι προτείναμε; Δουλειά στα ελληνόπουλα. 50 ευρώ μεροκάματο και ασφαλιστικές εισφορές. Δώστε δουλειά στους Έλληνες. Τώρα ο καθένας θα έρχεται από τρίτες χώρες, δηλαδή και ο Σομαλός που έχει πάρει άσυλο εδώ, ο Αιθίοπας ή ο Ταρζανός και θα πάει να μαζεύει ελιές. Αυτό κάνετε.
Εμείς θέλουμε Έλληνας να δουλεύει εκεί. Και αφήστε τώρα ότι οι Έλληνες δεν πάνε. Δώστε ένα μεροκάματο 50 ευρώ και θα βρεθούν.
Λοιπόν, η κτηνοτροφία είναι ένας σημαντικός πόλος, αλλά αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να ακολουθεί ενός άλλου νομοσχεδίου που θα είχε μια εμπεριστατωμένη πολιτική για την αναβάθμιση, την αναζωογόνηση, την αναγέννηση και την ανάταση της κτηνοτροφίας, όπως και της αγροτιάς. Ευχαριστώ.