Την επιφύλαξη του Κινήματος Αλλαγής, σε σχέση με το ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις «Στρατηγικές επενδύσεις και τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού όπως είπε «για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση προκρίνει περισσότερο την επικοινωνία και την ενίσχυση του υποτιθέμενα ‘’φιλοεπενδυτικού’’ προφίλ της, παρά εστιάζει στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και του εσφαλμένου μηνύματος που εκπέμπει στους υποψήφιους επενδυτές είναι ότι 2 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου ‘’Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις’’ δεν έχουν εκδοθεί ακόμα όλες οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν!
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τα πενιχρά έως τώρα αποτελέσματα των κινήτρων που θέσπισε η κυβέρνηση για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική έδρα ή για τους απόδημους ερευνητές, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να επαναπατριστούν σε μια προσπάθεια αντιστροφής του brain drain, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 9,4 εκ. ευρώ και περίπου 1000 άτομα, αντιστοίχως.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ακόμη πως ούτε οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) αποτελούν δυνατό σημείο της κυβέρνησης, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, από τη στιγμή που το 2020 η χώρα μας ήταν 23η στην Ευρώπη, προσελκύοντας μόλις το 0,7% των ευρωπαϊκών ΑΞΕ.
«Παρά τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα προνομιακή ως προς τις επενδύσεις, η Νέα Δημοκρατία, πάνω από δυόμιση χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δίνει ΄΄γη και ύδωρ’’, με αποτέλεσμα η ‘’βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος’’ να έχει ταυτιστεί με την απορρύθμιση του χωρικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, που αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό και πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως το αρμόδιο παρατηρητήριο της Ε.Ε. για τη φορολογία χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα προσέλκυσης φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα ως «ιδιαίτερα επιβλαβή μορφή φορολογικού ανταγωνισμού», αφού απευθύνεται ευθέως μόνο σε άτομα μεγάλης περιουσίας, μη θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για την παροχή των προνομίων, την οικονομική δραστηριότητα στην εγχώρια οικονομία.
Επιπλέον, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως το νσχ χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία, αφού ενώ μεν για πρώτη φορά παρουσιάζονται πολλά καθεστώτα χορήγησης ενισχύσεων, ωστόσο απαιτούνται σαφή χρονοδιαγράμματα, όπως και διευκρινήσεις για το αν αυτά θα λειτουργούν μεμονωμένα ή παράλληλα, καθώς και τι θα συμβεί σε περίπτωση εξάντλησης πόρων σε κάποιο από αυτά.
«Η κυβέρνηση για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, δεν θα πάψουμε να τονίζουμε πως ο αποκλεισμός σε μεγάλο βαθμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη χρήση των πόρων του, υπονομεύει εξ αρχής τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική και στόχευση του Ταμείου», πρόσθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Καταλήγοντας, επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και έχουν να κάνουν με την:
– υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας σε τομείς, όπως η υγεία, τα logistics, τα έξυπνα δίκτυα, κ.λπ.,
– περαιτέρω μείωση του φορολογικού κόστους, – δυναμική ενθάρρυνση δραστηριοτήτων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, είναι εξωστρεφείς και συνεισφέρουν στις θέσεις εργασίας,
– άρση γραφειοκρατικών αντικινήτρων, κυρίως μέσα από την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και των εφοριών, για την επίλυση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων,
– ενδυνάμωση μέτρων και ελέγχων για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.