Για ένα νομοθέτημα που θωρακίζει, προασπίζει αλλά και αναδεικνύει την ταυτότητα και στο dna του ίδιου μας του πολιτισμού καθώς νοικοκυρεύει την πολυνομία και την κακονομία στο ρυθμιστικό πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς, έκανε λόγο ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην ομιλία του από το Βήμα της Βουλής.
Όπως τόνισε, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτυπώνεται ξεκάθαρα μία κοσμογονία απαραίτητων κωδικοποιήσεων που αφορούν ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά σημαντικά:
• Στον καθορισμό των χρονικών περιόδων για τον χαρακτηρισμό των ακίνητων μνημείων,
• Στον φορέα της κυριότητας και άσκησης της διοίκησης και διαχείρισης των ακίνητων μνημείων, οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων και εν γένει ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς,
• Στις υποχρεώσεις των κυρίων, νομέων ή κατόχων ακίνητων μνημείων,
• Στη χωρική οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων,
• Στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης ή στέρησης χρήσης ακινήτου, μέσα στα οποία υπάρχουν μνημεία,
• Στις διατάξεις αναφορικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών,
• Στη διαδικασία επιστροφής πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος της χώρας
• Στην αρχαιολογική έρευνα και στις εργασίες συντήρησης μνημείων
• Στην ίδρυση και λειτουργία μουσείων
• Και στις ποινικές κυρώσεις που δύνανται να επιβληθούν στα πρόσωπα που επιδίδονται σε ποινικά κολάσιμες πράξεις όπως κλοπή, υπεξαίρεση, φθορά από αμέλεια, παράνομη μεταβίβαση και εμπορία μνημείων, παράνομη ανασκαφή ή άλλη αρχαιολογική έρευνα, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλου, παράνομη εξαγωγή και εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών
Με τις παραπάνω πρακτικές βέλτιστης νομοθέτησης, τόνισε ο κ. Τσαβδαρίδης, όχι μόνο απλουστεύεται η καθημερινότητα των πολιτών και πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής αλλά ακόμη περισσότερο, διευρύνεται η αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής μας κληρονομιάς.
«Ως Βουλευτής Ημαθίας έχω την τιμή να εκπροσωπώ έναν τόπο που εκτός από πρώτος Νομός πανελλαδικά σε παραγωγή ροδακίνων, ο δεύτερος σε παραγωγή μήλων και μία περιοχή φημισμένη για τα εξαιρετικά κρασιά της, διαθέτει ένα εξαιρετικό μείγμα φυσικής, πολιτιστικής αλλά κυρίως αρχαιολογικής κληρονομιάς, με κορωνίδες την παγκόσμια αρχαιολογική παρακαταθήκη της Βεργίνας, τη Λυδία Λίθο του Δυτικού Πολιτισμού, την εμβληματική Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα, την Παναγία Σουμελά, το λίκνο του Ποντιακού Ελληνισμού, τις υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες αλλά και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια αλλά και τις σημαντικές αρχαιότητες των Ανθεμίων, της Αλώρου στη Μελίκη και της Νικομήδειας.
Αυτός ο τόπος, καλοδέχεται το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γιατί το πλαίσιο αυτό όχι μόνο θα καλλιεργήσει το έδαφος για οικονομική άνθιση των τοπικών κοινωνιών και για σοβαρές επενδύσεις που θα δίνουν προστιθέμενη αξία στον υλικό και άυλο πολιτισμικό μας πλούτο αλλά κυρίως γιατί θα διαφυλάξει τον πλούτο αυτό ως κόρην οφθαλμού προκειμένου να τον παραδώσουμε άθικτο και ακτινοβόλο στις γενιές που έρχονται.» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Τσαβδαρίδης.