Γαρίδες τυλιγμένες με φύλλο κανταίφι και γλυκόξινη σάλτσα, γεύση ονείρου τραγανές και νόστιμες. Παίζοντας τις βουτάς στην σάλτσα και κάθε μπουκιά σε «ανεβάζει» Η ωραιότερη νηστήσιμη συνταγή που δοκίμασα. Με ενθουσίασε και την μοιράζομαι μαζί σας. Εύκολη και νόστιμη «χαρισμένη εξαιρετικά» από τον Νίκο Μπήτρο, ιδιοκτήτη του πανέμορφου ξενοδοχείου Castello στο Παντέλι της Λέρου
Γαρίδες τυλιγμένες με φύλλο κανταίφι και σάλτσα γλυκόξινη
Υλικά
20 μεγάλες γαρίδες
180 γρ. φύλλο κανταΐφι
1 κ. γ. γλυκιά πάπρικα
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Πάπρικα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
80 γρ. λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο εκλεκτό
Για την σάλτσα
3 φέτες ανανά
40 γρ. μέλι
50 γρ. κέτσαπ
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 λάιμ
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας μόνο την ουρά. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το εντεράκι από την ράχη της γαρίδας, αν βέβαια υπάρχει. Τις πλένουμε και τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Με τα χέρια μας ανοίγουμε φύλλο κανταΐφι, ξεχωρίζοντας τις ίνες του ώστε να «αφρατέψει».
Κόβουμε το φύλλο κανταΐφι σε τούφες και τις απλώνουμε σχηματίζοντας μακρόστενες λωρίδες, πασπαλίζοντάς το με λίγη πάπρικα και με το αμύγδαλο.
Στη μία άκρη βάζουμε τη γαρίδα, την τυλίγουμε σε ρολό και την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Βάζουμε τις γαρίδες σε ταψί που έχουμε περάσει με το πινέλο ελαιόλαδο ή βούτυρο και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.
Eτοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε περάσει με πινέλο το ελαιόλαδο σοτάρουμε τον ανανά, την πιπεριά και τα γυρίζουμε με λαβίδα να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε το μέλι, την κέτσαπ και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και λάιμ.
Αφήνουμε την σάλτσα να γλασάρει για μερικά λεπτά και σερβίρουμε σε μικρή σαλτσιέρα δίπλα στις γαρίδες.
Γύρω από το πιάτο ρίχνουμε κρέμα μπαλσάμικου έτσι για περισσή ομορφιά.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να σερβίρουμε τις γαρίδες με ρύζι μπασμάτι που είναι αρωματικό έτσι θα έχουμε ένα πλήρες γεύμα.
Η πράσινη σαλάτα με ντοματάκια του πάει τρέλα.
Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο γάλακτος για να πάρει πιο γυαλιστερό χρώμα το φύλλο.
Βάζουμε την σάλτσα ξεχωριστά για να μείνει το φύλλο τραγανό και «παίζοντας» βουτάμε τις γαρίδες στην σάλτσα.
Κρατήστε την συνταγή της γλυκόξινης σάλτσας γιατί δένει αρμονικά με κοτόπουλο αλλά και χοιρινό.
Shrimps wrapped in kadayifi filo and a sweet–sour sauce, crunchy dream taste, simply delicious. Playing, you dip the shrimps in the sauce and every bite is a “lifting” point. The nicest fasting recipe I tried. It was thrilling, so I share it with you. Easy and delicious “given especially” by Nikos Bitros, owner of the beautiful Castello hotel in Panteli Leros
Shrimps wrappeLeros a beautiful Greek islandd in kadayifi filo and sweet-sour sauce
Ingredients
20 large shrimps
180 gr kadayifi filo (angel hair pastry)
1 teaspoon sweet paprika
50 gr. almond slices
Paprika
Salt
Freshly ground pepper
80 gr melted butter or fine olive oil
For the sauce
3 pineapple slices
40 gr honey
50 gr ketchup
Juice of 2 oranges
Juice of 1 lime
1 chili pepper, finely chopped
How to prepare
Peel the shrimps leaving only the tail. With a sharp knife remove the small intestine from the back of the shrimp, if of course there is. Then wash and salt and pepper lightly.
With our hands we open the kadayifi filo, separating the fibers to become “fluffy”.
Cut the filo into kadayifi tufts and spread to form elongated strips, sprinkled with a little paprika and almonds.
At one end we put the shrimp, then wrap in a roll and brush with melted butter or olive oil.
Place the shrimps in a baking pan that we have brushed with olive oil or butter and bake in a well preheated oven at 180 °C for 15 minutes.
We prepare the sauce.
In a deep nonstick skillet that we brushed with olive oil sauté the pineapple, the pepper and we turn with forceps until browned.
Pour the honey, ketchup and add the orange juice and lime.
Allow the sauce to glaze for a few minutes and serve in small sauce bowl next to the shrimp.
Around the dish pour balsamic cream for abundant beauty.
Small secrets
We can serve the shrimps with basmati rice that is aromatic and so we will have a full meal.
The green salad with tomatoes is a perfect combination.
If not fasting, we can replace the olive oil with milk butter to get more glossy color on the filo.
Serve the sauce separately to leave the filo crunchy and “playing” we dip the shrimps in the sauce.
Keep the recipe for the sweet – sour sauce because it blends in also with chicken and pork.