«Σε αντίξοες συνθήκες η Ελλάδα αναδείχθηκε η νικήτρια της ευρωπαϊκής ανάκαμψης του τουρισμού για το 2021. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι όταν πιστεύεις στη δύναμη του ελληνικού τουρισμού και εργάζεσαι συνειδητά για αυτόν, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορείς να πετύχεις», τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, από το βήμα του Συνεδρίου με θέμα τις “Συνέργειες Οινοτουρισμού με άλλες μορφές Τουρισμού” που πραγματοποιείται στο “Κτήμα Δημόπουλος” στο Αμύνταιο Φλώρινας.
«Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, είναι ο σταθερός οδοδείκτης για το μέλλον» δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη και προσέθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε για μία ακόμα καλύτερη χρονιά, με ήδη πολύ θετικές ενδείξεις, ειδικά με τις εκατατοντάδες χιλιάδες νέες αεροπορικές θέσεις που προστίθενται».
Αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους για την επόμενη περίοδο που είναι «η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα». Επεσήμανε ότι το ποσό της δαπάνης αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, μίλησε για την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου, τη διάχυση της ανάπτυξης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα είναι σε αρμονία με το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον του τόπου. Ανακοίνωσε ότι έχουν δεσμευθεί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στις ειδικές μορφές τουρισμού, ενώ για την εκπαίδευση και δια βίου μάθηση του ανθρώπινου δυναμικού έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους 46 εκατ. ευρώ.
Η κυρία Ζαχαράκη εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «ο ελληνικός τουρισμός με τη ζωτικότητα και την ακτινοβολία που διαθέτει, θα υπερβεί κάθε εμπόδιο αλλά και κάθε προσδοκία και συμπλήρωσε ότι σε αυτήν την υπέρβαση ο ρόλος του ελληνικού οινοτουρισμού, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι κομβικός. «Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εμφατικά από το Αμύνταιο. Η Ελλάδα είναι πλέον υπολογίσιμη ανερχομένη δύναμη με σταθερή παρουσία στο χάρτη του διεθνούς οινοτουρισμού».
Στην Ελλάδα λειτουργούν 1.300 οινοποιεία, τα οποία απασχολούν περί τους 180.000 ανθρώπους και όπως ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη τις τελευταίες 2 δεκαετίες ο κλάδος γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση.
Δήλωσε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοικτή σε νέες ιδέες, πρωτοβουλίες και συνέργειες και πρόσθεσε ότι «αποτελεί κοινό στόχο η δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος οινοτουρισμού σε μια Δυτική Μακεδονία που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες».
Όπως ανέφερε η διοργάνωση του Συνεδρίου Οινοτουρισμού στην περιοχή του Αμυνταίου περιλαμβάνεται στο Οδοιπορικό για τον Ελληνικό Οινοτουρισμό, που ως πρώτο βήμα εγκαινίασε το υπουργείο Τουρισμού στην Σαντορίνη και «ως δεύτερο βήμα στην Δυτική Μακεδονία, μία περιοχή με πλούσια αμπελοοινική παράδοση, με εξαιρετικό κρασί, με ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης του οινοτουρισμού».
Η κυρία Ζαχαράκη έκανε ειδική αναφορά στα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης «αλλάζοντας το μοντέλο παραγωγής ενέργειας του 20ου αιώνα, σε ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για τον 21ο αιώνα».
Απευθυνόμενη στους οινοποιούς και τους αυτοδιοικητικους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «ο οινοτουρισμός είναι πράξη πολιτισμού» και ότι «με σημείο αναφοράς το κρασί, μπορούμε να κοιτάξουμε τον τόπο μας με άλλο βλέμμα».
Σαράντα δημοσιογράφοι με εξειδίκευση στον τουρισμό, την οινολογία και την γαστρονομία από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Ολλανδία, την Κύπρο, την Σερβία και την Ιταλία παραβρίσκονται στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ ξεναγήθηκαν στα οινοποιία «Κτήμα ‘Αλφα», «Συνεταιρισμού Αμυνταίου», «Κτήμα Δημόπουλος» στο Αμύνταιο και στο «Κτήμα Βογιατζής» στο Βελβεντό Κοζάνης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ