Τα καταγεγραμμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασαν σήμερα Δευτέρα τα 250 εκατομμύρια, καθώς ορισμένες χώρες στην ανατολική Ευρώπη σημειώνουν ρεκόρ, παρότι η έξαρση που αποδιδόταν στην παραλλαγή Δέλτα αποκλιμακώνεται και αρκετά κράτη ανοίγουν ξανά το εμπόριο και τον τουρισμό.
Ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, με βάση την ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, αλλά ο ιός συνεχίζει να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής Δέλτα.
Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος προτού τα κρούσματα του νέου κορονοϊού να ξεπεράσουν το ορόσημο των 50 εκατομμυρίων.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως αρκετά κράτη έχουν ξεπεράσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας, χάρη στα εμβόλια και τη φυσική ανοσία, ωστόσο προειδοποιούν ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι συγκεντρώσεις, οικογενειακές και άλλες, κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αύξηση των κρουσμάτων.
«Θεωρούμε ότι από τώρα ως το τέλος του 2022 είναι η χρονική περίοδος που θα ελέγξουμε αυτόν τον ιό (…) που θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους», δήλωνε προ ημερών στο Ρόιτερς η Μαρία φαν Κέρχαουμπ, κορυφαία επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε 55 από 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά από την εκδήλωση της πανδημίας πριν από δύο χρόνια.
Τα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης στην ανατολική Ευρώπη είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στη Γηραιά Ήπειρο. Τα μισά και πλέον κρούσματα παγκοσμίως καταγράφονται στην Ευρώπη: ένα εκατομμύρια κάθε τέσσερις ημέρες, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς.
Αρκετές περιφέρειας της Ρωσίας ανακοίνωσαν την τελευταία εβδομάδα πως ενδέχεται να επιβάλλουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα ή να παρατείνουν την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων εργασιακών χώρων, καθώς το επίπεδο των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 σπάει ρεκόρ.
Πολλοί ηγέτες έχουν τονίσει πως είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθούν τα προγράμματα ανοσοποίησης σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις λιγότερο πλούσιες χώρες.
Ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό του κόσμου δεν έχει ακόμη λάβει ούτε την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data. Το ποσοστό πέφτει κατακόρυφα – σε επίπεδο κάτω από το 5% – στα κράτη με τα πιο χαμηλά εισοδήματα.
Η βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια θα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που οργανώνει ψηφιακά αυτή την εβδομάδα η Νέα Ζηλανδία.
Χώρες μέλη του APEC, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, είχαν δεσμευτεί τον Ιούνιο να επεκτείνουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις δωρεές εμβολίων για την COVID-19 και να άρουν εμπορικά εμπόδια για τη διανομή φαρμάκων.
«Μαζί συνεχίζουμε να διατηρούμε τις αλυσίδες εφοδιασμού σε λειτουργία και υποστηρίζουμε το εμπόριο κρίσιμων ιατρικών ειδών, ανάμεσά τους τεστ, μέσων ατομικής προστασίας και τώρα εμβολίων», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες οργανώσεις αρωγής απεύθυναν έκκληση τον περασμένο μήνα στους ηγέτες των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να χρηματοδοτήσουν σχέδιο με προϋπολογισμό κάπου 20 δισεκ. ευρώ για να διανεμηθούν εμβόλια, τεστ και φάρμακα στις φτωχότερες χώρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ