Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Voria”
“Η υπογεννητικότητα, η γήρανση και η σταδιακή μείωση του πληθυσμού, αποτελούν προβλήματα που πρέπει και μπορεί ν΄αντιμετωπιστούν μόνο στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής με βασικό στόχο την οικονομική ανάπτυξη την πρόοδο και ευημερία της χώρας, με παράλληλες πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη της οικογένειας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.
Και για μας -όπως έχει διαμηνύσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- «η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», καθώς η πρόκληση του δημογραφικού αποτελεί μια από τις επτά προτεραιότητες για την Ελλάδα της επόμενης 20ετίας”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα “Voria”.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Η καθιέρωση του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, υπογραμμίζει και αναδεικνύει το χρέος της Πολιτείας για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας η οποία κατά το Σύνταγμα (άρ. 21, παρ.1,2) αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας μας. Αλλά και την 90χρονη από το 1931, πολύτιμη παρουσία και προσφορά της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, του παλαιότερου φορέα προώθησης των δικαιωμάτων της πολύτεκνης οικογένειας και θεσμικού κοινωνικού εταίρου της Πολιτείας σε θέματα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής. Έρχεται να υπενθυμίσει και τη συγκλονιστική διαπίστωση ότι το δημογραφικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται ν΄αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε. παρατηρείται μείωση κατά 0,4% στον πληθυσμό της Ελλάδας σε σχέση με το 2010. Μείωση του αριθμού των γεννήσεων στο 1,38 το 2018, από 1,5 το 2009, επισημαίνουν τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 35% του ελληνικού πληθυσμού μέχρι το 2050 προβλέπεται να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Και στην ίδια χρονιά -σύμφωνα με άλλες μελέτες- από τα 11 εκατομμύρια ο ελληνικός πληθυσμός θα έχει μειωθεί σε 9 εκατομμύρια.
Η υπογεννητικότητα, η γήρανση και η σταδιακή μείωση του πληθυσμού, αποτελούν προβλήματα που πρέπει και μπορεί ν΄αντιμετωπιστούν μόνο στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής με βασικό στόχο την οικονομική ανάπτυξη την πρόοδο και ευημερία της χώρας, με παράλληλες πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη της οικογένειας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Και για μας -όπως έχει διαμηνύσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- «η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», καθώς η πρόκληση του δημογραφικού αποτελεί μια από τις επτά προτεραιότητες για την Ελλάδα της επόμενης 20ετίας.
Από την πρώτη στιγμή κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας θεσπίζοντας μέτρα, όπως:
– Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών στην οικογένεια.
– Η μείωση του Φ.Π.Α. στα βρεφικά είδη από το 24 στο 13%.
– Η χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται με πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
– Η εξαίρεση των πολυτέκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού.
– Η αύξηση των δικαιούχων voucher ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών.
Εργαζόμαστε, για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν η πολύχρονη οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση της πανδημίας, αλλά και η ενεργειακή κρίση που συνεπάγεται αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Επιδιώκουμε -και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα- την ανάσχεση του brain drain.
Προωθούμε μεταρρυθμίσεις για τον εναρμονισμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, που αποτελεί σημαντική πρόκληση στη σύγχρονη κοινωνία. Εφαρμόζουμε πολιτικές που φέρνουν δυναμική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, ουσιαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Και όλα αυτά απεικονίζονται ήδη σε επίσημα στοιχεία. Χτίζουμε, βήμα βήμα, τις βάσεις για την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε.