Η χρήση της μάσκας, το covid safe ticket και η τηλεργασία ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, η τρέχουσα υποχρέωση της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ιατρικά και μη ιατρικά επαγγέλματα, επεκτείνεται σε μια γενική υποχρέωση χρήσης μάσκας στους ακόλουθους εσωτερικούς χώρους:
– Καταστήματα και εμπορικά κέντρα
– Ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης
– Χώροι προσβάσιμοι στο κοινό σε εταιρείες, δημόσια κτίρια, δικαστικά κτίρια
– Εγκαταστάσεις που προορίζονται για πολιτιστικές, εορταστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφων, μουσείων, ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων, εσωτερικών κέντρων γυμναστικής και αθλητικών κέντρων
– Βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες παιχνιδιών και βιβλιοθήκες πολυμέσων
– Χώροι λατρείας
Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε χώρους όπου χρησιμοποιείται το Covid Safe ticket. Όσον αφορά στις δημόσιες εκδηλώσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβάλλει τη χρήση του Covid Safe Ticket για εκδηλώσεις 200 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 400 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. Κατά τη χρήση του Covid Safe Ticket, αίρεται η υποχρέωση της χρήσης μάσκας.
Οι ομοσπονδιακοί φορείς αναλαμβάνουν να καταστήσουν υποχρεωτική την εφαρμογή του Covid Safe Ticket από την 1η Νοεμβρίου στα κέντρα φιλοξενίας και γυμναστικής της χώρας του Βελγίου. Για το προσωπικό, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τις 29 Οκτωβρίου. Επιπροσθέτως, η τηλεργασία συνιστάται ανεπιφύλακτα εκτός εάν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης των εργασιών της εκάστοτε επιχείρησης. Ο στόχος της επέκτασης της τηλεργασίας θα μειώσει τον αριθμό των επαφών στον χώρο εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι “η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι. Σήμερα έχουν εμβολιαστεί 8,5 εκατομμύρια Βέλγοι. Βλέπουμε ότι ο ιός δυσκολεύεται πολύ περισσότερο να κάνει ζημιά από ό,τι στο δεύτερο κύμα. Αν δεν είχαμε κάνει τα εμβόλια, θα αντιμετωπίζαμε τώρα απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία μας». Τέλος, σημειώνεται ότι οι βελγικές αρχές ζητούν να αποφεύγεται η επαφή των παιδιών με ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ