Κείμενο εκπαιδευτικού για την ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ μετά τη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ
Η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ για το πραξικόπημα στη ΓΣ Προέδρων, αντί να απολογείται, στοιβάζει τα ψέματα και τις ανακρίβειες πάνω στις εσωτερικές αντιφάσεις του κειμένου.
Οι ΣΥΝΕΚ λένε ότι ήθελαν να βγει μια ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που να «ενημερώνει» για τους… κινδύνους του αγώνα. Μα την έβγαλαν, μαζί με ΔΑΚΕ και ΠΕΚ! Είναι η «ενημέρωση» της ΟΛΜΕ που, αξιοσημείωτα, είναι κόπι-πέιστ από το κεντρικό κομμάτι της ανακοίνωσης των ΣΥΝΕΚ. Γιατί δεν την είχαν βγάλει ως –κατάπτυστη και ψευδολόγο- εισήγηση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, ΠΡΙΝ γίνει η νοθευμένη ΓΣ των Προέδρων; Επειδή ακριβώς θα τη συζητούσαν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ και θα κατέρρεε κάθε ψεύδος της. Επειδή θα εκτίθετο δημόσια η απεργοσπαστική συμμαχία ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ.
Γιατί ΠΕΚ-ΔΑΚΕ ψήφισαν εύκολα αυτήν την «θέση» των ΣΥΝΕΚ; Επειδή όλοι αυτοί (αναφέρομαι στις ηγεσίες) έχουν κοινή απεργοσπαστική θέση που στηρίζουν με ψέματα και κινδυνολογία. Και επειδή όλοι αυτοί έχουν πάρει θέση κατά της δημοκρατίας στο συνδικάτο –νόθευσαν το αποτέλεσμα της ΓΣ Προέδρων, έκαναν… ανυπακοή στις αποφάσεις των ΕΛΜΕ, για να σπάσουν το ηθικό όλων των συναδέλφων και την απεργία-αποχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ δεν χρεώνει τίποτα στους προέδρους της ΔΑΚΕ, που άλλωστε έκαναν ότι και κάποιοι δικοί τους πρόεδροι.
Τι λέει λοιπόν αυτή η «ενημέρωση» των ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ/«ΟΛΜΕ»; Ποια είναι τα ψεύδη της;
Χοντρό κινδυνολόγο ψέμα πρώτο: η νόμιμη επαναπροκήρυξη απαιτεί προσωπικό ασφαλείας. Αυτό δεν το είπε ούτε καν η κατά παραγγελία πρωτόδικη απόφαση κατά της ΟΛΜΕ! Βασιλικότεροι του βασιλέως και… «δικαστικότεροι» των δικαστών οι ΣΥΝΕΚ! Ούτε οι εντολοδόχοι δικαστές δεν τόλμησαν τέτοια διατύπωση, επειδή προσωπικό ασφαλείας, μέχρι και κατά τον νόμο Χατζηδάκη, ορίζεται στις περιπτώσεις που απειλείται η ασφάλεια των εγκαταστάσεων! Αλλά με την αποχή εμείς είμαστε παρόντες στα σχολεία κανονικά!
Χοντρό κινδυνολόγο ψέμα δεύτερο: η «νόμιμη επαναπροκήρυξη» απαιτεί να αλλάξουμε αιτήματα για να μην βγει καταχρηστική! Μα ΚΑΝΕΝΑ δικαστήριο δεν την έβγαλε καταχρηστική! Αυτό ήθελε η Κεραμέως και δεν το πέτυχε! Άρα ΔΕΝ χρειάζονται καν άλλα αιτήματα για όποιον θέλει να γίνει «νόμιμη επαναπροκήρυξη». Αν μεθαύριο ένα άλλο δικαστήριο έβγαζε μια επαναπροκηρυγμένη απεργία ως «καταχρηστική», ΤΟΤΕ θα έπρεπε να προχωρήσουμε με όπλο τη μαζικότητά μας κόντρα σε δικαστές και νόμους. Ε, ας πλήρωνε ΤΟΤΕ η ΟΛΜΕ 3000 ευρώ πρόστιμο. Εκατομμύρια ευρώ έχει στα ταμεία της… Οι ΣΥΝΕΚ όμως θέλουν να σταματήσουν την απεργία-αποχή ΣΗΜΕΡΑ, πιο μπροστά και από τους κατά παραγγελία δικαστές της Κεραμέως.
Μεγάλο κινδυνολόγο ψέμα τρίτο: η νόμιμη επαναπροκήρυξη απαιτεί προσωπικό ελάχιστης εργασίας. Αυτό μέχρι και ο νόμος Χατζηδάκη λέει ότι αφορά τη συνέχιση παροχής κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών (από ΝΠΔΔ, εργαζόμενους με σχέση ιδ. δικαίου, ΟΤΑ)… Η αξιολόγηση στην Παιδεία ΔΕΝ είναι τέτοια. Η κατάπτυστη πρωτόδικη απόφαση είχε δεχτεί βέβαια αυτό το «προσωπικό». Αλλά το Εφετείο, όχι ευθέως είναι αλήθεια, αλλά με τεχνική πλαγιότητα, δεν καταδίκασε την ΟΛΜΕ ούτε για το προσωπικό ελάχιστης εργασίας! Που και ΑΝ την καταδίκαζε, δεν θα ήταν «εκτεθειμένο» το… 1/3 των συναδέλφων (ποιοι ακριβώς; σε κληρωτίδα θα έμπαιναν τα ονόματα;), αλλά όλοι και κυρίως το ΔΣ της ΟΛΜΕ! Βασιλικότεροι του βασιλέως, που ό,τι προλαβαίνουν λένε…
Μικρό κινδυνολόγο ψέμα τέταρτο: ο νόμος Χατζηδάκη απαιτεί να πάμε στον ΟΜΕΔ για διάλογο με το υπουργείο. Μα ο διάλογος δεν είναι καινοτομία του νόμου Χατζηδάκη, αλλά απαίτηση προηγούμενων νόμων (ν. 2224/1994). Γι’αυτό την περσινή χρονιά η ΟΛΜΕ είχε προσφύγει στον «διάλογο» και γι’αυτό φέτος ισχυρίστηκε στα δικαστήρια ότι διάλογος έγινε πέρσι –χωρίς ευτυχή κατάληξη φυσικά. Άσχετα που τα κατάπτυστα δικαστήρια δεν δέχτηκαν το επιχείρημα, ωστόσο τεχνικά είναι εύκολο και γρήγορο να γίνει πρόσκληση σε διάλογο και να επαναπροκηρυχθεί η απεργία νόμιμα. Χωρίς καν εντωμεταξύ η ΟΛΜΕ (αν δεν θέλει να προδώσει τον αγώνα και να αποσυσπειρώσει) να πρέπει να πει ρητά στους συναδέλφους να πάψουν την αποχή. Με τον τρόπο που τη συνεχίζουν ήδη πολλές ΕΛΜΕ, κόντρα και στην προδοσία της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ -και με πολλούς άλλους τρόπους.
Τέτοια ανόητα ψέματα, δέχτηκαν ΔΑΚΕ-ΠΕΚ-ΣΥΝΕΚ να φτάσουν στον κλάδο μέσω ΟΛΜΕ.
Τέτοια ψέματα, πολύ σωστά δεν δέχτηκαν Παρεμβάσεις-ΠΑΜΕ να φτάσουν στον κλάδο μέσω ΟΛΜΕ.
Καθόλου τυχαία οι ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ, όχι μόνο δεν έστειλαν πολιτική-συνδικαλιστική εισήγηση της ΟΛΜΕ στις ΓΣ, όχι μόνο δεν είχαν δική τους τέτοια εισήγηση στις ΓΣ, αλλά δεν επέτρεψαν ούτε νομική εισήγηση να υπάρξει. Επειδή τέτοια ψέματα, ούτε η νομική σύμβουλος της ΟΛΜΕ θα έλεγε ΑΝ η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ της ζητούσε να κάνει νομική εισήγηση. Μπορεί η νομική σύμβουλος να πληρώνεται από την ΟΛΜΕ, αλλά είναι και επαγγελματίας που έχει κι άλλες δουλειές, ώστε δεν θα διακύβευε το κύρος της για να διασπείρει νομικά ψέματα για χάρη κάποιων κυβερνητικών συνδικαλιστών.
Είναι τόσο αισχρή η συμπεριφορά αυτών των παρατάξεων, δήθεν επικαλούμενων τον νόμο, που ενώ η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσ/νικης, προνοώντας, κατέθεσε στη ΓΣ των Προέδρων γραπτή εξώδικη πρόταση (σύμφωνη με την απόφαση του Εφετείου) για νόμιμη επαναπροκήρυξη της απεργίας, συνταγμένη από δικηγόρο νωρίτερα, το Προεδρείο της ΟΛΜΕ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ αυτή να συζητηθεί. Χωρίς το ίδιο να έχει επεξεργαστεί νομική αντιπρόταση, όπως είπαμε. Τη στιγμή που το Εφετείο είχε κλείσει το μάτι στη νόμιμη συνέχιση της απεργίας, μη βγάζοντάς την καταχρηστική, αντίθετα με ό,τι ήθελε η Κεραμέως. Την απογοήτευση της τελευταίας έσπευσαν και οι ΣΥΝΕΚ να ανακουφίσουν με το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού με τη ΔΑΚΕ.
Οι ΣΥΝΕΚ φάσκουν και αντιφάσκουν, όταν παραδέχονται ότι οι ΓΣ της Α’Πέλλας και του Ηρακλείου, με δικούς τους προέδρους-απεσταλμένους στην ΓΣ Προέδρων, είχαν απόφαση για νόμιμη επαναπροκήρυξη της αποχής. Αλλά αυτοί οι πρόεδροι ούτε τη νόμιμη ψήφισαν τελικά! Καταψήφισαν την τελική συνδιαμορφωτική πρόταση που έλεγε για συνέχεια με κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό μέσο (ρητά και την «επαναπροκήρυξη»), αυτήν που συνέθετε τις περισσότερες αποφάσεις ΕΛΜΕ. Οπότε οι ΣΥΝΕΚ αρχίζουν να λένε ότι δεν υπήρχε «πραγματικά» νόμιμη επαναπροκήρυξη. Και «πραγματικό» είναι ό,τι ορίζουν αυτές ως ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ και όχι οι ΓΣ και ο κλάδος…
Μας λένε δηλαδή ότι αυτές οι δυο ΕΛΜΕ – και πολλές άλλες- ψήφισαν δήθεν παράλογη «νόμιμη επαναπροκήρυξη», ότι δήθεν δεν υπάρχει «νόμιμη επαναπροκήρυξη» για όλους τους απεργούς! Όπως «εξηγήθηκε» (καλό αστείο!) επί τόπου, από ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ! Ακόμη κι έτσι να ήταν, οι πρόεδροι ήταν υποχρεωμένοι να ψηφίσουν Ο,ΤΙ τους διέταξαν οι ΕΛΜΕ, ασχέτως αν η δική τους… μεγάλη ευφυία το κρίνει «παράλογο». Άλλως, έπρεπε να παραιτηθούν. Δεν μπορεί καθένας εκπρόσωπος να κάνει ό,τι του καπνίσει, με το … επιχείρημα ότι την απόφαση μιας ΓΣ την κρίνει (αυτός, ατομικά και παραταξιακά) σαν παράλογη… Ακριβώς τότε εκπροσωπεί τον εαυτό του και όχι μια ΕΛΜΕ.
Για κάτι τέτοιες «περιπτώσεις» προέδρων, ήταν που σωστά διαμορφώθηκαν αυτοστιγμεί και κατατέθηκαν (όπως συχνά γίνεται, ειδικά όταν η ΟΛΜΕ δεν έχει στείλει συγκεκριμένη εισήγηση) ΠΟΛΛΕΣ προτάσεις προς ψήφιση. Είναι γελοίο να επικρίνεται κάποιος που ενώ η ΓΣ της ΕΛΜΕ του αποφάσισε για «συνέχιση», αυτός πολύ σωστά ψήφισε ΚΑΘΕ εκδοχή πρότασης που κατέληγε σε «συνέχιση» της αποχής. Είναι γελοίο το λογοπαίγνιο με τις λέξεις «συνέχιση» και «επαναπροκήρυξη» που προφασίζονταν διάφοροι οι πρόεδροι της ΔΑΚΕ και των ΣΥΝΕΚ για να μην ψηφίσουν και να μην πάρει 66,7% καμία πρόταση. Οι ΣΥΝΕΚ ποια ακριβώς κριτική ασκούν στους ΔΑΚίτες προέδρους;
Στην ανακοίνωσή τους, καμία βέβαια. Όταν ψηφίζει για «επαναπροκήρυξη», εννοείται ότι αυτό είναι μια νομότυπη μορφή «συνέχισης» και όχι… «διακοπής» της απεργίας. Όταν ψηφίζει κανείς «συνέχιση», ε τότε η «επαναπροκήρυξη» είναι ο πιο εύκολος τρόπος (αφού είναι ο νόμιμος) για τη «συνέχιση», άρα επίσης καλύπτει τη γενικόλογη συνέχιση. Δεν υπήρχε καμία ΕΛΜΕ που να έλεγε «συνέχιση» μόνο με παράνομο τρόπο, ούτε καμία που να έλεγε για νόμιμη επαναπροκήρυξη επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η απεργία να μην… συνεχιστεί. Το κωμικοτραγικό είναι ότι υπήρξαν πρόεδροι που ενώ στις αποφάσεις των ΕΛΜΕ τους υπήρχαν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ «λεξούλες», αυτοί δεν ήθελαν να ψηφίσουν ΤΙΠΟΤΑ.
Κάποιοι λέγοντας και ψέματα για τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ τους! Το κωμικοτραγικό είναι ότι ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ μοίρασαν την προδοσία μεταξύ τους έτσι ώστε υπήρξαν ΕΛΜΕ (π.χ. Ημαθίας) όπου ψήφιζαν η ΔΑΚΕ «λευκό» και οι ΣΥΝΕΚ «κατά»… Βασιλικότεροι του βασιλέως…
Οι παρατάξεις αυτές απλά δεν ήθελαν κανενός είδους συνέχεια της αποχής, ούτε νόμιμη (η επαναπροκήρυξη που μπορούσε να γίνει, έστω για ένα διάστημα) ούτε παράνομη… Και προσπαθούν να καπελώσουν τον κλάδο με την απεργοσπασία τους…
Καταλήγοντας, οι ΣΥΝΕΚ φάσκουν και να αντιφάσκουν λέγοντας ότι δεν γίνεται ή δεν πρέπει να γίνει νόμιμη αποχή (για να μην σεβαστούμε τον νόμο Χατζηδάκη), αλλά και ότι είναι ενάντιες στο να γίνει παράνομη αποχή λόγω «συνεπειών»! Ούτε νόμιμη, ούτε παράνομη! Άλλα έλεγαν όμως πριν είκοσι μέρες! Ίσως πίστευαν ότι ο κλάδος δεν θα συμμετείχε μαζικά, με τον ίδιο τρόπο που ο Τσίπρας πίστευε το 2015 ότι ο λαός θα ψηφίσει ΝΑΙ στα Μνημόνια… Ίσως πόνταραν στην κήρυξη της απεργίας ως «καταχρηστικής» από το Εφετείο… Πάντως τώρα οι ΣΥΝΕΚ απλά επιχειρηματολογούν με ψεύδη να σπάσει η απεργία-αποχή, ενώ μέχρι και τα δικαστήρια μας αφήνουν παράθυρο για το αντίθετο! Βασιλικότεροι του βασιλέως!
Ενώ ο κλάδος πλειοψηφικά έχει αψηφήσει ως τώρα όλων των ειδών τις πειθαρχικές απειλές. Ενώ έχει συμμετάσχει σε μια προφανώς παράνομη 24ωρη απεργία (αφού δεν σεβάστηκε ΚΑΜΙΑ από τις διατυπώσεις του ν.Χατζηδάκη) χωρίς συνέπειες, την μεγαλύτερη εδώ και οχτώ χρόνια! Ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές παράνομες διαδηλώσεις (αφού ΚΑΜΙΑ δεν σεβάστηκε ΚΑΜΙΑ από τις διατυπώσεις του ν.Χρυσοχοΐδη)! Προφανώς, τους απεργοσπάστες συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ, τους ενοχλεί η… ατιμωρησία που απολαμβάνει ένα κίνημα όταν είναι ΜΑΖΙΚΟ.
Γι’αυτό η ΔΑΚΕ, στην τοποθέτησή της ως παράταξη στη ΓΣ των Προέδρων, εξέφρασε την… αγανάκτησή της που οι εκπ/κοι δεν έχουμε τιμωρηθεί ως τώρα για την απεργία-αποχή ούτε από την κάμερα στις τάξεις, ούτε από την τηλεκπαίδευση στις καταλήψεις, ούτε από την ψευτοαξιολόγηση, ούτε από την κατάθεση βαθμολογίας στα περσινά τετράμηνα… (Να χαίρονται τους συμμάχους τους στις ΣΥΝΕΚ… Άντε και συγκυβέρνηση!) Γι’αυτό και όλοι οι υπόλοιποι λέμε ότι ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ η μαζικότητα μας προστατεύει όλους από πειθαρχικές συνέπειες.
Άλλωστε, τι προτείνουν οι ΣΥΝΕΚ; «Ό,τι η ΔΟΕ», λένε. Μα στη ΔΟΕ, ΔΕΝ έγιναν καν ΓΣ όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων (δεν το απαιτεί το καταστατικό τους), οπότε η πρόταση της ΔΟΕ είναι πρόταση βασικά των ίδιων παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) που έχουν πλειοψηφία στο… ΔΣ της. Το ότι ένα μέλος αριστερής παράταξης (Παρεμβάσεων) έκανε μέγα λάθος να στηρίξει αυτήν την πρόταση που θα περνούσε ούτως ή άλλως, δεν δικαιώνει σε τίποτα τους συστηματικούς απεργοσπάστες. Πρόκειται για αστεία όσο και επικίνδυνη πρόταση. Να σταματήσουμε την αξιολόγηση συμμετέχοντας και βάζοντας όλοι άριστα σε όλα…
Λες και είναι ηλίθιοι οι εκπ/κοι σε ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο κλπ κλπ, που δεν το… σκέφτηκαν αυτό, έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει αξιολόγηση όλα αυτά τα χρόνια και μας στέλνουν συγχαρητήρια για τις απεργίες μας… Μα η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπ/κων ΔΕΝ θα βασιστεί κυρίως στα «άριστα» των Συλλόγων. Θα βασιστεί στις εξετάσεις των παιδιών (από Στ’ Δημοτικού…) και στην αξιολόγηση διορισμένων δ/ντων, συμβούλων-επιθεωρητών και θεσμών του υπουργείου, με θέματα υπουργείου, με κριτήρια υπουργείου και με ντιρεκτίβες υπουργείου για το πόσα και πόσοι πρέπει να «κόβονται». Από εκεί και πέρα, ό,τι «άριστα» βάλει κανείς (που σιγά μην τηρηθεί ενιαία στάση σε αυτό μετά από προδοσία της συλλογικής αποχής) θα στραφεί μέχρι και εναντίον του…
Αν είναι όλα «άριστα», τότε γιατί έβαλε μέτρια ο αξιολογητής, γιατί οι μαθητές σου έγραψαν χάλια στην Τράπεζα Θεμάτων, γιατί απέτυχαν στην PISA της Στ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου; Πάρε λοιπόν και ένα «ανεπαρκής» για πλημμελή άσκηση αυτοαξιολογητικών καθηκόντων… Και ούτω καθεξής. Από τη στιγμή που ο κλάδος δώσει συναίνεση σε μια στημένη διαδικασία-σφαγείο, θα παίζει ήδη με πολύ χειρότερους όρους ΚΑΙ απέναντι σε πειθαρχικές ποινές και αυθαιρεσίες.
Ξέρουμε την διεθνή πείρα. Π.χ. στις ΗΠΑ, 70% των δημόσιων σχολείων «αξιολογούνται» ως ανεπαρκή, κάποια έχουν κλείσει και έτσι μέσα σε 20 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολιτειακές νομοθεσίες που «αναγκαστικά» επιτρέπουν τάξεις χωρίς άνω όριο μαθητών (π.χ. Βιρτζίνια) και άλλες που επιτρέπουν… σαράντα έξι άτομα ανά τάξη στο δημοτικό (π.χ. Καλιφόρνια) και πενήντα σε λυκειακές τάξεις (π.χ. Ν.Υόρκη)!
Όσο για τις απειλές «ποινικών κυρώσεων» που αφήνουν αόριστα να αιωρούνται οι ΣΥΝΕΚ, τι να πει κανείς; Ποιες είναι αυτές άραγε και σε ποιους απευθύνονται; Φοβούνται ότι οι δικαστές θα διατάξουν την προσωποκράτηση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ αν κηρύξουν ή συνεχίσουν «παρανόμως» μια απεργία; Ας το τολμήσουν και θα γίνει βατερλό για την κυβέρνηση, θρίαμβος και ηρωοποίηση για της ηγεσία της ΟΛΜΕ… Αλλά αν τελοσπάντων ο κλάδος αποφασίζει να προχωρήσει, προφανώς όσοι συνδικαλιστές δεν αντέχουν και ταυτόχρονα δεν θέλουν να υιοθετήσουν χουντικές, πραξικοπηματικές τακτικές, θα πρέπει το λιγότερο να παραιτηθούν και να αντικατασταθούν με ικανότερους… Αλλά οι ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ δεν ενδιαφέρονται για τις -απίθανες- ποινικές συνέπειες… Ενδιαφέρονται να σπάσει η απεργία-αποχή με κάθε τρόπο.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι ΣΥΝΕΚ ό,τι προλαβαίνουν γράφουν. Η αλήθεια είναι μία, τα ψέματα μπορούν να είναι άπειρα και δεν έχεις πάντα χρόνο να απαντήσεις σε όλα… Ρίξε λάσπη ή φόβο κι όλο και κάτι θα μείνει. Ε, όχι. Άπαξ και καταλάβει κανείς την απάτη, γλιτώνει δυνάμεις αν απλώς κλείσει τα αυτιά στους Εφιάλτες. Και συνεχίσει τον αγώνα όπως θέλει η πλειοψηφία του κλάδου και όπως ήδη σαράντα ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ προσπαθούν να υλοποιήσουν στην πράξη. Ένας δίπλα στον άλλο, δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε καν νόμους και δικαστές. Ίσα-ίσα. Οι δικαστές μπορεί να τύχει και να μας φοβηθούν, όπως και έκανε το Μονομελές Εφετείο, ακυρώνοντας τις προθέσεις της τηλε-υπουργού.
Συμπέρασμα:
Υπάρχουν κατά βάση δυο γραμμές. Η μια (ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ) λέει όχι απεργία-αποχή, ούτε παράνομα, ούτε νόμιμα. Δεν θέλουμε να νικήσει η απεργία, επειδή είμαστε ή θα είμαστε κυβέρνηση που θα περάσει αντίστοιχη αξιολόγηση. Αλίμονο αν ο κλάδος και οι εργαζόμενοι γενικά, καταλάβουν τη δύναμή τους, καταλάβουν ότι μπορούν να σταματάνε κάθε αντιλαϊκό νόμο…
Η άλλη της, μέχρι σήμερα, πλειοψηφίας του κλάδου (και ποικίλων αριστερών παρατάξεων), στηρίζει την συνέχιση της αποτελεσματικής και μαζικής αποχής με κάθε πρόσφορο μέσο. Για όσο υπάρχουν νομικά παράθυρα, τότε και με αυτά. Επειδή αυτά γρήγορα θα εκλείψουν (με κάποιο… επόμενο δικαστήριο;), τότε με όπλο την πολυδοκιμασμένη μαζικότητα. Τα πειθαρχικά που μπορεί να φαντασιωθεί η Κεραμέως θα της γύριζαν μπούμερανγκ αν τα εφάρμοζε, αλλά όπως και να’χει θα τα αντιμετωπίζαμε συλλογικά, όπως μέχρι τώρα.
Και πάντα θα υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι συναδέλφων που θα έμεναν στον αγώνα μπλοκάροντας την ψευτοαξιολόγηση, κάθε μέρα θυμώνοντας πιο πολύ με τις μεθοδεύσεις δικαστών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, κάθε μέρα εμπνέοντας και άλλους… Αλλά το να υπερβάλουμε τους κινδύνους, να τρομοκρατούμε, να ζητάμε… περισσότερη πυγμή από το Υπουργείο και από πάνω να παραβιάζουμε τις αποφάσεις των ΓΣ με το έτσι θέλω, ε, αυτό ταιριάζει μόνο στην ανίερη συμμαχία ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ…
Γι’ αυτό η βάση του κλάδου πρέπει να παρέμβει. Στις ΓΣ των αδικημένων ΕΛΜΕ, να αποφασίσει διαγραφή των ανάξιων προέδρων. Σε όλες τις ΓΣ να ζητηθεί παραίτηση του Προεδρείου της ΟΛΜΕ που συντόνισε το πραξικόπημα, συνέχιση της αποχής με κάθε τρόπο και νέα ΓΣ Προέδρων. Ειδάλλως, η επίθεση του Υπουργείου θα αποθρασυνθεί. Ήδη αυτό γίνεται, με τις μεθοδεύσεις κατάργησης εκατοντάδων, τμημάτων, (αλλά και σχολείων στην Κρήτη), με τις «φήμες» για νέες καταργήσεις μαθημάτων από το Λύκειο και υπεύθυνων εργαστηρίων από την Τεχνική, κοκ… Όπως είχε γίνει και μετά την προδοσία του 2013… Δεν θα το επιτρέψουμε!
Βασίλης Μορέλλας, Εκπαιδευτικός 21-10-2021