Στη Βουλή φέρνει ο Τάσος Μπαρτζώκας το ζήτημα της οικονομικής υποστήριξης των επιχειρήσεων ενόψει των ενεργειακών ανατιμήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη που προκύπτουν χωρίς να πληγεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Όπως τονίζει στην Ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά από την Κυβέρνηση, με ενέργειες που θα στηρίξουν όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα- νοικοκυριά, αλλά και το βασικό παραγωγικό κρίκο της οικονομίας, τις επιχειρήσεις.
Ο Τάσος Μπαρτζώκας επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης στο κύμα ακρίβειας σε ρεύμα και σε φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι αδήριτη ανάγκη να συμπληρωθούν και από μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Επί της θέσης αυτής, βασικό επιχείρημα συνιστά γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας επιδρά καθοριστικά στο ΑΕΠ, κατά συνέπεια οποιαδήποτε διακύμανση της τιμής της προς τα πάνω, είτε αυξάνει την τιμή των προϊόντων είτε δυσχεραίνει την οικονομική δυνατότητα των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο Βουλευτής προτείνει το σχεδιασμό ενός προγράμματος επιδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της οποίας θα μπορέσουν να απορροφήσουν την ενεργειακή ανατίμηση. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, και η αύξηση της τιμής του ρεύματος-φυσικού αερίου δε θα μετακυλήσει στα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και δε θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι επιχειρήσεις από την προσωρινή ενεργειακή κρίση.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Θέμα: Ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων προς αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Το επίκαιρο και επίμαχο ζήτημα του δημόσιου διαλόγου εστιάζει στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και στο κύμα των ανατιμήσεων που αναπόφευκτα αυτό επιφέρει.
Εν γένει, λόγω των εξωγενών αιτιών που προκαλούν την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, υφίσταται η εκτίμηση ότι το κύμα αυτό θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα.
Μολονότι για άλλη μια φορά τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξαν άμεσα, με εξαγγελίες προς άμεση υλοποίηση για στήριξη των φυσικών προσώπων, σχετικά με αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση του εύρους των δικαιούχων του, αλλά και για επιδότηση για το σύνολο του πληθυσμού αναφορικά με τις πρώτες 300 Kwh (30 ευρώ/ Μwh) υπάρχει η διάχυτη ανησυχία στους πολίτες και κυρίως, στις επιχειρήσεις.
Δεξαμενές σκέψεις και φορείς (πχ ΙΟΒΕ) εκφράζουν την πρόδρομη εκτίμηση ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί σημαντικά, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Συμπεραίνουν ότι, καθώς η συμμετοχή της ενέργειας στο ΑΕΠ είναι σημαντική, αναπόφευκτα οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα θα μετακυλήσουν στα καταναλωτικά, με αποτέλεσμα να πληγεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Κατ’ επέκτασιν, είναι αδήριτη ανάγκη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών να συνοδευθεί και από στοχευμένες ενέργειες στήριξης των επιχειρήσεων.
Ήδη, σε επίπεδο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δρομολογηθεί πολιτικές ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας και να μην διακινδυνεύσει είτε η μετακύληση της αύξησης στο προϊόν είτε η αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων προς τις οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Υφίσταται εντός του άμεσου κυβερνητικού σχεδιασμού η προοπτική ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταπεξέρθουν στην ανατίμηση του ενεργειακού κόστους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αναστάσιος Μπαρτζώκας
ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία