ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: «Η “Χάρτα” του Ρήγα Φεραίου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κεντρικής Μακεδονίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:  Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ:        «Η “Χάρτα” του Ρήγα Φεραίου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της

Κεντρικής Μακεδονίας»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ημαθίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, στον πολυχώρο του Εθνογραφικού Κέντρου «Γιώργη Μελίκη», στη Μελίκη της Ημαθίας παρουσιάζεται Έκθεση με θέμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΡΗΓΑΣ – Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ 1797. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΤΥΠΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 1750-1830». Η «Χάρτα» με πλήθος μυθολογικών και ιστορικών αναφορών και τοπωνυμίων, τυπωμένη το 1797 στην Βιέννη, αποτελείται από 12 φύλλα, τα οποία, ενωμένα, συνθέτουν το επαναστατικό όραμα του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798).

Στην έκθεση θα εκτεθούν το Μονόφυλλο του Ρήγα για τον Αλέξανδρο και η ιστορία του, έκδοση του 1797, δια χειρός Ρήγα Φεραίου, καθώς επίσης και Παλαίτυπα – Βιβλία, σύγχρονα της Χάρτας, τυπωμένα από το 1750 ως το 1830, στην Βιέννη και στην Βενετία. Ως γνωστόν, ο Ρήγας Φεραίος, με το μνημειώδες διαφωτιστικό του έργο, υπήρξε πρόδρομος και πολυσήμαντος πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, το οποίο ανέπτυξε την ενσυνείδηση στους Έλληνες για την ιστορική συνέχειά τους και κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν πολιτικό χάρτη για τις ανάγκες του νέου κράτους που οραματιζόταν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την προτροπή προς τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, είτε δια εγκυκλίου σας, είτε δια όποιων άλλων πρόσφορων μέσων, να συμπεριληφθεί η ως άνω αναφερόμενη έκθεση, του Εθνογραφικού Κέντρου της Μελίκης, της Ημαθίας, στην λίστα των προτεινόμενων διδακτικών επισκέψεων, αφού θέσετε την παραπάνω έκθεση υπό την αιγίδα του Υπουργείου σας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Προηγούμενο άρθροΠληροφορίες δράσεων και εκδηλώσεων Οκτωβρίου, υπό την Αιγίδα ή με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Επόμενο άρθροΚΙΝ.ΑΛ: “Χωρίς αντίκρισμα για τους πολλούς η προβλεπόμενη ανάπτυξη του προσχεδίου Προϋπολογισμού”