Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Προφανώς, δεν βλέπουμε κάτι καινούργιο, δεν βλέπουμε κάτι που να μας αιφνιδιάζει. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά ή σε επώδυνα διλήμματα.
Έχουμε ξεκάθαρες παραμέτρους. H εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Έχουμε εκπέμψει πάρα πολύ καθαρά αυτά τα μηνύματα παντού, διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους συμμάχους μας, στους μεγάλους παίκτες της περιοχής, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ.
Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας που πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν υπήρξε κάποιο αίτημα για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Από κανέναν δίαυλο δεν υπήρξε. Ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών. Υπήρξε αυτή η αποστροφή της δήλωσης, του Τούρκου Προέδρου, όταν έφευγε από την Άγκυρα. Ήταν απολύτως σαφές ότι δεν συνέπιπτε το πρόγραμμα του κ. Erdogan και του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.
Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά σε κάθε περίπτωση, εμείς παρακολουθούμε και είμαστε έτοιμοι, αναλόγως.
Για τις διερευνητικές επαφές το Υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα προβεί στις ανακοινώσεις και στην ανάλυση των κινήσεων που θ’ ακολουθήσουν.
Δεν βλέπουμε κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό, σε σχέση με τις αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου στη διεθνή σκηνή κι εδώ στη γειτονιά μας το προηγούμενο διάστημα. Όλες οι κινήσεις που κάνει, οι αντιδράσεις που βγάζει, η ρητορική που αναπτύσσει, προφανώς και έχουν τη δική τους αντανάκλαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη ν’ αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα. Στη διπλωματία, σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει, για ν’ αναδείξουμε ακόμα μια φορά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη αποτελεσματικότητα και επάρκεια, με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα.
Αυτό που έχει δείξει η ιστορία με την Τουρκία και με τις αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου είναι ότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι για να παίρνουμε έγκαιρα τα μηνύματα, να τ’ αναλύουμε και να τα αξιολογούμε σωστά. Έτοιμη η διπλωματία μας σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και την παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών στον κόσμο. Αυτό έκανε ο κ. Δένδιας, αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός χθες στη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.
Για τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες μας, είμαστε στο καλύτερο σημείο απ’ ό,τι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η νέα αμυντική συμφωνία με τις Η.Π.Α.. Πέρα, όμως, από τις Η.Π.Α., υπάρχει πολύ καλή σχέση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με άλλες ισχυρές χώρες. Οι έρευνες που γίνονται από γαλλικό ερευνητικό, γίνονται για λογαριασμό της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η σχέση μας με την Αίγυπτο, με τις αραβικές χώρες, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκηνής, αλλά και με τους παίκτες της γειτονιάς μας -γιατί κι αυτό έχει τη σημασία του- βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.
Για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν εκεί. Νομίζω πως ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. Και όλοι καταλάβαμε. Ήταν πάρα πολύ καθαρά τα μηνύματα. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μία διευκρινιστική δήλωση, που νομίζω ότι ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν.
Το να είσαι, τώρα, με τον Αρχηγό ενός Κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση, θα μπορούσε και να αποφευχθεί.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, δεν μπορεί παρά να είναι στην ίδια πλευρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία, παρά τα όσα ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Επειδή το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού άλλαξε, δεν ξέρω αν θα πάει στο «Ground Zero». Κατά πάσα πιθανότητα, δεν το επιτρέπει το πρόγραμμά του να το επισκεφθεί, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.
Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.
Δεν το γνωρίζω σε αυτή τη φάση. Νομίζω ότι υπάρχει, πάντως, αμοιβαίο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές. Οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α. βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται, όχι μόνο από τις σχέσεις πολιτικών παραγόντων, αλλά γενικότερα από το κλίμα που υπάρχει σε μια σειρά θέματα οικονομικά, αμυντικά.
Για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
Ακόμη και τοπικά, αν χρειαστεί κάπου να πάμε σε lockdown, αυτό θα έχει τα χαρακτηριστικά περιπτώσεων που είδαμε και το καλοκαίρι, με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα παρακολουθούμε κρίσιμα μεγέθη σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων. Είναι πραγματικότητα ότι στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως, υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επισκέφτηκε τη Βόρεια Ελλάδα όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να δούμε τι γίνεται και να συνεννοηθούμε και με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς, για να παρακινήσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Παρακολουθούμε, βλέπουμε κι ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε.
Για την δια ζώσης εκπαίδευση σε σχολεία και Πανεπιστήμια
Τα κρούσματα στους ανήλικους, στις ηλικίες από 4-18 ετών, είχαν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν από το προηγούμενο διάστημα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στον ΕΟΔΥ. Τον Δεκαπενταύγουστο, που ήταν κλειστά τα σχολεία -που αντικειμενικά γίνονταν λιγότερα τεστ- τα κρούσματα στους ανήλικους ήταν περισσότερα απ’ αυτά που είχαμε τις δύο εβδομάδες που άνοιξαν τα σχολεία. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δηλαδή, τις δύο πρώτες εβδομάδες των σχολείων, τα κρούσματα στα παιδιά είναι λιγότερα απ’ αυτά που είχαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που τα σχολεία ήταν κλειστά και τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα.
Το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε ένα μελετημένο πλαίσιο που το Υπουργείο Παιδείας κατάρτισε με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Έχουμε το εμβόλιο, το οποίο είναι το εργαλείο και το μέσο για να είμαστε θωρακισμένοι. Έχουμε το πολύ συχνό τεστινγκ, το οποίο προφυλάσσει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και γενικότερα. Έχουμε επίσης τα υγειονομικά μέτρα όπως την χρήση μάσκας, τις αποστάσεις μέσα στις αίθουσες, στο προαύλιο κ.ο.κ.. Αυτό είναι που και διεθνώς, με βάση έρευνες, φαίνεται ότι αποτελεί το ασφαλέστερο εργαλείο για να εξακολουθεί η δια ζώσης εκπαίδευση.
Κλείναμε τα τμήματα και τα σχολεία, πολύ νωρίτερα την περασμένη περίοδο, επειδή δεν είχαμε τους εμβολιασμούς. Τώρα, έχουμε το όπλο και το προνόμιο ότι 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχει μια προστασία, δηλαδή, ότι στο σπίτι, δεν θα μεταδοθεί η ασθένεια και σε πιο ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Όσο η πανδημία έχει μια δυναμική, οφείλεις να την παρακολουθείς. Από την άλλη, αν θες δια ζώσης εκπαίδευση, που νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε, και στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, αυτό πρέπει να βασίζεται σε ένα πλαίσιο.
Τα Πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν κανονικά. Κατά τη δική μας άποψη είναι αδιανόητο να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Υπάρχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, υπάρχει το πλαίσιο των μέτρων, υπάρχει η δυνατότητα για εμβολιαστικά κέντρα ακόμα και έξω από τα Πανεπιστήμια.
Νομίζω ότι δεν θα δημιουργηθεί στους φοιτητές καμία εστία έντασης. Εστία έντασης θα δημιουργηθεί με τους φοιτητές αν δεν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία των παιδιών να πάνε. Υπάρχουν φοιτητές που για δύο χρόνια δεν έχουν δει αμφιθέατρο, δεν έχουν δει εργαστήριο.
Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας
Η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που πάντα υπάρχει. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Έχουμε ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι στο επόμενο διάστημα, προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή του πλαισίου, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί, για να λειτουργούμε τη ζωή μας στην πληρότητά της. Στο πλαίσιο αυτό, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, πρέπει να προσέρχεται στη δουλειά του με τεστ. Κάθε πλαίσιο για να τηρείται πρέπει να έχει και κάποιες κυρώσεις, πρέπει να έχει και κάποιες συνέπειες. Το εμβόλιο είναι εκεί, μπορούμε όλοι να πάμε να το κάνουμε.
Για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η Δ.Ε.Η. είναι εθνική υπόθεση. Κι επειδή ακριβώς είναι εθνική υπόθεση, οφείλεις να την θωρακίσεις και να την αναπτύξεις με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική προς όφελος και της εταιρείας και των καταναλωτών. Η Δ.Ε.Η. θα μπορέσει να αντλήσει μαζί και με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, περί τα 2,5 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψουν να κάνει πολλά πράγματα.
Το δημόσιο θα κρατήσει το 34%, θα κρατήσει το δικαίωμα ισχυρής μειοψηφίας και του management, με τον ρόλο που θα έχει με ισχυρά δικαιώματα και στη διοίκηση και στην διαμόρφωση πολιτικής. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί τα γράφει και η «Αυγή» τα λέει και «Η Εφημερίδα των Συντακτών». Όλα αυτά η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τα είχε εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο, για να πουληθούν και να πάνε τα λεφτά στο χρέος. Δηλαδή, αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να επενδύσει η Δ.Ε.Η. στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να γίνει πιο ανταγωνιστική. Ο πολίτης μακροπρόθεσμα θα έχει όφελος διότι θα μπορεί η Δ.Ε.Η. να παράγει φθηνότερο ρεύμα, άρα να μην είναι ευάλωτος στις αυξήσεις που δεν οφείλονται στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε πετρέλαιο, ούτε όγκους αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, τουλάχιστον ακόμα. Τι έχει; Έχει ήλιο και αέρα. Εάν, λοιπόν, δεν επενδύσεις σ’ αυτό -κι αυτό χρειάζεται χρήματα- αν δεν κάνεις διείσδυση στα Βαλκάνια, αν δεν περιορίσεις την εξάρτησή σου στην αγορά ενέργειας από το εξωτερικό, πώς θα είναι θωρακισμένος ο καταναλωτής και η αγορά; Αυτά όλα θέλουν λεφτά και επενδύσεις.