Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) στην ειδική έκδοση του MyPortal για την 85η ΔΕΘ
“H δρομολόγηση σειράς έργων προαναγγέλλουν μια νέα προοπτική για ολόκληρη τη χώρα. Ιδίως, μάλιστα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη”, τονίζει σε άρθρο του, στην πανηγυρική έντυπη έκδοση του MyPortal για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με θέμα “Νέα προοπτική για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Θράκη”, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:
“Είμαστε, και πάλι, αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις. Και δεν έχουμε περιθώρια χρόνου, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Επείγει, πρώτ΄απ΄όλα η αρωγή στους συμπολίτες μας που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται και τις δουλειές τους να σβήνουν στην πύρινη επίθεση. Και η οχύρωση για να μην περάσουμε από τις φωτιές στις πλημμύρες. Και η άμεση έναρξη των αναγκαίων παρεμβάσεων για την αναδόμηση των περιοχών που χτυπήθηκαν. Και για όλα αυτά βάλαμε μπρος τις μηχανές, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους και επισπεύδοντας τις διαδικασίες.
Είμαστε, ταυτόχρονα, αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα της πανδημίας -το κύμα των ανεμβολίαστων- και είναι προφανές πως όσοι εξακολουθούν να διστάζουν είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν. Και θα πιεστεί ξανά το σύστημα υγείας και -δυστυχώς- θα επέλθουν νέες ανθρώπινες απώλειες. Κι αυτό θα ‘ναι παντελώς άδικο, καθώς έχουμε τώρα τη λύση και κανείς από όσους την αρνούνται δεν θα είναι άμοιρος ευθυνών. Η οικονομία δεν μπορεί να ξανακλείσει και οι εμβολιασμένοι δεν μπορεί να υποστούν τους περιορισμούς που ενδεχομένως να επιβάλλει η ανάγκη προστασίας των ανεμβολίαστων.
Είμαστε, ταυτόχρονα, μπροστά στην επανεκκίνηση της οικονομίας που μπορεί να πάρει δυναμικούς ρυθμούς και να χαράξει ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μήνυμα που εκπέμπουν όλοι οι πρόδρομοι δείκτες και όλες οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών: Ότι η απελευθέρωση της οικονομίας θα σημάνει την εκτίναξη της σε μια πορεία δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Για πρώτη, άλλωστε, φορά -χάρη στις επίμονες προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης- η χώρα μας έχει διασφαλίσει για τα επόμενα εφτά χρόνια κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα εβδομήντα δισ. ευρώ Και άρχισε ήδη η εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το νέο ΕΣΠΑ είναι το πρώτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμμαχός μας στην πορεία αυτή, είναι η άυλη δύναμη της εμπιστοσύνης που κατέκτησε η χώρα μας χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε και προωθεί η Κυβέρνηση. Ιδίως, μάλιστα, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Και το γεγονός ότι κρατήθηκε όρθιος ο παραγωγικός ιστός με μέτρα 41 δισ. ευρώ που διέθεσε η Κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων.
Και το άλμα που πετύχαμε στο ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Και η στρατηγική επιλογή να κινηθούμε με βασικούς άξονες την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση. Και η δρομολόγηση σειράς έργων που προαναγγέλλουν μια νέα προοπτική για ολόκληρη τη χώρα. Ιδίως, μάλιστα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η δρομολόγηση του βόρειου τμήματος του Ε65 και το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας σηματοδοτούν την έξοδό της από την απομόνωση και την πορεία σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Η προωθούμενη αναβάθμιση στα λιμάνια και τις χερσαίες πύλες εισόδου δίνει το μήνυμα της εξωστρέφειας που, ήδη, ξεκίνησε. Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ προαναγγέλλει τη μετεξέλιξη της πόλης μας σε διεθνή εκθεσιακό και συνεδριακό κόμβο.
Η κατασκευή του Μετρό και του Flyover, η επέκταση του Προαστιακού προς τα δυτικά, η αναβάθμιση του λιμανιού και η σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, βελτιώνουν δραστικά τη λειτουργικότητα της πόλης. Η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ και η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος αναβαθμίζουν την εικόνα και την ελκυστικότητα της.
Στο μεταξύ, η Θεσσαλονίκη έγινε ήδη πόλος επενδύσεων από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon. Και -όπως με διαβεβαίωσαν τόσο ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Νόρμπερτ Μπάρτλε, όσο και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε πρόσφατες συναντήσεις μας- οι χώρες τους ενδιαφέρονται για σημαντικές επενδύσεις που αφορούν στην δημιουργία μονάδων παραγωγής υδρογόνου, την Πράσινη Οικονομία, την Ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες. Και προφανώς δεν είναι οι μόνες.
Στην πορεία αυτή ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, καλείται να παίξει ρόλο επιταχυντή. Και αυτό ακριβώς κάνει, προωθώντας παράλληλα επιμέρους παρεμβάσεις για τη λειτουργικότητα της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Έχουμε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ξεκινήσαμε ήδη και δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω τίποτα”.